Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС

0

Учора, 9 грудня, в онлайн-режимі відбулося планове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім членів комісії, у засіданні взяли участь начальник управління освіти, культури, молоді і спорту М. Лугова, представник АТ «Закарпатгаз» Е. Русянин, заступник начальника 7 ДПРЧ Управління ДСНС України  у Закарпатській області В. Щербан, головний спеціаліст Ужгородського районного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Р. Мороз, т.в.о. головного лікаря КНП «Чопська міська лікарня» С. Ілюшина, офіцер відділу прикордонного контролю В. Недобой і начальник групи пожежної безпеки Чопського прикордонного загону В. Євсеєв, майстер ВП «Ужгородська дистанція водопостачання» Ю. Вишневський, спеціаліст Ужгородського МРВ Управління ДСНС України у Закарпатській області Владислав Пазина.

Під час засідання було розглянуто 5 питання порядку денного:

І. Про запобігання надзвичайним ситуаціям на найбільш уразливих об’єктах і системах життєзабезпечення населення в  осінньо-зимовий період 2020–2021 року.

ІІ. Про підготовку до пропуску льодоходу, паводків і весняних повеней у 2021 році та затвердження „Комплексного плану дій із забезпечення на території  міста Чоп безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у 2021–2022 роках”.

ІІІ. Про стан техногенної безпеки потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки  міста.

ІV. Про стан матеріально-технічних цінностей міського матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій.

V. Про стан протипожежного водопостачання м. Чоп.

Щодо першого питання з метою належного реагування на можливі надзвичайні ситуації зимового періоду 2020–2021 років, пов’язані з погіршенням погодних умов, порушенням сталої роботи транспортної інфраструктури, систем енерго-, газо-, тепло-, водопостачання, зв’язку, а також інших систем житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери було вирішено керівникам підприємств, установ, організацій міста необхідно організувати та забезпечити:

- постійний моніторинг ситуації на території  міста і оперативне реагування на виявлені загрози;

- утримання в готовності сил і засобів, що можуть бути залучені до виконання робіт із попередження і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, характерних для зимового періоду;

- стабільну роботу систем зв’язку, енерго-, газопостачання  міста.

Заслухавши друге питання порядку денного, комісія затвердила “Комплексний план дій із забезпечення на території  міста Чоп безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у 2021–2022 роках“.

Про стан техногенної безпеки потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки  міста доповів Владислав Пазина. Відповідно до інформації було затверджено перелік потенційно небезпечних об’єктів, потенційно небезпечних ділянок та об’єктів підвищеної небезпеки міста.

Про стан матеріально-технічних цінностей міського матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій доповів заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Ігор Гіжан.

Відповідно до вимог чинного законодавства в місті створено матеріальний резерв  місцевого рівня для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій. Формування вищенаведеного резерву здійснювалось за рахунок коштів міського бюджету, які виділялися упродовж останніх років у рамках діючої програми.

На 2021-2025 роки виконання вищенаведених заходів передбачено   програмою створення та накопичення міського матеріального резерву м. Чоп на 2021-2025 роки (затверджена рішенням п’ятдесят третьої сесії сьомого скликання Чопської міської ради від 03.09.2020 № 17 ).

Разом з тим упродовж останнього часу до нормативно-правових актів, які регулюють питання створення і утримання матеріальних резервів, внесені суттєві зміни, ДСНС України підготовлено Методичні рекомендації щодо створення та використання матеріальних резервів для запобігання виникненню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, якими визначено нові вимоги до формування номенклатури і обсягів накопичення матеріальних цінностей місцевого резерву, порядку їх зберігання, поповнення, списання, освіження та використання. Визначено нові вимоги до матеріальних цінностей, які можуть бути закладені до резерву, вимоги до цінностей, які підлягають видачі (освіженню, заміні) тощо.

Про стан протипожежного водопостачання м. Чоп проінформував представник 7 ДПРЧ У ДСНС України у Закарпатській області Василь Щербан. 

Керуючись вимогами ст. 20 Кодексу цивільного захисту України, працівниками 7-ї державної пожежно-рятувальної частини спільно з представником дільниці водопостачання м. Чоп протягом жовтня 2020 року проведено осінню перевірку вуличних пожежних гідрантів встановлених на водомережі м.Чоп.

Перевіркою встановлено, що станом на жовтень 2020 року кількість гідрантів на вуличній водомережі становить 46 одиниць.

Наявна кількість пожежних гідрантів є недостатньою для міста. Такі вулиці, як Заводська, Шкільна, Нова, Темето, Фізкультурна, Берегівська, Перемоги, Спортивна, Маяковського, Московська, проїзд Миру взагалі без жодного пожежного гідранту, що ускладнює гасіння пожеж, адже пожежна техніка для заправки водою повинна їздити до віддалених місць розташування вододжерел. Отже, виникає необхідність встановлення пожежних гідрантів на водопроводі м.Чоп в районах безводних дільниць. Крім того, біля 13-ти вуличних пожежних гідрантах відсутні покажчики їх місця розташування згідно норм, що ускладнює їх пошук, особливо в нічний час. У пожежних гідрантах по вул. Приозерній, Загородній (Новозагородній) недостатній тиск води.

Несправність пожежних гідрантів та недоліки виявлені під час перевірки протипожежного водопостачання ускладнюють роботу пожежно-рятувальних підрозділів при ліквідації пожеж, наслідків аварій та стихійних лих, призводять до збільшення часу ліквідації пожеж, збільшення матеріальних збитків, загибелі та травмування людей.

Враховуючи незадовільний стан протипожежного водопостачання на водомережі м.Чоп, керівництву ВП «Львівське територіальне управління» філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» АТ «Українська залізниця» запропоновано вжити негайні заходи щодо покращення стану зовнішнього протипожежного водопостачання шляхом проведення наступних ремонтних робіт:

- провести ремонт або заміну штоків на пожежних гідрантах по вулицях: Берег, 58, Приозерна, 48, Миру, 13, 21, Петефі, 32.