Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Посилення відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

0

Упродовж 2020 року в населених пунктах та на об’єктах суб’єктів господарювання зафіксовано 101 тис. 279 пожеж, що на 5,6 % більше порівняно  з 2019 роком.

Внаслідок пожеж загинуло 1 тис. 728 людей, у тому числі 46 дітей, та 1 тис. 452 людини отримали травми, з них 107 дітей.

Матеріальні втрати від пожеж становили близько 12   млрд   607   млн   грн,   у тому   числі   прямі   збитки   становили   близько 2 млрд 632 млн грн, побічні – 9 млрд 975 млн грн.

Основними причинами виникнення пожеж були: необережне поводження з вогнем – 74 тис. 204 випадки; порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок –   10 тис. 839 випадків; порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей теплогенеруючих агрегатів та установок – 5 тис. 117 випадків; підпали – 3 тис. 746 випадків; порушення технологій виробництва та правил експлуатації транспортних засобів – 2 тис. 519 випадків; пустощі дітей з вогнем – 578 випадків; несправність виробничого обладнання, порушення технологічного процесу виробництва – 177 випадків .

Така статистика наведена у звіті про основні результати діяльності Державної служби України  з надзвичайних ситуацій у 2020 році.

Верховна Рада 26.01.2021 року прийнято за основу законопроєкт №4157 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки”.

Як ідеться в пояснювальній записці, проєктом закону пропонується запровадити значний розмір штрафних санкцій за порушення встановлених законодавством вимог техногенної та пожежної безпеки, здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки та невиконання приписів, розпоряджень, інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, його територіальних органів. Визначити суб’єктом правопорушення – фізичних осіб-підприємців; усунути подвійну відповідальність за те саме правопорушення; запровадити кримінальну відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії.

Матеріал підготував: майстер виробничого навчання
Ужгородських територіальних курсів В.Г. Волошин