Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

25 травня – Міжнародний день зниклих дітей

0

Дата  трагічна особливо для тих сімей, яким довелося пережити таке горе. Однак ми всі причетні до цього дня. Важливо це усвідомити. Адже небайдужість та людяність кожного може допомогти, а іноді навіть врятувати дитині життя!

Синя незабудка.  Мало хто знає, що ця тендітна маленька квіточка є символом зниклої дитини. Чому вона? Бо ж навіть назва рослини говорить сама за себе: не забувай, пам’ятай мене. І ми пам’ятаємо.  Щороку 25 травня весь світ відзначає Міжнародний день зниклих безвісти дітей.

1

За 2019 рік в Україні зникли 7800 дітей – це приблизно 20 дітей на добу. Більшість з них розшукують досить швидко, протягом першої доби, але від початку року за 2019  рік зниклими безвісти офіційно вважаються 44 дитини.

Що робити, якщо дитина загубилася:

Якщо ви втратили з поля зору дитину в торговому центрі, на ринку, на вокзалі або аеропорту – негайно вирушайте до адміністратора і попросіть зробити оголошення про зникнення дитини. Перевірити виходи, входи, туалети, стоянки, склади.

Необхідно оголосити по гучному зв’язку пропажу дитини, її прикмети, не випускати нікого з дітьми – у разі викрадення зовнішність дитини можуть змінити.

Час йде, а дитина не знайшлась – йдіть в поліцію. Беріть з собою останне фото дитини, пишіть заяву. Пошуки почнуться протягом доби, але заяву у вас візьмуть відразу.

Зв’яжіться з оператором мобільного зв’язку, подайте заявку на встановлення місцезнаходження дитини.

Оголосіть про зникнення, розповсюдьте листівки, зробіть пост в соціальних мережах.

Зверніться до родичів, друзів, знайомих, волонтерів з проханням про допомогу в розшуку.

Що робити якщо дитина сама пішла з дому:

Дитина може розлютитися або образитися, в пориві емоцій втекти і не знайти дорогу додому. Що робити в цьому випадку:

Обдзвоніть друзів, знайомих, однокласників дитини.

Зв’яжіться з оператором мобільного зв’язку, подайте заявку на встановлення місцезнаходження дитини.

Зверніться в поліцію, але нічого не приховуйте від правоохоронців. Якщо була сварка в родині або дитина в депресивному стані – дайте про це знати.

Коли дитина повернеться додому і все буде позаду, не сваріть її, а спробуйте разом розібратися в тому, що трапилося, та проконсультуйтеся з психологом.

Що робити коли ваша дитина зникла:

Швидко і максимально зберіться, виробіть план дій – у вас на паніку немає часу і прав.

Зверніться по допомогу  до найближчого відділку поліції або зателефонувати “102” залиште заяву про зникнення дитини по всій формі – пошук дітей починається протягом доби, звертатися ви можете вже через 5 хвилин після зникнення дитини. Найефективніше звертатися у відділення за місцем зникнення. Відразу візьміть з собою свіжу фотокартку, річ, на якій є відбитки дитини, запах, волосся. Дайте інформацію про захворювання дитини, особливі прикмети в зовнішності, особливості ходи, вимови, про коло спілкування, яким маршрутом ходить, їздить, розкажіть про підозрілих друзів, знайомих, погані звички дитини і т.д. – максимум інформації.

Якщо у дитини є мобільний телефон, зверніться до його оператора мобільного зв’язку з проханням допомогти встановити місцезнаходження по телефону.

Залучіть до пошуків дитини якомога більше людей: сусідів, знайомих, співробітників, добровольців.Не припиняйте пошуки навіть вночі.

Дайте родичам контакти друзів і знайомих дитини – розбийтеся на пошукові групи. Необхідно обдзвонити їх або відвідати, якщо немає телефонів. Розпитати, чи озвучувала їм дитина якісь свої плани останнім часом.

Якщо дитина зникла з дому, опитайте всіх сусідів: коли вони бачили її востаннє, чули звуки з вашої квартири або бачили, хто приходив до вас додому.

При зникнення дитини за містом підключіть до розшуку працівників лісгоспу, МНС, кінологів із собаками.

Якщо дитина зникла біля водойми або є водойма біля вашого будинку, підключайте до пошуку водолазів.

Повідомте про місце навчання (позашкільних занять) про зникнення дитини, його вчителеві (тренеру, керівнику гуртка) та однокласникам (дітям з секції, гуртка); попросіть дізнатися в класі (колективі), чи не говорила дитина комусь про те, що збирається втекти, виїхати кудись, чи не приходив до дитини хтось підозрілий до школи; запитайте у вчителя, чи немає проблем у стосунках дитини з кимось в класі або зі старшими хлопцями.

Розклеїти об’яви з фотографією і короткою інформацією про дитину за місцем проживання та звичайним маршрутом дитини.

Дуже важлива інформація для батьків!

Потрібно знати ІМЕІ телефону дитини, завжди знати друзів дитини та захоплення дитини.

А також важливо пам’ятати, що небайдужість кожного з нас може врятувати життя дитині.

Безкоштовна гаряча лінія “Служби розшуку дітей” 116 000.

2

За 18 років “Службою розшуку дітей” розшукано та повернуто в сім’ї 2029 дітей.

Оримати безоплатну правову допомогу може кожен, звернувшись до Ужгородський МЦ з надання БВПД: м.Ужгород, вул. Загорська, 51, e-mail: uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.uz.ua, тел.: 095-489-14-36, (0312) 64-15-05,

  • до Перечинсько бюро правової допомоги: м. Перечин, пл.Ужгородська, 43, e-mail- perechynske@legalaid.uz.ua, тел.: 068-26-59-190
  • до Великоберезнянське бюро правової допомоги: смт. В.Березний, вул. Шевченка, 27, e-mail:velykobereznianske@legalaid.uz.ua, тел.: 099-72-72-372.

Пам’ятайте, що карантинце не перешкода для отримання правової допомоги від держави.

Необхідні документи також можна залишити у скриньках для звернень громадян за вищевказаними адресами центрів та бюро.

Консультацію громадяни можуть отримати зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0800-213-103  та отримати юридичну консультацію в телефонному режимі.

Скористатися  можна також правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, що є довідково-інформаційною платформою правових консультацій, яка спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення.

Марія Бецко
Ужгородський місцевий центр з надання БВПД