Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не можна однозначно виразити в цифрах

0

Виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не можна однозначно виразити в цифрах, оскільки цей процес є дуже складним та всеохоплюючим. Про це зазначила Ольга Стефанішина, Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році.

Вона підкреслила, що Урядовий офіс щодня проводить цілу низку заходів, які націлені на виконання Угоди. Це в першу чергу, оцінка законодавчих актів, які надходять у Офіс  та переклад актів ЄС, які необхідно імплементувати у національне законодавство.

За даними Звіту, у фінансовому секторі та галузі освіти, навчання і молоді виконані всі зобов’язання, взяті на 2017 рік. Також значного прогресу вдалося досягти в енергетиці та гуманітарній політиці, у сфері підприємництва і сфері технічних бар`єрів у торгівлі.

Торік Україна помітно просунулася у реалізації реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади, розпочалося практичне впровадження комплексної реформи державного управління. Завдяки успішному виконанню Плану дій з візової лібералізації, що дозволило Україні отримати безвізовий режим з ЄС, досягнуто прогресу в царині юстиції, свободи, безпеки та права людини. Зокрема, запрацював Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, виконується Стратегія розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів.

У 2017 обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та ЄС зріс на 29%. Цьому сприяли заходи, передбачені Угодою про асоціацію для сфери технічних бар`єрів у торгівлі. Так впроваджуються акти європейського вертикального (секторального) законодавства у 27 секторах промислової продукції, розпочато офіційні переговори щодо укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА). Формується інфраструктура якості європейського зразка.

Для покращення бізнес-клімату було запроваджено ефективні правила та методики у сфері заснування та діяльності компаній. Вітчизняне законодавство наблизилось  до права ЄС у сфері бухгалтерського обліку та аудиту, набув чинності Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Окрім цього, Уряд затвердив Стратегію розвитку туризму та курортів на період до 2026 р. і Стратегію розвитку промислового комплексу України на період до 2025 р.

У фінансовому секторі запроваджено санкції за недотримання правил супроводження грошових переказів, оновлено законодавство у сфері протидії відмиванню коштів, а також створено підрозділи фінансової розвідки. Національний банк продовжив поступово пом’якшувати тимчасові валютні обмеження.

Найбільшим досягненням в енергетиці торік стали схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2035 року та ухвалення Закону «Про ринок електричної енергії в Україні». Окрім цього, підписано Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи, а також ухвалено План заходів з реалізації Меморандуму стратегічного партнерства між Україною та ЄС в енергетичній сфері.

У сфері енергоефективності ухвалено базовий закон, необхідний для запуску повноцінної роботи Фонду енергоефективності.

Для виконання зобов`язань з охорони довкілля, зокрема, ухвалено Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» та підзаконні нормативно-правові акти для його реалізації. Окрім цього, схвалено Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 р. і створено електронний сервіс «Ecomapa.gov.ua», який містить інтерактивну мапу сміттєзвалищ України.

Триває участь України в Програмі ЄС «Креативна Європа». Окрім цього, у гуманітарній сфері ухвалено важливі закони «Про державну підтримку кінематографії в Україні» та «Про антидопінговий контроль у спорті». Наглядова рада «Національної суспільної телерадіокомпанії України» набула своїх повноважень у повному обсязі.

У галузі сільського господарства змінені вимоги до продуктів з какао та шоколаду й імплементовані вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною. Також встановлені правила пакування насіння та умови його реалізації на ринку, затверджено порядок способів обробки фруктової сировини для виробництва соків та деяких подібних продуктів. Окрім цього, ухвалено концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 рр. Впровадження європейських норм уже дозволило вітчизняним виробникам отримати дозвіл на поставки в ЄС м’яса, харчових і нехарчових продуктів тваринництва.

Новий Закон України «Про освіту» дав потужний поштовх реформі освіти. Запроваджено елементи дуальної форми навчання. Окрім цього, у цій сфері важливою залишається участь України в програмі ЄС «Erasmus+» з обміну студентів, викладачів та науковців.

Водночас низка завдань, передбачених Угодою у 2017 році, не були виконані. Зокрема, найбільше відставання від графіку є у сфері громадського здоров`я, транспорту, митниці та оподаткування, – повідомляє прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

Зі Звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році можна ознайомитися за посиланням.