Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулася зустріч з представниками геологорозвідувальної компанії «НАФТОГАЗПОШУК» (ФОТО)

0

Сьогодні, 3 лютого, у залі засідань Чопської міської ради відбулася зустріч представниками геологорозвідувальної компанії «НАФТОГАЗПОШУК»: директором компанії Сергієм Кузнецовим, кандидатом геолого-мінералогічних наук, заступником директора Ігорем Скопиченком, доктором геологічних наук Наталею Вергельською. До заходу долучилися і небайдужі мешканці міської територіальної громади.

Зустріч розпочав міський голова Валерій Самардак, який зауважив, що ще минулого року від звернувся до Академії наук України щодо допомоги у вирішенні питання пошуку на території громади родовищ корисних копалин, підземних і мінеральних вод. Тому 1 жовтня 2020 року було підписано Меморандум про співпрацю між Чопською міською радою та геологорозвідувальною компанією «НАФТОГАЗПОШУК» щодо пошуку родовищ екологічно чистих підземних вод, газу та інших корисних копалин на території нашої громади методом пульсуючого електромагнітного зондування (ПЕМЗ).

Метод ПЕМЗ — новий авторський оригінальний пошуковий метод, захищений патентами. Дослідження проводяться обладнанням власної розробки, обробка та інтерпретація даних виконуються за допомогою оригінального програмного продукту.

Способи вимірювань, що застосовуються, з використанням збудливо-прийомних установок дуже малих розмірів дозволяють виконувати зондування надр практично на будь-яких площах.

Основні напрямки досліджень:

  • пошуки родовищ підземних вод, та інших корисних копалин методом пульсуючого електромагнітного зондування (ПЕМЗ).
  • інженерно-геофізичні дослідження;
  • деталізація геологічної структури територій (вивчення активних екзогенних процесів, виявлення і локалізація активних розломних зон);
  • виявлення та визначення зон з небезпечними геологічними явищами перезволоження ґрунтів, підтоплення, зсувонебезпечних ділянок, розвитку карсту, пошук підземних пустот і резервуарів;
  • виявлення витоків з трубопроводів і сховищ нафтопродуктів, які забруднюють ресурси підземних вод.

Директор компанії Сергій Кузнецов зазначив, що пошук і подальша розбудова родовищ — це прямий шлях до наповнення бюджету громади та збільшення кількості робочих місць, особливо для населених пунктів, які в новоутворених громадах стали дотаційними.

Найбільш перспективними для Чопської МТГ можуть стати пошуки природного газу, термальних, мінеральних і питної вод.  Було зауважено, що наявність родовищ термальних і мінеральних вод допоможе розвинути туристичну та лікувальну галузь громади.

Також було відзначено, що первинний пошук здійснюється за бажанням громади, оскільки саме результати первинних досліджень надають можливість для залучення інвесторів у розбудові певного родовища. І саме громада повинна визначити напрямок, в якому будуть проводитися дослідження.

Під час свого виступу доктор геологічних наук Наталя Вергельська повідомила, що будь-які дослідження, котрі у перспективі можуть бути поведені, обов’язково включатимуть екологічну складову, оскільки найголовніше під час проведення досліджень — збереження непорушної цілісності регіону та його екології.

Щодо переваг проведення досліджень методом пульсуючого електромагнітного зондування розповів  кандидат геолого-мінералогічних наук, заступник директора Ігор Скопиченко:

1. Проведення дослідження за технологіями ПЕМЗ не вимагає використання важкого автотранспорту, великотоннажних суден і значних людських ресурсів.

2. Роботи виконуються без будь-якого шкідливого впливу на навколишнє середовище, тобто метод ПЕМЗ є абсолютно екологічно безпечним.

3. Для проведення польових досліджень та інтерпретації первинної інформації (отримання графічної моделі родовища) потрібно часу в три рази менше, ніж при сейсмічних дослідженнях на аналогічній площі.

4. Можливість проведення досліджень на важкодоступній місцевості: в лісах, водоймах, на морських акваторіях, в водно-болотних районах, на крутих підйомах, в гірській місцевості тощо.

5. Метод ПЕМЗ за характером електромагнітних аномалій може визначати не тільки форму, обсяг і координати об’єкта, але і чим саме виповнена та чи інша позитивна структура (вода, газ, нафта).

Наостанок міський голова підсумував основну мету зустрічі: завдячуючи науковцям, показати мешканцям громади, що у нас є потенціал, є можливість пошуку родовищ газу, термальних і мінеральних вод, що дасть новий шанс наповнити бюджет Чопської МТГ. Єдине, що потрібне — це бажання громади.