Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У січні для споживачів газу змінився порядок його оплати. Замість одної звичної платіжки вони отримають дві: окремо за спожитий газ, окремо за його розподіл

0

У січні частина споживачів природного газу отримали дві платіжки.

Одну — від постачальника на оплату спожитого палива в грудні 2019 року. У ній усе звично: платити треба за спожиті кубометри. У суму, крім вартості газу, включені гроші за його транспортування у грудні, розподіл і торгівельну надбавку для постачальника.

Інша платіжка — від оператора газорозподільних мереж, якому доведеться заплатити за те, що він у січні доставить газ споживачеві додому. Це не додаткові гроші — з платіжки просто вилучать суму за розподіл газу, і тепер її доведеться платити окремо.

У лютому в рахунку за спожитий у січні газ вже не буде суми за розподіл, а лише його вартість як товару, плата за транспортування в область та торговельна націнка постачальника.

Січень — перший місяць, коли споживачам мають прийти дві окремі платіжки. Затягувати з оплатою не рекомендують, бо інакше нараховуватиметься ще й пеня.

Сума в платіжці за розподіл газу залежить від об’ємів спожитого. За основу братиметься об’єм використаного палива за попередній період (на 2020 рік це період з 1 жовтня 2018 року по 31 вересня 2019 року), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевих операторів, що відповідають за постачання газу до споживача.