Розширення міждержавних зв’язків має важливі екологічні наслідки, оскільки відбувається перенесення небезпечної біоти з різних країн та континентів, яке іноді набуває характеру екологічних, а в деяких випадках і економічних потрясінь. Національні фітосанітарні служби повинні робити все можливе, щоб не допустити проникнення цих небажаних небезпечних шкідливих організмів рослин.
За повідомленнями інформаційної служби Європейської та Середземноморської організації карантину і захисту рослин (ЄОКЗР) останніми роками все частіше в країнах Європи на рослинах і рослинній продукції пасльонових культур, особливо картоплі і томатах, виявляють небезпечного карантинного шкідника – південно-американську томатну міль.
Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі (лат. назва Tuta absoluta Meyr.) є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових (Solanaceae): баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза.
Ознаки пошкодження. Гусениці Т. absoluta живляться майже на всіх частинах рослин томатів (крім підземної) і пошкоджують рослини на всіх стадіях їх росту. Вони утворюють великі ходи-міни на листках, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і дозрілих плодах. При значному ураженні, особливо в умовах закритого простору теплиці, листя в‘яне, згодом засихає і опадає. Після пошкодження гусеницями плодів, в останні потрапляють патогенні гриби, плоди досить швидко втрачають свою якість і товарний вигляд.Найчастіше ушкодження важко помітити. Іноді присутність шкідника визначають по “ошурках” та екскрементах, які гусінь залишила під чашолистками.
Південноамериканська томатна міль може акліматизуватися в південних регіонах України у відкритому ґрунті, в інших регіонах у закритому. Вантажі плодів з заражених зон країн розповсюдження шкідника підлягають інспектуванню в місцях розвантаження і розмитнення.
При виявленні шкідника в живому стані необхідно провести знезараження або повернення партії. В 3-км зоні пунктів ввезення імпортних вантажів та на угіддях, де вирощуються пасльонові культури, необхідно проводити щорічні обстеження з використанням феромонних пасток.
Головні спеціалісти Держпродспоживслужби по Закарпатській області
Штилиха М.І., Граб Л.М.