Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Рослини теж хворіють!

0

Рослини теж хворіють!

Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками, на них нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі а також нематоди. Останнім часом ми спостерігаємо збільшення кількості нових шкідників та хвороб, які з’являються на територіях, які раніше були вільними від них. Це може бути пов’язано зі швидко зростаючими обсягами міжнародної торгівлі та подорожей.

Поява нових шкідників та хвороб рослин може загрожувати економіці та біорізноманіттю.

Шкідники та хвороби можуть транспортуватися на рослині, насінні, квітах, фруктах та овочах, навіть якщо вони виглядають здоровими, а також на ґрунті, що чіпляється за коріння. Таким чином, коли ми переміщуємо рослини між різними частинами світу, ми можемо ненароком занести нових шкідників та хвороби у наші країни. Після появи в новому середовищі деякі з цих чужорідних шкідників та хвороб можуть завдавати серйозну економічну шкоду для сільського та лісового господарства та загрожувати біорізноманіттю. У минулому яскравим прикладом цього була поява в Євро-середземноморському регіоні фітофторозу картоплі, виноградної філоксери, колорадського жука та голландської хвороби в’язів.

Деякі національні та міжнародні правила.

Для захисту навколишнього природного середовища, сільського та лісового господарства діють закони про захист та карантин рослин. Тому багато рослин та рослинних продуктів(наприклад, насіння, овочі, зрізані квіти) забороняється перевозити без офіційного дозволу. Якщо ви маєте намір перевезти рослини, переконайтеся, що ви не порушуєте ці закони, попередньо зв’язавшись з вашими національними організаціями карантину і захисту рослин.

Деякі небезпечні «мандрівники»

- Азіатський вусач( Anoplophora glabripennis): гарний….але він може вбити наші цінні породи дерев.

- Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.): крихітні, майже не помітні метелики, але її гусениці можуть пошкоджувати наші томати як в теплицях, так і у відкритому ґрунті.

- Бактеріальний опік плодових (Erwinia amylovora Burr.): непомітний неозброєним оком, але здатний знищити плодові насадження на значних площах, в великих промислових яблуневих і грушевих садах, присадибних ділянках, а також плодорозсадниках нашої країни.

Захистіть рослини

1.Підвищити обізнаність міжнародних мандрівників про ризики перевезення рослин;

2.Спонукати всіх докладати зусилля для зупинення розповсюдження нових шкідників та хвороб;

3. Утримуючись від транспортування рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ви допомагаєте нам захистити наші с/г культури та мальовничу природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин.