Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Небезпека використання піротехніки

0

Феєрверки — одна з найпопулярніших розваг під час зимових свят. Незважаючи на щорічні попередження про безпеку, новорічні святкування із запуском феєрверків і все ще можуть стати причиною травмування для багатьох людей, у тому числі дітей.

Щоби зробити своє святкування безпечним для всіх, дотримуйтесь правил поводження з піротехнікою: феєрверками, бенгальськими вогнями, петардами тощо.

Купуйте феєрверки, петарди, ракети в магазинах, які мають сертифікати якості на цю продукцію. Не використовуйте вироби з дефектами: зіпсовані або з пошкодженням корпусу чи ґніту.

Не носіть вогненебезпечні предмети в кишенях чи сумочках і не зберігайте піротехніку біля приладів опалювання.

Не дозволяйте дітям гратися з піротехнікою і використовувати її без присутності та без нагляду дорослих.

Не розбирайте піротехнічні вироби, а перед використанням уважно прочитайте інструкцію.

Не запускайте петарди, феєрверки, ракети всередині приміщень, з балконів і поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок тощо.

Не куріть під час роботи з піротехнікою. Використання салютів, петард, бенгальських вогнів у стані алкогольного сп’яніння підвищує ризики травматизму.

Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а одразу ж відійдіть на безпечну відстань (30–50 метрів).

Не підходьте до піротехнічного виробу раніше, ніж за 2–5 хвилин після завершення горіння. Засоби із багатьма зарядами вимагають більшої паузи.

Якщо салют не спрацював одразу, це не означає, що до нього можна наближатися, адже він може вибухати із запізненням.

Використану піротехніку потрібно залити водою на 2–3 години. Лише після цього її можна безпечно утилізувати.

Також не забувайте, що феєрверки становлять не тільки фізичну небезпеку. Вони можуть стати причиною болісних спогадів у військових і людей, які переїхали з окупованих територій, жертв терактів і аварій. Також феєрверки й петарди несуть загрози для тварин — щороку сотні домашніх улюбленців губляться, травмуються або гинуть. Це стосується й домашніх, і диких тварин — собак, котів, птахів та ін.

Створіть собі святковий настрій без зайвих небезпек та краще відмовтесь від піротехніки!

 Підготовлено відділом охорони здоров’я

за матеріалами Центр громадського здоров’я України