Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Як не потрапити у пастку торгівців людьми: правила безпеки

0

Щороку 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який започаткований Європарламентом у 2007 році як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, – особливо жінками та дітьми, – небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Символічно до цієї дати хочемо нагадати основні правила як уберегтися від участі жертви торгівців людьми:

  1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном).
  1. Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути Ваш юрист або хтось із Ваших близьких.
  1. Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання  іноземців.
  2. Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути Вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за Вашими документами.

Майте на увазі:

  • Термін перебування  у іноземній країні зазначено у візі.
  • Туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування. Це незаконно.
  1. Обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для Вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.
  2. Ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи, крім офіційних службовців!
  1. Обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії (копії документів пришвидшать Ваше повернення додому у разі втрати документів), а також повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.
  • Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо Ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

       8. Зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

       9. Не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.

  1.   Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:
    1. Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування;
    2. Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця;
    3. Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.

Навіть якщо Ви перебуваєте в країні незаконно. Краще бути  депортованим до України, ніж втратити життя чи здоров’я.

  • Заздалегідь підготуйте та тримайте при собі перелік організацій, із зазначенням адреси та номерів телефонів, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми.

Окремо хочеться звернути увагу на кілька простих порад, щоб Ваші діти не стали жертвою злочинців:

     1.      Навчіть дітей: ні з ким і нікуди не йти без дозволу одного із батьків, яким би не був привід, не                             проводжати нікого, не запрошувати в дім посторонніх, якщо батьків немає поруч, ніколи не сідати в                  чужі авто, не брати від малознайомих людей чи будь-кого іншого солодощі, не виконувати ніякі їхні                  прохання. Проте не залякуйте дитину, а застерігайте! Якщо дитину залякувати, у неї зникне відчуття                безпеки, вона боятиметься оточуючих.

  1. Придбайте дитині смарт-годинник. Зовні вони виглядають, як звичайний годинник, але начинка дозволяє замінити дитині телефон: зі смарт-годиником можна писати СМС і приймати дзвінки. Батьки також зможуть відстежувати переміщення дитини і навіть віддалено прослуховувати, що з нею відбувається в даний момент.
  1. Придумайте з дитиною кодове слово. Якщо на вулиці хтось представляється знайомим батьків і пропонує відвести дитину додому, він обов’язково повинен знати це слово. Інакше від незнайомця потрібно триматися подалі.
  1. Навіть якщо ви кожен день бачите одну і ту ж людину на дитячому майданчику, але особисто не знайомі, не просіть її доглянути за дитиною, поки ви збігає на пару хвилин в магазин.
  1. Переконайтеся, що дитина напам’ять знає: домашню адресу, телефони батьків, телефон поліції.
  1. Батькам варто позбутися дитячого одягу з іменем дитини, бо знаючи ім’я малюка, злочинець простіше викликає її довіру.
  1. Також слід ні на хвилину не залишати дитину саму в громадських місцях чи в автомобілі. Потрібно завжди проводжати дитину в туалет в громадських місцях.
  1. Підліткам слід завжди казати батькам, де вони і з ким, ніколи не пересуватися автостопом, покликати на допомогу, якщо вони помітили, що за ними стежать.
  1. Якщо Ви вибираєте для дитини няню, то її потрібно підбирати через агентства, які несуть відповідальність за кандидатів, яких  пропонують або віддавати перевагу перевіреним людям. Няня повинна показати вам паспортні дані та місце прописки. Якщо наймаєте людину через агентство, обов’язково має укладатися договір. Також необхідно поставити камери в будинку (квартирі).

Головна порада для усіх, кого намагаються викрасти — це забути про правила ввічливості. Дитина, підліток, доросла людина повинні знати, що якщо хтось їх тягне, потрібно голосно кликати про допомогу, бити вікна і робити будь-що, що приверне увагу перехожих.