Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

0

Безоплатна правова допомога – це надання правових послуг, що гарантується державою та повністю фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України. Тобто, людина не платить за юридичну консультацію, допомогу у складенні правових документів, послуги адвоката. Послуги юристів та адвокатів оплачуються за рахунок бюджетних коштів.

Безоплатна первинна правова допомога – це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з юридичних питань, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

Безоплатна вторинна правова допомога – це захист, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Скористатися вторинною правовою допомогою можуть особи, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу».

Для отримання безоплатної первинної правової допомоги можна звернутися до будь-якого центру чи бюро правової допомоги. Ніякі документи для цього не потрібні. Але, звісно, краще принести всі документи по справі, з якою ви звертаєтеся для отримання правової консультації.

1

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги треба підтвердити свою належність до однієї з категорій, які мають право на таку допомогу. Це особи, які мають невеликий рівень доходу, а саме не більше двох прожиткових мінімумів (з 1 січня 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2102 грн. на місяць, для осіб, які втратили працездатність, – 1638 грн.), учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші соціально вразливі верстви населення тощо.

Якщо у Вас виникають питання правового характеру або Ви потребуєте захисту в суді звертайтеся в:

- Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: 64-15-05;

- Великоберезнянське бюро правової допомоги, смт. Великий Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: (03135) 2-34-07;

- Перечинське бюро правової допомоги, м. Перечин, вул. Ужгородська, 43, тел.:(03145) 2-34-57;

- або за єдиним телефоном гарячої лінії контакт-центру системи БПД 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).