Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Реконструкція дошкільного навчального закладу “Казка”: подальша доля

0

Багато чуток та домислів шириться містом щодо довготривалої реконструкції дитячого садочку “Казка”. На сьогодні склалося так, що він залишився єдиним ДНЗ, тому майже вся чопська малеча була, є чи буде його вихованцями. Немає батьків, яких би не турбувала теперішня ситуація, яким би було байдуже до справ та подальшої долі цього важливого для всіх мешканців закладу дошкільної освіти. Тому доводимо до вашого відома об’єктивну та неупереджену інформацію, котра, маємо надію, покладе крапку серед моря чуток.
Своїх перших вихованців садочок “Казка” прийняв ще у 1986 році. Заклад належав Львівській залізниці і утримувався за рахунок її коштів. Після реконструкції садочку на вулиці Молодіжній та передачі загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 будівлі садочку на вулиці Шкільній, ДНЗ “Казка” залишився єдиним у Чопі дошкільним закладом.
На той момент садок був дуже сучасним та відповідав усім вимогам навчальних установ. Продовжували опікуватися закладом шефи-залізничники. Усі підприємства допомагали чим могли, але капітальних ремонтів не проводилося та коштів для переобладнання залізницею не виділялося. Із часом місць для всіх чопських дітей стало не вистачати, з’явилися черги, почалися непорозуміння. У такому вигляді садок і був переданий до комунальної власності міста.
Ще якийсь час заклад протримався “на внутрішніх резервах”, але проблему перенаселення потрібно було вирішувати. Для цього був виготовлений проект реконструкції садочку та в 2014 році проведений конкурс (тендер) на визначення виконавця робіт.
Ось тут і з’явилась “злощасна” фірма зі Львова, яка занизила ціну з 5 до 3,5 млн. гривень та перемогла. Замовником робіт було Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради. Загалом було заплановано: добудувати складські приміщення, розширити будівлю харчоблоку, пральні, мережу дошкільного закладу, спорудження сучасного спортивного залу, заміна крівлі на всіх сімох корпусах дошкільного закладу.
Спочатку нічого не викликало занепокоєння, адже строк робіт до кінця 2017 року, часу було вдосталь. Але ціни виросли, хід виконання робіт належним чином не контролювався, підписувалися численні протоколи на зміну обсягів та ціни робіт. Графік виконання робіт до договору включав у себе тільки цифри оплати виконаних робіт, без переліку самих робіт. У такій ситуації велику роль відіграє технічний нагляд. На жаль, і вони також не виконали своїх професійних обов’язків.
Не закінчивши роботи з першої черги реконструкції, була розпочата друга. Таким чином склалася ситуація, що стало необхідно вносити зміни до проекту, збільшувати ціну окремих робіт, і тоді ж почалися з’являтися складності. Саме у цей період протік розібраний дах, замокли дитячі ліжечка, зіпсувалися деякі меблі. Виникла потреба переробляти документацію, але підрядник чомусь не поспішав. Міська рада у такій ситуації, з діючим договором, могла тільки звертатися до підрядника і привертати його увагу до зростаючої проблеми. А потім скінчилися гроші та зникли робітники.
Не чекаючи терміну закінчення договору, був виготовлений перелік робіт по закінченню реконструкції, кошторис на ці роботи та пройдена державна експертиза. Уже після нового року проведено тендер на визначення підрядника та укладено договір з новим переможцем. На сьогоднішній день роботи вже розпочалися.
Кошторисна вартість ремонту складає майже 4,5 млн. гривень. На грудневому засіданні сесії міської ради для цього ремонту було виділено 1,5 млн. гривень. Разом із тим у березні на засіданні сесії планується додатково виділити кошти у розмірі 3 млн. гривень, що дасть можливість провести ремонт до початку вересня 2018 року.
До ремонту долучилися і благодійники. Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство зобов’язується допомогти з внутрішнім ремонтом одного корпусу садочку, який складається з 4 вікових груп, оновлення їх сучасними меблями, ремонтом харчоблоку з заміною обладнання та облаштування частини території поблизу цього корпусу. Сподіваємося, що до початку нового навчального року будівельні роботи завершаться, і повноправними власниками садочку нарешті стануть наші діти.