Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

0

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку майже кожен шостий українець залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня – жовтня по березень-квітень. У цей період є найбільший ризик заразитись небезпечним недугом.

Починаючи із 40 тижня року (початок жовтня)  проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на ГРВІ і у нашому місті.

Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції являється хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі у розпал хвороби, в гарячковому стані. Період захворювання продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від грипу. Вакцина захищає від усіх штамів грипу,є безпечною і ефективною.

Зустріч з вірусом без захисних антитіл приводить до хвороби. Антитіла в організмі людини з’являються якщо вже раніше перехворіли, або після щеплення. Щеплення необхідно робити заздалегідь, проте щепитись не пізно протягом всього епідсезону. Особливо важливою є вакцинація для груп ризику(хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи старше 60 років і н…), оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби. Незначна кількість проведених  щеплень забезпечує індивідуальний захист щеплених, проте не забезпечує  загальний імунний прошарок серед населення.

У кінці лютого  2018 року ВООЗ опублікувала рекомендації   по складу вакцини  проти грипу  на сезон 2018-2019 років в Північні півкулі. В порівнянні зі складом  трьохвалентної вакцини , що була рекомендована для минулого сезону  2017-2018 р.р. , в новому сезоні в складі вакцини запропоновано дві зміни:

  • Компонент А (H3N2)  замінений  на вірус, подібний А (Singapure) INFIMH -16-0019/2016 (H3N2)$
  • Компонент В замінений на вірус подібний В /Colorado/06/17, який представляє собою новий штамм B/Victoria.

Таким чином, вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в новому сезоні є:

-вірус подібний А /Michigan/45/2015(H1N1)pdm09

- вірус, подібний А (Singapure) INFIMH -16-0019/2016 (H3N2)

- вірус подібний В /Colorado/06/2017.

Вакцини проти грипу:

Для епідсезону 2018–2019 рр. в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу.

Експертизу щодо внесення зміни до штамового складу для сезонних вакцин завершено та затверджено наказом МОЗ України для вакцини ВАКСІГРИП ТЕТРА/VAXIGRIP TETRA, спліт-вакцина для профілактики грипу чотирьохвалентна, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці з прикріпленою голкою, № 1; по 0,5 мл у попередньо заповненому шприці без голки, № 1, Санофі Пастер (повний цикл виробництва, заповнення, первинне та вторинне пакування, контроль якості, випуск серії), Франція, Санофі Вінтроп Індастріа (заповнення, первинне та вторинне пакування), Франція, Санофі-Авентіс Прайвіт Ко. Лтд. (вторинне пакування), Угорщина, СРНА СА (вторинне пакування), Бельгія, заявник — «Санофі Пастер С.А.», Франція). Зміни затверджені наказом МОЗ Украї­ни від 10.08.2018 р. № 1479.

Експертиза внесення змін до штамового складу для сезонних вакцин завершена та на засіданні Науково-технічної ради ДЕЦ (НТР № 30 від 09.08.2018 р.) рекомендована до затверд­ження для вакцини ДжіСі Флю, вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований) (суспензія для ін’єкцій у попередньо напов­нених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл, № 1, № 10, виробництва «Грін Крос Корпорейшн», Корея, заявник — «М.Біотек Лтд», Велика Британія).

Триває спеціалізована експертиза щодо внесення змін до штамового складу для сезонних вакцин ІНФЛУВАК®, вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована (суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах, № 1 або № 10, виробництва «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, заявник — «Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди).

Щеплення проти грипу не відносяться до обов’язкових, які фінансуються державою, а до рекомендованих – вакцину необхідно купити самим, або за інші кошти (наприклад, підприємств, установ і ін…). Зрозуміло, що не кожній людині по кишені придбати недешеву вакцину.

Та якщо притримуватися простих правил, то навіть без вакцини шанси вберегтися від захворювання виростають в рази. Декілька важливих порад від медиків допоможуть уникнути хвороби в розпал сезону грипу. (Джерело — Центр по контролю та профілактиці захворювань США)

1. Уникайте близького контакту

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

2. Захворіли — лишайтеся вдома

Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Прикривайте ніс та рот

Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя

Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та

торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

6. Привчіть себе до корисних звичок

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Ще необхідно запам’ятати у яких випадках негайно потрібно звернутись до лікаря:

 Помітили виражену тяжкість стану  при помірних симптомах ГРВІ;

Не збивають високу температуру парацетамол і ібупрофен;

Посилився кашель, глибокий вдих приводить до нападу кашлю;

Відчули погіршення після покращення, відсутнє покращення самопочуття на четвертий день хвороби;

Тримається підвищена температура тіла на сьомий день хвороби.

Терміново потрібен лікар при втраті свідомості, судомах, задишці, відчутті нестачі повітря, інтенсивному болю де завгодно, коли болить голова і хворий блює, набряклості шиї, висипці, яка не зникає при натисканні на неї, температура тіла вище 39, яка не починає знижуватись через 30 хвилин після прийняття жарознижуючих засобів.