Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Курить мати – страждає дитина

0

Для жінки, особливо під час вагітності і вигодовування грудьми, неприпустимо думати лише про себе…

Жінка повинна твердо знати: від кожної викуреної сигарети неабияка частка шкідливих речовин дістанеться дитині, отож під загрозу вона ставить не лише своє здоров’я!

Частіше і важче хворіють діти, отруєні тютюновим димом ще в утробі матері. До того ж не має значення, була жінка активним чи пасивним курцем. Доведено, що багато компонентів тютюнового диму вільно проникають через плаценту у кров плоду, а через неї і в його життєво важливі органи – печінку, мозок. До того ж нікотин у крові і органах плоду поступово накопичуються, і концентрація його в організмі дитини буває вищою, як в організмі матері.

У матері, що курить, дитина зазвичай народжується з нижчою на 150-260 грамів вагою тіла. І чим більше курить мати, тим легшою народжується дитина. Такі діти гірше розвиваються, у них нижчий імунітет, тому частіше хворіють на бронхіт та запалення легенів.

Учені провели спеціальні дослідження, порівнюючи фізичний і психічний розвиток дітей від матерів, що курять і не курять. З’ясувалося, що у хлопчиків і дівчаток, матері яких після 20 тижнів вагітності викурювали по 10 і більше сигарет за день, до 6-11 років частіше виявляли відхилення в діяльності нервової системи, вони гірше справлялися з різними психологічними тестами, успішність у школі таких дітей була нижча, ніж у дітей, матері яких не курили.

Фахівці наводять дані, які підтверджують, що діти з „заячою губою”, „вовчою пащею”, вродженими пороками серця у матерів, що інтенсивно курять, народжуються частіше.

Небезпечне для дітей і пасивне куріння. Воно сприяє розвитку авітамінозу, розладу травлення. Такі діти неспокійні, у них порушується сон, знижується апетит. Спостерігається й прискорення серцебиття під час навіть незначних навантажень. Діти відстають у фізичному розвитку, на відміну від однолітків, матері яких не курять.

Найвразливіші діти віком до п’яти років. Цей факт пояснюється не лише віковими особливостями дихальної системи, а й тим, що такі діти більше часу проводять з батьками, і якщо ті курять, то малята постійно дихають задимленим повітрям. Результат – тривалий, що не піддається лікуванню, кашель, частіше сухий, іноді приступоподібний, що супроводжується ознаками утрудненого дихання. Діти – пасивні курці – упродавж року чотири-шість разів і більше разів хворіють на бронхіт, ГРВІ, у них частіше трапляється запалення легенів.

В одному літрі материнського молока, яка годує, виявляють до 0,5 мг нікотину, а смертельна доза його становить 1 мг на 1 кг ваги тіла дитини! Молоко жінки-курця має неприємний запах і смак, тому дитина може відмовлятися від грудного вигодовування, мляво смоктати. До того ж у матері, що курить, знижується лактаційна здатність  – молока виробляється менше, воно раніше пропадає.

Варто додати, що у тютюновому димі міститься близько 50 токсичних речовин, що чинять виражений шкідливий  вплив на організм людини, прискорюючи процес старіння в середньому на 5-10 років.