Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Положення про Тисаашванський сільський будинок культури-філію

0

 ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішенням 2 сесії 8 скликання
Чопської міської ради
Ужгородського району
Закарпатської області,
третє засідання
від 29.01.2021р. № 69

  ПОЛОЖЕННЯ
про Тисаашванський сільський будинок культури-філію
комунального закладу «Центру культури та дозвілля Чопської міської територіальної громади Ужгородського району Закарпатської області»

 1. Загальні положення

1.1.Це Положення визначає правовий статус та основні засади діяльності Тисаашванського сільського будинку культури у складі  комунального закладу «Центру культури та дозвілля Чопської міської територіальної громади Ужгородського району Закарпатської області» (далі – Центру).

1.2.Повна назва – Тисаашванський сільський будинок культури-філія комунального закладу «Центру культури та дозвілля Чопської міської територіальної громади Ужгородського району Закарпатської області» (далі – Заклад).

1.2. У своїй діяльності Заклад керується Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про культуру», Законом України «Про культурну спадщину», Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства культури  та інформаційної політики України, іншими законами, що регламентують діяльність у сфері культури, міжнародними договорами з питань культури, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, розпорядженнями Чопського міського голови, наказами управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради, іншими нормативно-правовими актами та Статутом Центру.

1.3. Головними напрямками роботи Закладу, є:

- збереження і розвиток української культури та культур національних меншин, що проживають на території  села;

- забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб громадян;

- популяризація культурної спадщини, як національної культури.

1.4. Функціями Закладу є культурно-творча, виховна, пізнавальна, розважальна.

1.5. Головними завданнями Закладу є:

- задоволення культурно-дозвіллєвих потреб населення;

- розвиток усіх видів та жанрів самодіяльної народної творчості, аматорського мистецтва, народних художніх промислів;

- створення та організація діяльності клубних формувань (творчих колективів, гуртків, студій, любительських об’єднань, клубів за інтересами);

- вивчення культурних запитів та розкриття творчих здібностей і обдаровань різновікових груп населення;

- підтримка соціально важливих культурних ініціатив;

- вироблення та запровадження нових моделей культурного обслуговування громадян.

1.6. Метою створення Закладу є задоволення культурних потреб громадян у розвитку народної традиційної культури, підтримки художньої творчості, іншої самодіяльної творчої ініціативи, організації дозвілля тощо.

1.7. Головними видами діяльності Закладу є:

- створення та організація діяльності творчих колективів, гуртків, студій, любительських об’єднань та клубів за інтересами, інших клубних формувань;

- організація і проведення фестивалів, оглядів, конкурсів, виставок та інших форм показу результатів творчої діяльності клубних формувань;

- проведення спектаклів, концертів, інших театрально-видовищних заходів, у тому числі за участю професійних творчих колективів та окремих виконавців;

- організація та проведення масових театралізованих свят, народних гулянь, обрядів, ритуалів відповідно до місцевих звичаїв і традицій;

- організація дозвілля для різновікових груп населення, у тому числі проведення вечорів відпочинку, молодіжних балів, карнавалів, дитячих ранків та інших розважальних програм.

 2Організаційно-правові засади діяльності Закладу

2.1. Заклад  створюється з урахуванням соціально-економічних, культурно-дозвіллєвих потреб населення  села за умови наявності необхідної матеріально-технічної бази, кадрів та відповідно до нормативів забезпечення населення клубними закладами.

2.2. Засновником Закладу є Чопська міська територіальна громада в особі представницького органу Чопської міської ради (далі – Засновник), а уповноваженим нею органом управління є управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради (далі – Уповноважений орган управління).

2.6.Заклад  може створювати культурно-дозвіллєві клубні формування (гуртки, студії,тощо).

2.7. Створення, реорганізація та ліквідація Закладу здійснюється відповідно до чинного законодавства України та за рішенням Засновника.

 3. Структура та основні принципи діяльності Закладу

3.1. Структура Закладу визначається завданнями, напрямками та змістом його діяльності, місцевими умовами й можливостями.

3.2. Заклад планує свою діяльність відповідно до культурних потреб населення, виходячи з творчих можливостей та фінансових ресурсів.

3.3 Культурно-освітня, виховна, організаційно-масова дозвіллєва робота в Закладі здійснюється диференційовано з використанням різних організаційних форм роботи: гурткова робота, індивідуальні заняття, конкурси, огляди, концерти, фестивалі, а також з використанням інших форм, передбачених Статутом Центру та цим Положенням.

3.4. Заклад  може організовувати роботу клубних формувань, творчих об’єднань у приміщеннях інших закладів та установ відповідно до укладених угод.

3.5. Заклад  може залучати до участі в організаційно-масових заходах дошкільні, позашкільні, загальноосвітні, інші заклади та організації (за згодою).

3.6. Заклад  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.97 № 534 «Про затвердження Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури і мистецтв, заснованими на державній та комунальній формі власності» має право на надання платних послуг.

3.7. Атестація працівників закладу  здійснюється атестаційною комісією, утвореною при управлінні освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради.

 4. Управління Закладом

4.1. Заклад  підпорядкований Центру  та підзвітний управлінню освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради.

4.2. Керівництво Закладом  здійснюється завідувачем, що призначається директором Центру за погодженням з управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради.

4.3. Завідувач Закладом:

- самостійно вирішує питання діяльності будинку культури  за погодженням із Центром;

- забезпечує контроль за виконанням планів, програм, культурно-дозвіллєвих заходів, організаційно-масової роботи закладу, культурно-дозвіллєвої діяльності відповідно до потреб населення;

- представляє Заклад у всіх підприємствах, установах та організаціях і відповідає перед Засновником за результати діяльності Закладу;

- несе відповідальність за виконання покладених на Заклад завдань, результати фінансово-господарської діяльності, стан і збереження майна, переданого в оперативне управління  будинком культури.

4.4. Подає статистичну звітність за формами та у терміни встановлені Уповноваженим органом управління у Центр.

4.5. Подає річні плани культурно-масової роботи  на наступний рік та звіт про проведену культурно-масову роботу за минулий рік у Центр.

4.6. Подає інші види інформації та звітності на підставі запитів Центру та Уповноваженого органу управління.

 5. Фінансово-господарська діяльність Закладу

5.1.Фінансово-господарська діяльність Закладу  здійснюється відповідно до законодавства України, Статуту Центру та цього Положення.

5.2. Фінансування Закладу  здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, додаткових джерел фінансування та інших надходжень, не заборонених законодавством  України.

5.3. Додатковими джерелами формування коштів Закладу  є:

- кошти, одержані від надання платних послуг відповідно до чинного законодавства України;

- добровільні грошові внески, кошти, отримані клубним закладом з додаткових джерел фінансування, використовуються для провадження діяльності, передбаченої Положенням.

5.4. Заклад  у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

- користуватися майном, наданим Засновником відповідно до законодавства та Положення;

- виконувати інші дії, що не суперечать законодавству України та цьому Положенню.

5.5. Матеріально-технічна база Закладу  включає приміщення, обладнання, засоби зв’язку,  земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його власності або користуванні.

5.6. Приміщення Закладу перебуває на балансі Чопської міської ради.

5.7. Ведення  бухгалтерського обліку та звітності в Закладі здійснюється відділом бухгалтерського обліку та звітності управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради, визначеному чинним законодавством України.

6. Припинення діяльності Закладу

6.1. Припинення діяльності Закладу здійснюється відповідно до чинного законодавства.