Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Увага – борщівник Сосновського!

0

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.  –  багаторічна рослина родини окружкових (Apiaceae) походить з Кавказу де місцеві жителі використовували молоде листя в їжу (приготування борщів) звідки і походить назва рослини.

Наприкінці 1940 х. років рослина вирощувалась як силосна культура для годування худоби, але корови поїдаючи його, давали молоко з гірким присмаком, яке ставало непридатним для споживання, тому запроваджену культуру з часом перестали використовувати. Розростання борщівника стало катастрофою в колишніх місцях вирощування через визрівання значної кількості насіння і значного його розповсюдження.

На даний час зустрічається майже по всій території на луках, по берегах річок, вздовж доріг, лісосмугах та покинутих полях. Виростає до 5 метрів в висоту, товщина стебла  досягає близько 10 сантиметрів, є добрим медоносом. Мед має темний колір та виражену спазмолітичну та заспокійливу дію.

Борщівник Сосновського має токсичну дію, прозорий водянистий сік при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, але під дією сонячного проміння в сокові активуються токсичні речовини які підвищують чутливість шкіри та викликають опіки схожі на термічні. Для них характерне почервоніння та водянисті пухирі. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.