Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС (ФОТО)

0

Сьогодні, 22 січня, у міській раді відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім членів комісії ТЕБ та НС, були присутні працівники КП “Чопський ринок” і ТОВ “Агора”.

На засіданні було розглянуто наступні питання:

1. Про посилення заходів із профілактики грипу птиці на території міста Чоп.

2. Інформація по захворюваності на ГРВІ в місті.

“У країнах Євросоюзу, які територіально межують з Україною виявлені випадки грипу птахів. Жителям даної території, які утримують птицю не допускати контакту з дикими птахами, зберігати корми в недоступних для дикої птиці місцях. У випадку виявлення невластивої поведінки птиці, чи її загибелі повідомляти ветеринарного спеціаліста. До його прибуття ізолювати підозрілу в захворюванні птицю. На вимогу спеціаліста надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду, виконувати всі вказівки щодо проведення ветеринарних та санітарних заходів та боротьби з грипом птиці”, — зазначив начальник Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Павло Чернов.

Членами комісії було вирішено:

1. Не допускати переміщення птиці без ветеринарних документів.

2. Посилити заходи щодо недопущення розповсюдження грипу птиці.

3. Головному управлінню Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області контролювати клінічний стан птиці спеціалістами ветеринарної медицини по місту Чоп  при обстеженні дворів і населених пунктів; провести роз’яснювальну роботу щодо ізольованого утримання свійської птиці та зберігання кормів із метою недопущення контакту з дикими птахами.

4. Директорам КП “Чопський ринок”, ТОВ “Агора” не допускати реалізацію м’яса птиці без ветеринарних документів.

5. Ужгородському районному відділенню поліції Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області спільно з директорами КП “Чопський ринок” і ТОВ “Агора” вжити дієвих заходів що до припинення несанкціонованої торгівлі.

Також було зазначено, що минуло тижня на території Ужгородського району зареєстровано випадок трихінельозу у лисиці, що призвело до запровадження карантину на території Ужгородського району та міста Чоп на 3 роки: проводитиметься регуляція чисельності лисиць і мишоподібних гризунів, боротьба з гризунами на полях і у домогосподарствах, зниження кількості безпритульних тварин, при забої домашньої худоби та птиці повинен здійснюватися контрольний огляд м’яса ветеринарною службою. Такі дії допоможуть уникнути розповсюдженню цього захворювання.

Щодо другого питання виступила завідувач Чопського районного лабораторного відділення УРФ ДУ “Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України” Галина Байда, яка зауважила, що на протязі третього тижня 2020 року в місті відмічається поступове зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції.

За третій тиждень року в міську лікарню звернулося 43 хворих, із них 23 дітей, що становить 53,5%. 74% становлять діти шкільного віку. Показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 483,1 і не перевищує епідемічний поріг.

Відповідно до зазначеної інформації було вирішено:

1. Посилити протиепідемічний режим у лікувально-профілактичних, загально-освітніх закладах міста.

2. Негайно відсторонювати від роботи працівників із симптомами захворювання на ГРВІ і грип.

3. Забезпечити виконання в повному обсязі нормативних документів по грипу та ГРВІ.

4. Забезпечити чітке виконання правил особистої гігієни працівниками закладів і установ міста, використання засобів індивідуального захисту медпрацівниками.

5. У ДНЗ і ЗОШ ввести щоденний моніторинг відвідувань навчально-виховного процесу. При зростанні відсотку відсутніх по причині захворювань дітей інформувати Чопське РЛВ УМРФ ДУ ” Закарпатський ОЛЦ МОЗУ”.