Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Біла іржа хризантем(Pucciniahoriana Henn.)- небезпечне карантинне захворювання

0

Найпопулярніші квіткові рослини, що вирощуються для продажу в Україні, як і в цілому світі, це хризантеми. Догляд за ними в процесі вирощування потребує певних умов, навичок та знання з питань агротехніки вирощування і захисту рослин.

Хвороби – це одна з головніших проблем, яка виникає при вирощуванні хризантем. Серед них – і біла іржа. Її шкідливість пов’язана з втратою декоративних якостей квітів за слабкого ураження рослин, а за сильного – загибелі самих рослин за короткий проміжок часу (особливо в теплицях).

Збудник

PucciniahorianaP.Hennings.

Систематичне положення

Царство Fungi

Відділ Basidiomicota

Клас Teliomycetes

Ряд Uredinales

Родина Puccineceae

Рід Puccinia

Вид PucciniahorianaP.Hennings

Загальний опис

Біла іржа – карантинне захворювання хризантем. Гриб викликає ураження частіше листя, рідше стебел і квітів. Захворювання проявляється спочатку у вигляді невеликих яскраво-зелених або блідо-жовтих плям по обидва боки листа. З часом вони збільшуються в розмірах, стають яскраво-жовтими й втисненими в центрі. Спочатку плями яскраво-жовті або рожеві, пізніше стають білими й опуклими. Дуже уражені листки усихають, закручуючись донизу, рослина при цьому виглядає ніби обпалена. При сильному ураженні захворювання може проявлятися на приквітниках і стеблах.

Рослини-живителі

Основним живителем є хризантема великоквіткова (Dendranthemagrandioflorum) особливо уражуються сорти, які культивуються садівниками та ши­роко вирощуються в теплицях. Можуть уражуватись інші рослини роду дендрантема (Dendranthema).

Морфологія

Телейтопустули розташовані з нижньо­го, а інколи й з верхнього боків листка. Мають від рожево-світло-коричневого до білого забарвлення, діаметром 2-4 мм. Телейтоспори на ніжках до 45 мкм завдовжки, світло-жовтого кольору. За формою вони від видовже­них до видовжено-булаво-подібних, де­що стиснуті, 30-45×13-17 мкм, з тонки­ми стінками завтовшки 1-2 мкм, вер­хівки товстіші, 4-9 мкм. Базидіоспори склоподібні, дещо викривлені. За фор­мою вони від широко-еліпсоїдних до веретеноподібних, 7-14×5-9 мкм.

Ознаки пошкодження

На листках: листки уражуються з обох боків. На верхній частині листка з’являються плями від блідо-зеленого до жовтого кольору, діаметром до 5 мм. З часом центри цих плям стають коричневими й некротичними. З ниж­нього боку листка можна спостеріга­ти випуклі воскові пустули (теліі) від світло-жовтого до рожевого кольору. Пізніше, при утворенні базидіоспор, пустули стають білими й опуклими. Іно­ді на верхньому боці листка можна спостерігати утворення телейтопустул. Хворі листки часто закручуються дони­зу. Дуже уражені листки передчасно відмирають, а рослини мають вигляд обпалених.

На прицвітниках і стеблах: інко­ли з’являються соруси, якщо рослини сильно уражені.На квітках: іноді спостерігається зараження у вигляді некротичної крап­частості з випадковими пустулами.

Розповсюдження

  • Країни Європи: Франція, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Росія та інші
  • Азія: Китай, Японія, Малайзія та інші
  • Африка: Туніс, Марокко, ПАР
  • Північна та Південна Америка: США, Мексика, Аргентина та інші
  • Австралія і Океанія: Австралія і Нова Зеландія.

     1977 року захворювання вперше зареєстровано в Україні  в Закарпатській області (в закритому грунті) на садивному матеріалі, завезеному з Угорщини. Надалі(1998-2001рр.) захворювання вийшло за межі теплиць і було виявлено  вже й на присадибних ділянках. Однак  після  здійснення  карантинних  заходів- знищення  уражених  рослин, дезинфекціяґрунту  й заборони висаджувати хризантеми на  заражених ділянках- розвитокі поширення  захворювання  вдалося  припинити.

Шляхи розповсюдження

На великі відстані збудник поши­рюється при перевезенні інфікованих рослин: живців, тепличних або кім­натних хризантем у горщиках, зріза­них квітів. На менші відстані (до 900 м) спори можуть поширюватися ізохор­ним шляхом (повітряними потоками). Обов’язковою умовою при цьому по­винна бути підвищена відносна воло­гість повітря (понад 90%), дощ. Міс­цем резервації збудника можуть бути рослинні рештки, які зберігаються на поверхні ґрунту, одягу, взуття, засобах обробітку. На забруднених об’єктах інфекція може зберігатися до 8 тижнів. Розсіювання спор у тепличних умо­вах може відбуватися також крапли­нами води. Переносниками захворювання можуть бути комахи.

Фітосанітарні  заходи

Фітосанітарні заходи боротьби включають заборону ввезення ураженого садивного матеріалу, так як симптоми можуть проявитися на суцвіттях при транспортуванні: система контролю включає візуальне обстеження зрізаних квітів та обстеження місць виробництва культури.

Карантинні заходи спрямовані на запобігання проникнення і розповсюдження хвороби – це фітосанітарний огляд, лабораторна експертиза, вилучення і знищення зараженого рослинного матеріалу.

У разі виявлення хвороби в місці виробництва на господарство накладають карантин і проводять заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища: забороняють заготівлю та реалізацію живців хризантем, уражені рослини видаляють і спалюють.

 З агротехнічних заходів найбільшу значимість мають: знезараження грунту і садивного матеріалу, знищення рослинних залишків, регулювання зрошення і вентиляції теплиць, сівозміна, уникнення закущенності рослин.

Найбільш надійним способом запобігання розповсюдженню хвороби є вирощування толерантних сортів хризантем.

 2

Т. Ердеш, С. Місяйло,
головний та провідний спеціалісти
відділу фітосанітарних заходів на кордоні
в Закарпатській області