Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі відбувся ІV-й Всеукраїнський форум учасників бойових дій на сході України “Загартовані війною” (ФОТО, ВІДЕО)

0

Учора, 30 серпня, у місті відбувся IV Всеукраїнський форум учасників бойових дій на сході України “Загартовані війною”. Метою заходу є військово-патріотичне виховання молоді, протидія гібридній агресії Російської Федерації та сепаратистським рухам у найзахіднішій точці України.

На форумі були присутні перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба, Чопський міський голова Валерій Самардак, керівник Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація інвалідів антитерористичної операції” Сергій Тріскач,  представник апарату головнокомандуючого ЗСУ полковник Микола Журавльов, голова громадської організації “Української асоціації інвалідів АТО в Закарпатській області” Вячеслав Харченко, заступник командира танкового батальйону Олександр Угрожді, учасники АТО та ООС із різних куточків України, їхні рідні, представники Національної гвардії України, ліцеїсти Мукачівського військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та небайдужі мешканці міста Чоп.

Захід розпочався з урочистої ходи вулицею Берег до площі Європейської, де відбулося відкриття пам’ятного знаку “Вшанування учасників бойових дій на Сході України”.

Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів-захисників України. Пам’ятний знак відкрили члени громадської організації “Ветерани війни та учасники бойових дій міста Чоп” Віталій Підвисоцький і В’ячеслав Кухарський. Проєкт реалізований Едуардом Алексієм і Оленою Жильцовою за сприяння приватного підприємця Віктора Бабинця та очільника Чопа Валерія Самардака.

“Шановні захисники України, шановні гості та присутні. Ми відкриваємо сьогодні пам’ятний знак. Це не просто знак, це нагадування всім: і нашим друзям, і нашим ворогам про нескореність нашої держави. Це нескореність гранітного духу наших хлопців. Ми хотіли показати в цьому пам’ятному знаку всім тим, хто буде проходити, проїжджати, усім гостям нашого міста, щоб вони знали і пам’ятали на багато років уперед, завдячуючи кому вони насолоджуються життям, вірять у майбутнє і найголовніше заради чого вони живуть.

Я дуже би хотів, аби як той камінь, який має багатомільйонну історію, так і в серцях, у пам’яті людей Чопа, Закарпаття, України навічно було в серцях і головах пам’ять про те, як ми відстоювали Україну, якою ціною ми це зробили. Вічна всім пам’ять”, — відзначив міський голова Валерій Самардак.

Виступили і голова ГО “Української асоціації інвалідів АТО в Закарпатській області” Вячеслав Харченко та керівник ГО “Ветерани війни та учасники бойових дій міста Чоп” Віталій Підвисоцький, а єпископ Мукачівсько-Карпатської єпархії Віктор Бедь освятив пам’ятний знак і провів молитву за українськими воїнами. Разом із тим до пам’ятника поклали свічки та квіти.

Після цього відбувся показовий виступ спецпідрозділу Чопського прикордонного загону та майстра спорту міжнародного класу серед дорослих професіоналів, п’ятитиразової переможниці Чемпіонатів світу з воркауту, воїна-спортсмена, переможниця в номінації “Зірки спортивного року” Ніколь Князева.

Також для учасників АТО виступали автор-виконавець В’ячеслав Купрієнко, солісти Чопського міського Будинку культури Віра Сентипал та Анна Павлечко, дует Оксани Волос і Віри Сентипал, ансамбль студії сучасної естрадної пісні “Феєрверк”, вокальний ансамбль “Талісман”, народний аматорський колектив східного танцю “Наргіс”.

Закликав пам’ятати наших героїв перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба. Голова “Української асоціації інвалідів АТО в Закарпатській області” Вячеслав Харченко нагородив учасників бойових дій на сході України та їх рідних медалями “Сильний духом”, “Незламність духу”, “За оборону шахти Бутівка”, За оборону рідної держави”, вищою народною нагородою орденом “Слава України” (посмертно), орденами “Козацький лицарський хрест” та “За мужність і відвагу”. Також вручив нагороди єпископ Мукачівсько-Карпатської єпархії Віктор Бедь: орден святої великомучениці Варвари, орден великомученика Георгія Переможця, медалями святого апостола українського Андрія Первозванного І-го ступеня та ІІ-го ступеня, святої рівноапостольної княгині Ольги. Вручив подяки міської ради і очільник Чопа Валерій Самардак.

Насамкінець представники Національної гвардії України та Мукачівського військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою провели змагання з перетягуванні канату, в якому перемогу здобула команда НГУ.

Закінчився захід колективним фото.

Разом із тим упродовж дня можна було поласувати на польовій кухні смачною солдатською кашею.

Більше фото за посиланням.

Більше відео за посиланням.