Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

ІНФОРМАЦІЯ про роботу Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  протягом 2015 року

0

Чопський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – Центр) –це спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями , дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах  та потребують сторонньої допомоги.

Відповідно до покладених на Центр функціональних обов’язків та   завдань, протягом 2015 року,  соціальна робота була спрямована на раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі – СЖО) та надання  своєчасної комплексної допомоги;  соціальної та/або психологічної підтримки учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, організації надання їм допомоги з урахуванням визначених потреб.

Всього кількість сімей , з якими протягом 2015 року велася соціальна робота – 117.У них : 193 особи старше 18 років, 128 дітей віком до 18 років.

З них, охоплено соціальними послугами як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах ( за результатами акту оцінки потреб дитини та її сім’ї) – 62 :

одинокі матері – 6 сімей ,

постраждалі від збройних конфліктів – 11,

у т.ч. сім’ї учасників АТО – 11,

постраждалі від жорстокого поводження – 1,

члени сімей, які перебували у конфлікті з законом – 19,

внутрішньо переміщені – 6  ,

сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність –  6 ,

у т.ч. к-сть дітей, які мають інвалідність – 2,

особи, яким призначена державна допомога

при народженні дитини – 1;

особи з числа дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування – 1;

інше -11сімей.

Крім вищевказаних категорій населення, в Центрі обслуговуються сім’ї усиновлювачів, опікунів, прийомна сім’я, сім’ї, де є наркозалежні особи, сім’ї, яких торкнулася проблема ВІЛ, де є діти, постраждалі від насильства.

З цих категорій протягом 2015 року  повідомлень не надходило.

Чисельність отримувачів послуг, роботу з якими завершено упродовж звітного періоду – 44 сім’ї:

СЖО подолано – 13 сімей,

СЖО мінімізовано – 24 сім’ї,

у зв’язку зі зміною місця проживання – 7 сімей.

Інформація про стан виконання п.30,31 Плану заходів щодо медичної , психологічної, професійної та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 359-р ., чопським міським ЦСССДМ станом на 31.12.2015 р.:

Кількість сімей учасників АТО (щодо яких отримано інформацію, які самостійно звернулися до центру) – 29,

у них кількість дітей – 21.

Відповідно до проведеної оцінки потреб, надано 141 соціальна послуга:

А саме: психологічна допомога, працевлаштування, юридична допомога, в оформленні/ відновленні документів, гуманітарна допомога, медичне обслуговування, матеріальна допомога, отримання путівок для дітей до санаторно-оздоровчих закладів ( лікування та профілактика хронічних захворювань), та інше.

Центром також систематично велася групова робота просвітницького та профілактичного характеру з дітьми шкільного віку, молоддю та дорослими відповідних категорій. Заходи були спрямовані на :

-інформування з питань профілактики вживання та поширення наркотиків;

- протидію торгівлі людьми;

- попередження скоєння правопорушень,

 та інше.

Було проведено груповий захід просвітницького характеру з сім’ями опікунів та прийомною сім’єю.

Велося соціальне супроводження з прийомною сім’єю, в якій виховуються троє дітей-сиріт. Робота була спрямована на успішний процес адаптації дітей у сім’ї, оскільки на сьогоднішній день вважається новоствореною. Результат роботи – процес адаптації дітей у сім’ї станом на 31.12.2015 р. проходить ефективно. В жовтні 2015 року було здійснено виїзну роботу мультидисциплінарної команди Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді до Чопської прийомної сім’ї Тирпак. Обласними спеціалістами, психологами було здійснено візит у прийомну сім’ю, проведено бесіди та психологічну діагностику з прийомним батьком та прийомними дітьми. Відповідно до етичного кодексу спеціалістів із соціальної роботи України та етичного кодексу психолога результати проведеної психодіагностики є конфіденційними та розголошенню не підлягають. Обласними спеціалістами також було перевірено особові справи прийомної сім’ї, які ведуться Центром та надано методичну допомогу щодо ведення та зберігання документації.

Протягом 2015 року при Центрі запрацював волонтерський рух. З’явилися волонтери, які надають соціальні послуги сім’ям за різними категоріями. Тих , хто допомагає систематично є вісім мешканців міста. Всі вони якісно і оперативно надають посильну  допомогу найбільш потребуючим уразливим верствам населення м.Чоп.