Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про роботу Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2018 року

0

Чопський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – Центр) – це спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями , дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах  та потребують сторонньої допомоги.

Центр забезпечує організацію та проведення у громаді Чопської міської ради соціальної роботи із незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Основними принципами діяльності центру є законність, дотримання і захист прав людини, системність, доступність, конфіденційність,відповідальність за дотримання етичних та правових норм підчас надання допомоги.

 Відповідно до покладених на Центр функціональних обов’язків та   завдань, протягом 2018 року,  соціальна робота була спрямована на раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах ( далі – СЖО) та надання  своєчасної комплексної допомоги;  соціальної та/або психологічної підтримки учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, організації надання їм допомоги з урахуванням визначених потреб.

Задля ефективної роботи із сім’ями та особами, які потребують допомоги та не в змозі самостійно подолати складні життєві обставини Чопський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді співпрацює з управлінням праці та соціального захисту населення Чопської міської ради, Закарпатським обласним центром зайнятості, службою у справах дітей Чопської міської ради , адміністрацією навчальних та дошкільних закладів міської ради , відділом Чопського бюро безоплатної правової допомоги, закладами охорони здоров’я  та Ужгородським районним відділом кримінально-виконавчої інспекції.

З метою проведення ґрунтовної роботи  ведеться облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить як із державних установ (служби у справах дітей,  медичних та навчальних закладів, управління праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян.

Чопським міським центром СССДМ протягом 2018 року. Здійснювалася робота в комісіях по наданню соціальних допомог, засіданнях з питань захисту прав дитини. Вирішення соціальних проблем сімей. Підготовка необхідних документів, інформацій на комісії з питань захисту дітей. Надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Активно проводилася  інформаційно-просвітницька роботи серед населення м.Чоп. З метою  надання ефективних соціальних послуг клієнтам, залучення до активізації соціальної роботи волонтерів та  інші   організації. Протягом 2018року центром приймалась участь у загальнодержавних  заходах та святкуваннях.

Надання соціальних послуг Центром СССДМ населенню м.Чоп.  Спрямовувалося  на  індивідуальних потребах, послугах а саме: соціально економічних; юридичних(правових); соціально-педагогічних,психологічних; соціально-медичних; інформаційних. Надання соціальних послуг незахищеним категоріям сімей, дітей та  молоді. Індивідуальна робота з дітьми,  молоддю та сім’ями з функціональними обмеженнями. Визначення потреб у наданні соціальних послуг. Проводилася  індивідуальна роботи з неповнолітніми, учнівською молоддю, соціально – незахищеними дітьми та молоддю. Надавалися  індивідуальні консультації. Робота з сім’ями учасників АТО, пораненими військовослужбовцями та їхніми сім’ями, а також сім’ями, члени яких загинули під час проведення АТО. З метою підвищення рівня соціального обслуговування, визначення потреб та  соціального захисту сімей учасників АТО, здійснення візитів до учасників АТО з метою соціальної підтримки, вивчення потреб, для удосконалення ведення соціальної роботи. Проведення групових заходів з учасниками АТО та їх сім’ями в межах населених пунктів, відповідно до проживання для вивчення потреб, надання інформаційних послуг, (виділення земельних ділянок, санаторно-курортне лікування, відпочинок дітей, відсутність документів, соціальна підтримка), щодо вирішення проблемних питань. Проведення соціальної роботи з мобілізованими та демобілізованими учасниками бойових дій в зоні АТО. Співпраця з громадськими організаціями щодо удосконалення проведення  соціальної роботи з учасниками АТО, сім’ями загиблих учасників АТО. Проведення круглих столів, консультацій, надання інформації по проблемних питаннях.

Формування банку даних соціально-незахищених категорій сімей Відповідно до Закону України “Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю”. Відповідно до порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Виявлення сімей, осіб, які опинились у складних життєвих обставинах 2018 році здійснювалося через  проведення оцінки потреб дитини та її сім’ї, що знаходяться у складних життєвих обставинах Ознайомлення з умовам проживання, діагностику складних життєвих обставин сім’ї, особи для підготовки висновків і рекомендацій щодо роботи з сім’єю згідно постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб). Індивідуальне консультування сімей та осіб, що знаходяться у кризі (згідно індивідуальних звернень клієнтів та згідно індивідуальних планів супроводу). Відповідно до потреб осіб та сімей, що знаходяться у кризі та потребують соціально-психологічної та інформаційно-консультаційної підтримки. Ведення обліку дітей та молоді за повідомленням, установ виконання покарань. З метою надання соціальних послуг. Визначення потреб. Надання індивідуальних консультацій. Індивідуальна робота з умовно-засудженими неповнолітніми та молоддю.

Центром також систематично велася групова робота просвітницького та профілактичного характеру з дітьми шкільного віку, молоддю та дорослими відповідних категорій. Заходи були спрямовані на  інформування з питань профілактики вживання та поширення наркотиків; протидію торгівлі людьми; попередження скоєння правопорушень; домашнього насильства в сім’ї, булінґу.

Всього кількість сімей, з якими протягом 2018 року велася соціальна робота – 121. З них, охоплено соціальними послугами як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах ( за результатами акту оцінки потреб дитини та її сім’ї) – 32; під соціальним супроводом 10;

Інформація щодо  результатів роботи з сім’ями (особами) у 2018 році

Загальна чисельність сімей (осіб), охоплених соціальними послугами -121 із них, кількість сімей (осіб), яким у результаті наданих соціальних послуг задоволено потреби щодо:

  • психологічної допомоги – 34
  • юридичної допомоги – 46
  • працевлаштування – 2
  • влаштування до закладів освіти – 3
  • організації лікування – 5
  • організації оздоровлення – 5
  • щодо вирішення житлово-побутових проблем, у т.ч. поліпшення житлових умов – 52
  • налагодження зв’язків з членами родини, громадою – 16
  • отримання/ відновлення реєстрації за місцем проживання/ перебування – 12
  • гуманітарної допомоги – 51
  • сприяння в оформленні/відновленні документів, у т.ч. для призначення соціальних виплат – 41

Направлено до закладів: соціального обслуговування – 14; охорони здоров’я системи – 17; соціального захисту -28; мережі недержавного сектора – 3;

Категорії отримувачів соціальних послуг протягом 2018 року:

- одинокі матері – 28 сімей ,

- постраждалі від збройних конфліктів – 18,

- у т.ч. сім’ї учасників АТО – 18,

- сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства – 1,

- сім’ї, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом – 10,

- сім’ї, де є алко/наркозалежні члени родини – 1,

- сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність – 4,

- у т.ч. к-сть дітей, які мають інвалідність – 2

- сім’ї опікунів / піклувальників – 6,

- особи, яким призначена державна допомога при народженні дитини – 29,

- сім’ї ромської національності – 10,

- особи похилого віку-5,

- інше – 9.

Чисельність отримувачів послуг, роботу з якими завершено упродовж звітного періоду – 22 сім’ї: сжо подолано – 3 сімей, сжо мінімізовано – 19 сімей.