Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі відкрили меморіальну дошку Яну Горалу (ФОТО)

0

Сьогодні, 17 жовтня, у на будинку №9 на вулиці Берег відбулося відкриття меморіальної дошки уродженцю Чопа, почесному громадянину Великої Британії та кавалеру Ордена Честі Франції Яну Горалу.

На заході були присутні заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Віктор Мікулін, Чопський міський голова Валерій Самардак, помічник головного рабина України та Києва Моше-Реувена Асмана Зеєв Левітан, представники організацій та мешканці міста.

“Сьогодні для нас відбувається історична подія, яка не лише увіковічує пам’ять нашого земляка Яна Горала, а й демонструє нашу повагу до історії, до своїх співвітчизників, які залишили добру пам’ять на довгі роки.

Сам Ян Горал вів пошуки своїх коренів для формування генеалогічного дерева, тому що вважав, що пам’ятати своє коріння і правильно виховувати дітей важливо, оскільки наше життя рано чи пізно закінчиться. І важливо те, що ми залишимо після себе.

Адже хто поважає свою історію, той дбає про  майбутнє своїх поколінь”, — відзначив у своїй промові очільник Чопа Валерій Самардак.

Наостанок почесні гості спільно з міським головою відкрили меморіальну дошку та піднесли до неї квіти.

Історична довідка.

Ян Горал народився 22 лютого 1923 року в місті Чоп. Його родина проживала в нашому місті та була дуже шанованою, як серед мешканців Чопа, так і далеко  за його межами.

Із дитинства Ян Горал мріяв стати пілотом. Для здійснення своєї мрії, він вступив до ужгородського спортивного клубу “Сокіл”, де провчився близько 3-х років, а в тринадцятирічному віці був прийнятий  до  льотної  школи імені Масарика.

У 1939 році він виїхав до Канади, де вступив до Військово-льотного училища. Після закінчення навчання пішов добровольцем у ВПС Великої Британії. Під час Другої світової війни брав  участь у бойових діях в Африці, де його бойові заслуги відмітив командувач Британським експедиційним корпусом генерал Бернард Монтгомері. Під час одного з бойових вильотів біля  лівійського  міста  Торбук  літак Яна Горала  був збитий, а сам він, незважаючи на тяжке поранення, вижив, посадивши свою бойову машину на військовий аеродром. Після видужання у військовому шпиталі через важку травму голови, отриману під час поранення,  йому було заборонено літати.  Проте військову справу він не залишив, а перекваліфікувався у танкісти. Брав участь в операції “Висадка в Нормандії”, у боях в Арденах, де під час атаки його танкова група потрапила на мінне поле. Танк Яна Горала разом із екіпажем підірвався на міні. Усі члени екіпажу, окрім Яна Горала,  загинули.

Під час війни наш земляк неодноразово зустрічався з британським генералом Бернардом Монтгомері, американським генералом Джорджом Смітом Паттоном, а також був удостоєний честі поспілкуватись з прем’єр-міністром Великої Британії Уінстоном Черчилем, які часто відвідували військові частини та шпиталі, тим самим вшановуючи  найбільш відзначених у боях солдатів та офіцерів. Після закінчення війни він у званні полковника пішов до запасу британських ВПС.

За героїзм, проявлений під час бойових дій у боротьбі з німцями, англійська королева нагородила його званням почесного громадянина Великої Британії, що прирівнюється до титулу сера, а французький уряд нагородив найвищою нагородою Франції — Орденом Честі.