Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Тисауйфалу

0

Тисауйфалу — село в Україні, в Ужгородському районі Закарпатської області.

Село має історію лише 60 років. На початку 40-х років угорські родини оселилися на території зниклого села, що називалося Онча, створення села стало можливим завдяки національній організації допомоги багатодітним сім’ям (Національний фонд багатодітних сімей).

У радянські часи частина села належала сусідньому селу Чаронда. У 1991 році вулиця Онча була офіційно оголошена селом.

Незалежність України дала новий поштовх розвитку поселення. Завдяки роботі місцевих жителів та підтримці голландської та німецької реформованих конгрегацій церква та парафія села незабаром були відновлені. На прохання батьків, загальноосвітня Есеньська школа відкрила на території села свій початковий навчальний заклад, він діяв до 2004 року, а в 2005 році було тимчасово закритий через відсутність необхідної кількості дітей.

Реформатська церква була побудована між 1992-1995 роками. Для храму характерні стіна та вежа, обкладені сірувато-білим каменем.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №712-р від 12 червня 2020 року село ввійшло до складу Чопської міської територіальної громади.

Колишні назви населеного пункту — село «Тисауцфолу», «Онча», «Тисауйфал».

Чисельність населення станом на 2020 рік: 301 особа.

Відповідно до Статуту Чопської міської територіальної громади День села Тисауйфалу відзначається щороку, як правило, не пізніше другої неділі вересня.