Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС

0

Сьогодні, 11 червня, у міській раді в онлайн-режимі відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім членів комісії, у засіданні взяли участь начальник Управління освіти, культури, молоді і спорту Марія Лугова, спеціаліст Ужгородського МРВ Управління ДСНС України у Закарпатській області Владислав Пазина, начальник Ужгородського районного   управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Павло Чернов.

Було розглянуто 3 питання порядку денного:

1. Про ситуацію, що склалася на території міста та області у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

2. Про місця масового відпочинку людей на водних об’єктах, які розміщені на території м. Чоп.

3. Про стан протипожежного водопостачання в м. Чоп.

За інформацією державної установи „Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України”, станом на 09.00 год. 10 червня 2020 року в області:

- інцидентність (кількість нових випадків СОVID-19 за останні 7 днів на 100 тисяч населення) становить 16.91 (при заявленому показнику не більше 12 осіб на 100 тисяч населення);

- кількість тестувань методом полімеразно-ланцюгової реакції, проведених за останні 7 днів на 100 тисяч населення – 27.99 (при заявленому показнику не менше 12 на 100 тисяч населення);

- завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я 1-ої  хвилі  – 28.61 % (при заявленому показнику не більше 50 %).

Відповідно до інформації ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» станом на 10 червня у 18 мешканців міста Чоп виявлено зараження коронавірусом COVID-19, 1 із випадків летальний, а 15 хворих одужало.

Відповідно до інформації державної установи „Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України” 10.06.2020 №1797/01 про рівень епідеміологічних показників, які відповідають встановленим МОЗ критеріям щодо захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19), з урахуванням обговорення позапланового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.06.2020 року № 9, членами комісії було вирішено:

1) не вводити на території міста наступний етап послаблення протиепідемічних заходів, передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392;

2) внести зміни до протоколу №18 від 01.06.2020 року, а саме у пункт: „проведення релігійних заходів за умови здійснення контролю релігійною організацією за дотриманням фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра та перебування не більше ніж однієї особи на 5 кв. метрах площі будівлі, якщо релігійний захід проводиться в приміщенніˮ;

3) продовжити заборону на функціонування: ресторанів, кафе та інших закладів харчування у закритих приміщеннях;

4) заборонити здійснення регулярних пасажирських перевезень громадським транспортом до  м. Чоп  у разі виявлення локального осередку інфікування COVID-19. Рішення про заборону перевезень до конкретних населених пунктів приймати на засіданні  міської комісій з питань ТЕБ та НС з урахуванням епідеміологічної обстановки;

5) звернути увагу керівнику робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в м. Чоп на те, що дозвіл на роботу закладів дошкільної освіти необхідно надавати за умови готовності конкретного закладу забезпечити виконання вимог постанови головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 р. № 21 та із урахуванням  епідеміологічної обстановки.

Щодо другого пункту порядку денного було зазначено, що в 2016 році оформлені документи на водний об’єкт “Ставок” по шосе Мукачівське. Площа його 1,2481 га. Більше водних об’єктів на території міста не має.

На  водному об’єкті “Ставок” місця для купання не відведені, можлива тільки любительська риболовля.

Згідно Наказу №301 від 10.04.2017 року “Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України” не можливо використовувати для купання цей водний об’єкт. На його облаштування потрібно виконати відповідні вимоги згідно чинного законодавства. Та головне він знаходиться поряд з шосе Мукачівське, де проходить велика кількість транспорту зоною відпочинку це місце визначати недоцільно.

Розглядати цей водний об’єкт для поповнення водою у разі потреби для гасіння пожеж у цій частині міста було б доцільно. У пожежних гідрантах розташованих у цій частині місця слабий тиск води, на деяких вулицях відсутні гідранти. Забори води для ліквідації осередків пожеж у разі потреби був би необхідним у цій частині міста Чоп.

Про стан протипожежного водопостачання в м. Чоп доповів начальник 7 ДПРЧ УДСНС України у Закарпатській області Лайош Каршай: “Керуючись вимогами ст.20 Кодексу цивільного захисту України працівниками 7-ї державної пожежно-рятувальної частини УДСНС України в Закарпатській області спільно з представниками дільниці водопостачання м. Чоп протягом квітня-травня 2020 року проведено весняну перевірку вуличних пожежних гідрантів встановлених на водомережі м. Чоп.

Перевіркою встановлено, що станом на травень 2020 року кількість гідрантів на вуличній водомережі становить 46 одиниць, з яких несправними залишаються 9 пожежних гідрантів з несправними штоками. У ході перевірки встановлено, що робота по ремонту і технічному обслуговуванню вуличних пожежних гідрантів проводиться не в повній мірі. Інформація про несправні гідранти систематично надається на розгляд, але під час повторних перевірок відповідних пожежних гідрантів виявляється, що заходи по покращенню стану зовнішнього протипожежного водопостачання не вживаються.

Наявна кількість пожежних гідрантів є недостатньою для міста. Такі вулиці, як Заводська, Шкільна, Нова, Нефелейч, Фізкультурна, Берегівська, Перемоги, Спортивна, Маяковського, Московська, проспект Миру взагалі без жодного пожежного гідранту, що ускладнює гасіння пожеж, адже пожежна техніка для заправки водою повинна їздити до віддалених місць розташування вододжерел. Отже, виникає необхідність встановлення пожежних гідрантів на водопроводі м. Чоп в районах безводних дільниць. Крім того, біля 13-ти вуличних пожежних гідрантів відсутні покажчики їх місця розташування згідно норм, що ускладнює їх пошук, особливо в нічний час. У пожежних гідрантах по вул. Приозерній, Ново-Загородній недостатній тиск води.

Несправність пожежних гідрантів та недоліки виявлені під час перевірки протипожежного водопостачання ускладнюють роботу пожежно-рятувальних підрозділів при ліквідації пожеж, наслідків аварій та стихійних лих, призводять до збільшення часу ліквідації пожеж, збільшення матеріальних збитків, загибелі та травмування людей.

Враховуючи незадовільний стан протипожежного водопостачання м. Чоп запропоновано вжити негайні заходи щодо покращення зовнішнього протипожежного водопостачання шляхом проведення наступних ремонтних робіт: провести роботи або заміну штоків на пожежних гідрантах по вулицях: Берег 58, 144, Млинна (біля з/д переїзду), Приозерна, 48, Мира, 13, 21, Петефі, 32, Й.Бокшая, Квітова, 25″.