Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У місті пройшла конференція педагогічних колективів (ФОТО)

0

Сьогодні, 30 серпня, відбулася серпнева конференція педагогічних колективів міста. На неї були запрошені міський голова Валерій Самардак, секретар міської ради Михайло Чолавин і начальник відділу охорони здоров’я Віктор Курин.

Розпочалася конференція з вручення грамот Чопської міської ради, Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА вчителям і вихователям навчальних закладів міста. Міський голова побажав усім успіхів і натхнення у роботі і заохотив у разі виникнення будь-яких питань звертатися до міськради.

Начальник Управління освіти, культури, молоді і спорту Марія Лугова доповіла про зміни в законодавстві України “Про освіту”, котрі обговорювалися під час онлайн-конференції із міністром освіти і науки. У доповіді Лілії Гриневич було відзначено, що українська школа не мотивує дітей до навчання. Крім того, шкільна програма перенасичена кількістю предметів, а учні доволі часто не вміють правильно використовувати здобуті знання. Також зазначалося, що роботу вчителів деморалізує низька заробітна плата, відсутність нових методичних матеріалів.

Одна з інновацій — запровадження зовнішнього незалежного оцінювання серед вчителів, яке стане своєрідною сертифікацію педагогів і проводитиметься на добровільних засадах. Кожен, хто успішно пройде тестування, отримуватиме 20% надбавки до заробітної плати.

Частково зміниться поділ рівнів повної середньої освіти:

  • початкова – 4 роки ;
  • базова середня – 5 років;
  • профільна – 3 роки.

У перший клас діти й далі йтимуть із 6 років і вивчатимуть не більше 8 обов’язкових предметів, помилки не позначатимуться червоною ручкою, а правильний варіант просто виноситиметься на поля, підвищуватиметься якість навчання іноземної мови. Наприкінці 4-го класу з метою моніторингу рівня навчання вчителями проводитиметься державна підсумкова атестація.

Базова середня освіта умовно поділятиметься на 2 рівні: 5-6, 7-9 класи. При закінченні 9-го класу школярів очікує державна підсумкова атестація у формі ЗНО.

Навчання в 10-12 класах буде проводиться за двома напрямками: академічним та профільним. Академічний буде спрямований на подальший вступ до вищого навчального закладу. Профільне, окрім навчання, — на отримання професії.

Марія Орестівна розповіла, що у реформі освітнього законодавства також велика увага приділятиметься автономії школи. Вона зазначила, що для зайняття посади директора необхідно буде пройти конкурс. Строк головування школою складатиме 5 років, а одна й та ж кандидатура може обиратися лише на 2 терміни.

Після можливих змін начальник управління освіти перейшла безпосередньо до проблем навчальних закладів міста. Зокрема, було зауважено про невисокий результат ЗНО та перемог в обласних (3 учнів) і всеукраїнських учнівських олімпіадах. У підсумку із 32 випускників загальноосвітньої школи №1 8 осіб вступило до вишу на бюджетні місця, а 13 на платній основі. Крім того, відзначено, що цьогоріч до школи йде 5 перших класів.

Було зазначено, куди спрямовуються кошти освітньої субвенції.

Під час свого виступу Євгенія Демчик, директор Чопської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, відзначила, що кількість учнів збільшилася до 662. Також було наголошено, що через значне збільшення школярів не вистачає приміщень для навчання. Особливо напружена ситуація з кабінетом інформатики, оскільки є лише 18 комп’ютерів, а предмет починають вивчати з другого класу. Євгенія  Іванівна розповіла, що, на жаль, уперше за 10 років учні не зуміли підтвердити свої медалі на ЗНО.

Василь Мага, директор Чопської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. Іштвана Сечені, відзначив, що  у школі навчається 383 учнів. І зауважив, що протягом 2016-2017 навчального року ситуація зі ЗНО буде виправлятися, оскільки цьогорічні випускники протягом 10 років навчання показували високі результати (серед них є 5 претендентів на медалі). Директор загальноосвітньої школи №2 розповів, що протягом минулого навчального року учні неодноразово брали участь у конкурсах та змаганнях, а одна з учениць двічі стала призером обласних олімпіад. Крім того, учителі займаються розробкою і перекладом підручників для шкіл із угорською мовою навчання.

Галина Моцьо, директор ДНЗ «Казка», розповіла, що до садочку зараховано понад 300 діточок, відкрито 13 груп, серед яких і ясельна. Було зауважено, що після реконструкції місто буде повністю забезпечене дошкільною освітою. Однак на сьогодні у закладі бракує кадрів, особливо гострою проблема стане, коли будуть відкриті групи із інклюзивним методом навчання. Також Галина Степанівна розповіла, що цього року садочок закінчило 94 дітлахів.

Віктор Курин, начальник відділу охорони здоров’я міської ради, розповів про «Чопську міську лікарню», про те, що учні вже можуть проходити медичний огляд у новостворену закладі.

Альона Пілявська-Дьоминова, викладач відділу фортепіано Чопської дитячої музичної школи, звернула увагу на досягнення вихованців, серед яких переможці районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних змагань і конкурсів. За результативністю конкурсної діяльності ДМШ згідно щорічного рейтингу серед шкіл естетичного виховання Закарпатської області посіла друге місце. У 2016 році школу  закінчило 11 випускників, а одна вихованка здала екзамени екстерном для вступу до коледжу мистецтв ім. А. Ерделі.

Золтан Цвекус, директор ДЮСШ, зауважив, що у школі працює 4 відділення: баскетбол, бокс, легка атлетика, футбол, — де навчається 84 вихованці. У свої доповіді він відзначив, що власна матеріальна база у спортивної школи відсутня, тому заняття проходять на територіях ЗОШ №1 і №2. Золтан Васильович згадав і про здобутки серед своїх вихованців.

Наприкінці секретар міської ради Михайло Чолавин зазначив, що міська влада у цей нелегкий для країни час завжди йде назустріч навчальним закладам, докладає максимум зусиль для вирішення всіх нагальних питань.