Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Поводження з вибухонебезпечними предметами

0

До вибухонебезпечних предметів відносяться:

– вибухові речовини – хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удару, тертя, вибуху іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення з виділенням великої кількості енергії й утворенням газів;

– боєприпаси – вироби військової техніки одноразового використання, призначені, для ураження живої сили, техніки та інженерних споруд супротивника;

До боєприпасів відносяться:

  • ракети і їх бойові частки
  • авіаційні бомби, торпеди
  • артилерійські боєприпаси (снаряди, міни),
  • інженерні боєприпаси (протитанкові й протипіхотні міни),
  • ручні гранати,
  • стрілецькі боєприпаси (патрони до пістолетів, карабінів, автоматів, кулеметів тощо).

– піротехнічні засоби: патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні), вибухові пакети, петарди;

– ракети (освітлювальні, сигнальні): гранати, димові шашки;

– саморобні вибухові пристрої – це пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення: саморобні міни-пастки, міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Як правило, знаходячи серійні міни, снаряди, гранати, дорослі люди негайно викликають фахівців, які убезпечують територію й знешкоджують небезпечні знахідки в установленому порядку. Інша справа – діти: природна цікавість спонукає їх на страшні експерименти. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробовують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, школу.

Земля зберігає багато небезпечних знахідок, на які можна натрапити під час походів та прогулянок лісом, і стати їх жертвами, навіть, не підозрюючи про це. Ніхто не може гарантувати, що в землі під багаттям, розкладеним на лісовій галявині, не ховаються снаряди часів війни чи сучасних військових конфліктів.

Обережність не завадить

Під час прогулянок у лісі або в туристичному поході:

– ретельно вибирайте місце для багаття. Воно повинно бути на достатній відстані від траншей і окопів, що залишилися з війни;

– перед розведенням багаття в радіусі п’яти метрів перевірте ґрунт на наявність вибухонебезпечних предметів;

– використовувати місця старих багать не завжди безпечно. Там можуть виявитися підкинуті військові «трофеї» або такі, що не вибухнули;

– у жодному випадку не підходьте до залишених багать, що горять (особливо вночі). У цьому багатті може виявитися предмет, що може вибухнути.

Практично всі вибухові речовини отруйні, чутливі до механічних дій і нагрівання. Поводження з ними вимагає граничної уваги і обережності!

Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, які мають дозволи на ці види робіт.

Небезпечні загрози

Однією з серйозних загроз сучасного суспільства є тероризм. Майже щодня ми чуємо про здійснення терористичних актів, унаслідок яких гинуть люди. Більшість цих актів здійснюється з використанням вибухових пристроїв. І це, як правило, саморобні, нестандартні пристрої, які складно відшукати, знешкодити або ліквідувати. Злочинці, як правило, ховають їх у звичайні портфелі, сумки, банки, пакети і потім, ніби випадково, залишають у багатолюдних місцях. У такому разі важко відрізнити сумку з вибухівкою від звичайної сумки, дійсно забутої неуважним пасажиром у трамваї, тролейбусі або автобусі. Часто такі міни-пастки мають досить привабливий вигляд. Відомі випадки знаходження таких мін у авторучках, мобільних телефонах, гаманцях, дитячих іграшках.

От чому потребують особливої уваги бездоглядні предмети в транспорті чи громадських людних місцях.

Ознаки небезпеки

Люди часто гублять свої речі. На жаль, зловмисники полюбляють маскувати під них вибухові пристрої.

Ось кілька ознак, що дозволяють виявити вибуховий пристрій:

– припаркований біля будівлі автомобіль, власник якого невідомий або державні номери якого незнайомі мешканцям, а також коли здається, що автомобіль взагалі не має власника;

– наявність у знайденому механізмі антени або приєднаних до нього дротів;

– звуки, що лунають від предмета (цокання годинника, звукові/світлові сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;

– наявність джерел живлення на механізмі або поряд із ним (батарейки, акумулятори тощо);

– наявність розтяжки дротів або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;

– специфічний запах.

Важливо! Якщо знайдений предмет не повинен, як вам здається, знаходитися «в цьому місці і в цей час», не залишайте цей факт без уваги.

Якщо ви знайшли забуту річ у громадському транспорті, опитайте людей, що знаходяться поряд. Намагайтеся встановити, чия вона або хто міг її залишити. Якщо господар невстановлений, негайно повідомте про знахідку водія (кондуктора).

У разі знаходження підозрілого предмета в під’їзді свого будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить їм. Якщо встановити власника неможливо – негайно повідомте про знахідку відділенню поліції.

Якщо ви знайшли підозрілий предмет в установі, негайно повідомте про це адміністрації.

Правила поведінки

Виявивши вибухонебезпечний пристрій:

– негайно повідомте чергові служби органів внутрішніх справ, цивільного захисту;

– не підходьте до предмета, не торкайтеся і не пересувайте його, не допускайте до знахідки інших людей;

– припиніть всі види робіт у районі виявлення вибухонебезпечного предмета;

– не користуйтеся засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);

– дочекайтеся прибуття фахівців, вкажіть місце знахідки та повідомте час її виявлення.

У випадку, коли в будинку знайдено вибуховий пристрій і вас евакуюють:

– одягніть одяг із довгими рукавами, щільні брюки і взуття на товстій підошві. Це може захистити від осколків скла;

– візьміть документи (паспорт, свідоцтво про народження дітей тощо), гроші;

– під час евакуації рухайтеся маршрутом, указаним органами, що проводять евакуацію. Не намагайтеся «зрізати» шлях, тому що деякі райони або зони можуть бути закриті для пересування;

– тримайтеся подалі від ліній енергопостачання, що впали.

Якщо ваш будинок (квартира) опинилися поблизу епіцентру вибуху:

– обережно обійдіть всі приміщення, щоб перевірити, чи немає витоків води, газу, місць загоряння тощо. У темряві, в жодному випадку не запалюйте сірника або свічки – користуйтеся ліхтариком;

– негайно вимкніть всі електроприлади, перекрийте газ, воду;

– з безпечного місця зателефонуйте рідним та близьким і стисло повідомите про своє місцезнаходження, самопочуття;

– перевірте, як йдуть справи у сусідів – їм може знадобитися допомога.

Якщо ви опинилися поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб подивитись або допомогти рятувальникам. Найкраще, що ви можете зробити – залишити небезпечне місце. До того ж, варто знати, що зловмисники часто встановлюють бомби парами, щоб через деякий час після вибуху першої з них, пролунав другий вибух. Зловмисники розраховують на те, що після першого вибуху на його місці зберуться люди, зокрема й представники силових структур, і повторний вибух збільшить кількість жертв.

Пам’ятайте: однією з основних причин нещасних випадків із вибуховими пристроями є грубе порушення елементарних правил безпеки.