Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі відбулася екологічна конференція (ФОТО)

0

Сьогодні, 3 серпня, у Чопі відбулася екологічна конференція “Діалоговий захід із екологічних питань розвитку територіальних громад”.

Окрім керівництва міської ради, на заході були присутні голова Фонду Volkskraftwerk Міхаіл Еккер, дипломат-фахівець із питань зовнішньої економіки Консульства Угорщини в Берегові Александра Чізмадіа, координатор посольства “Полум’я миру” Зікфрід Вернпахер, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, Виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, виконавчий директор Регіональної асоціації ОМС “Закарпаття – за чисте довкілля” Володимир Суран, директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту Олександр Шпеник, голова Великоберезнянської селищної ради Богдан Кирлик, Полянської сільської ради Іван Дрогобецький, радники міського голови Ігор Бреставицький і Віктор Голін.

Конференцію розпочав міський голова Валерій Самардак, який нагадав присутнім про те, що у 2016 році в Чопі проводився екологічний форум, під час котрого було наголошено, що найбільшою проблемою міста є водопостачання. Протягом п’яти попередніх років у парку побудовано та запущено в експлуатацію водозабір на підземних свердловинах, що дозволило усунути найболючіше питання. Паралельно з цим було збудовано першу чергу мережі водопостачання, виділено кошти для співфінансування другої черги, проєкт якої зареєстровано на Державному фонді регіонального розвитку. Крім того, триває виготовлення проєктно-кошторисної документації та проведення експертизи на третю та четверту черги мережі.

Разом із тим очільник Чопської МТГ зауважив, що державну експертизу пройшла проєктно-кошторисна документація з реконструкції каналізаційної очисної споруди. Орієнтовна вартість проєкту складає 102 мільйони гривень. Валерій Самардак також відзначив, що проводилися переговори щодо цього питання з представниками Угорщини, зокрема керівництвом міста Захонь, які одні з перших зацікавлені в якісній роботі КОС.

Наступним до слово взяв виконавчий директор Регіональної асоціації ОМС “Закарпаття – за чисте довкілля” Володимир Суран, котрий розповів про Програму “Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини”. Основною метою Програми є відновлення екологічної ситуації на водних тілах долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини, досягнення безпечного для здоров’я людини стану водних ресурсів і навколишнього природного середовища, що відповідає спільним пріоритетам співпраці між Україною та Європейським Союзом, шляхом будівництва нових чи модернізації існуючих станцій очищення стічних вод та організації поводження з побутовими відходами, шляхом будівництва сміттєсортувальних заводів.

Було продемонстровано проєкт каналізаційно-очисної споруди, схему раціонального використання води після очищення каналізаційних стоків. Запропонована можливість створення на території КОС агрокомплекса з використанням продуктів переробки стоків, зокрема, запровадження рибної ферми чи суміщення з тепличним комплексом.

У ході бесіди голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров зауважив, що неможливо реалізувати усі проєкти за кошти міського бюджету, ДФРР та грантів, наголосив, що чимало громад користуються безвідсотковими кредитами, що допомагає у реалізації масштабних проєктів.

Дипломат-фахівець із питань зовнішньої економіки Консульства Угорщини в Берегові Александра Чізмадіа повідомила, що у разі можливості Угорщина буде надавати всебічну підтримку.

У завершальній частині заходу виступив голова Фонду Volkskraftwerk Міхаіл Еккер, який зупинився на одній із найбільших проблем планети — засміченості та використанні невідновних ресурсів. Після цього пан Еккер поділився своїм досвідом щодо використання регенеративної енергії та автоматизації енергетики. Було зауважено, що кожна громада повинна бути енергетично автономною. Для закріплення партнерських намірів між Чопською міською радою та Фондом Volkskraftwerk підписано Меморандум про співпрацю у сфері збереження екології навколишнього середовища та створення умов для розвитку новітніх технологій енергопостачання.

Наостанок міський голова запросив усіх взяти участь у наступному форумі, аби продемонструвати напрацювання, які будуть досягнуті.

Також цього дня очільник Чопської МТГ підписав угоду про участь у створенні територіального еколого-економічного кластеру.