В Україні традиційно вересень – сезон масового збирання грибів. Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Застереження для грибників:
- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
- збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Забороняється збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні – викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;
- обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
- гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
- значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння;
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні грибами:
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів.
- викличте “Швидку медичну допомогу”;
- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- з’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
- вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
- займатися будь-якими іншими видами самолікування
Увага! Ні в якому разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів:
- усі їстівні гриби мають приємний смак;
- усі гриби в молодому віці їстівні;
- отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний;
- личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
- опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
- цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
- отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
- сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.