Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

В Ужгородській райдержадміністрації відбулась зустріч фахівців Ужгородського управління ГУ ДФС у Закарпатській області з головою Ужгородської райдержадміністрації головою Ужгородської районної ради

0

Сьогодні в приміщенні Ужгородської райдержадміністрації відбулась зустріч фахівців  Ужгородського управління ГУ ДФС у Закарпатській області  з головою Ужгородської райдержадміністрації Ерікою Кинєв, головою Ужгородської районної ради Русланом Чорнаком та головами виконавчих комітетів сільських та селищних рад району.

Начальник Ужгородського управління ГУ ДФС у Закарпатській області Василь Пацкан зазначив, що метою цієї зустрічі є обговорення проблемних питань з приводу застосування вимог Податкового кодексу України, які виникають на території обслуговування Ужгородського району, та шляхи їх вирішення.

Начальник відділу з надання адміністративних послуг платникам податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску Ужгородської ДПІ Ужгородського управління ГУ ДФС у Закарпатській області Симчера В.Ю. та начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Ужгородської ОДПІ Орел Ю.В. розповіли про цьогорічні особливості оподаткування, а саме про реалізацію змін до податкового законодавства щодо збільшення ставки податку на землю державним лісогосподарським підприємствам. Як відомо, 15 серпня поточного року набув чинності п. 6 Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» в частині введення податку на лісові землі, тож громади, на території яких знаходяться лісогосподарські підприємства, незабаром  розпочнуть процедуру прийняття відповідних рішень про розмір оподаткування, ставка якого на підставі нового закону може коливатися в межах від 0 до 5% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.

Також прозвучала актуальна інформація, котру слід довести до мешканців району – про оподаткування за спрощеною системою діяльності так званих сімейних фермерських господарств, працівниками яких є члени сім’ї.     Відрадно, що робота в таких господарствах зараховується до трудового стажу.

Фахівці розповіли присутнім про зміни в нарахуванні податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, необхідність обов’язкового обліку платниками єдиного внеску членів фермерських господарств та інші зміни в податковому законодавстві.

Також на зустрічі, проінформували присутніх про новації податкового законодавства щодо адміністрування плати за землю з фізичних осіб,  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, спрощеної системи оподаткування, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску та запропонували головам сільських рад проводити звірки щодо актуальних даних об’єктів нерухомого майна та земельних ділянок.

Василь Пацкан зауважив,  що спільним завданням податківців та голів сільських рад має стати проведення інвентаризації землі, забезпечення повного обліку земельних ділянок, нерухомості як житлової так і не житлової та збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Важливу увагу приділили питанню об’єднання спільних можливостей щодо виявлення порушень податкового законодавства суб’єктами господарювання щодо легалізації трудових відносин між ними і працівниками у ризикових галузях, зокрема у будівництві, в сфері торгівлі та надання послуг.

Після обговорення актуальних змін учасники зустрічі отримали  змістовні відповіді на проблемні питання громад, та підтримали пропозицію щодо налагодження постійного контакту для інформування фіскального відомства про тих мешканців територіальних громад, які ухиляються від сплати податків.

На завершення зустрічі начальник Ужгородського управління Василь Пацкан відзначив, що органи місцевого самоврядування та фіскальної служби завжди відкриті до конструктивного діалогу.

За матеріалами Ужгородського управління

ГУ ДФС у Закарпатській області