Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Подаруйте дитині родину

0

Міський центр соціальних служб шукає кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. Нагадаємо, що в Україні існують такі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування як усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу та патронат.

Консультування з приводу створення та функціонування ПС/ДБСТ, оформлення опіки/піклування, усиновлення, патронату та наставництва можна отримати в нашому центрі соціальних служб або в службі у справах дітей за адресою: м. Чоп, вул. Залізнична, 1.

Прийомна сім’я — це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Ті, хто прийняв дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти — прийомними дітьми. Діти перебувають у прийомній родині до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Центр соціальних служб здійснює соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Сім’ям надається всебічна підтримка спеціалістів різних галузей, що входять до складу міждисциплінарної команди.

Опіка та піклування над дітьми в Україні — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.
Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14-го віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 Сімейного Кодексу України. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. При влаштуванні дитини враховуються етнічне походження, релігійна й культурна приналежність, рідна мова, можливість забезпечення наступності у вихованні та освіті.

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо). Дитина перебуває в сім’ї патронатного вихователя до 3-х місяців, у деяких випадках – до 6-ти. Послуга вважається одним із способів працевлаштування, патронатний вихователь отримує заробітну плату за свої послуги, а також соціальні виплати на дітей, відповідно до віку.