Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У провулку Прикордонників відбулися збори мешканців щодо подальшого управління багатоквартирними будинками (ФОТО)

0

Учора, 24 червня, відбулися збори мешканців будинків №6, 6А, 7, 7А у провулку Прикордонників та будинків № 10, 11 по вулиці Молодіжній стосовно подальшого управління багатоквартирними будинками. Відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги” усі мешканці багатоквартирного будинку є його співвласниками, тож вони повинні самостійно здійснювати управління будинком. Це можна здійснити за допомогою кількох варіантів:

  • мешканці багатоповерхового будинку уповноважують одного з жителів на укладання договору з управлінською компанією, яка надає певний спектр послуг: оплата освітлення місць загального користування та підкачуючих насосів, прибирання під’їздів і прибудинкових територій, проведення ремонтних робіт тощо;
  • мешканці багатоповерхового будинку уповноважують міського голову укласти договір із з управлінською компанією. Для цього необхідно звернутися до відділу міського господарства Чопської міської ради, в якому можна взяти типовий Протокол зборів мешканців багатоквартирного будинку для уповноваження міського голови;
  • створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку — неприбуткової юридичної особи, створеної власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію. У разі створення ОСББ мешканці можуть реалізовувати свої проекти у співфінансуванні з органом місцевого самоврядування (минулоріч на програму співфінансування ОСББ із місцевого бюджету було виділено 700 тисяч гривень).

Така реформа повинна була бути здійснена до кінця 2019 року. Однак на черговому засіданні 41 сесії депутати міської ради не підтримали виділення дотацій комунальному підприємству “Чистий Чоп” на покриття збитків та погашення кредиторської заборгованості за спожиту електроенергію за 2018 рік, які виникли у зв’язку з підняттям вартості електроенергії у 2017-2019 роках. Для того, щоб уникнути подальше накопичення боргу КП “Чистий Чоп” розірвало договір управителя багатоквартирних будинків, тобто з липня припиняється нарахування квартирної оплати, а в платіжці залишиться лише послуга з вивезення сміття.

У зв’язку з непокритим боргом за електроенергію з 1 липня працівники Ужгородського РЕМу будуть вимикати місця загального користування багатоквартирних будинків, що призведе і до відключення підкачуючих насосів, тобто верхні поверхи багатоповерхівок залишаться без води. Для виходу із ситуації можна скористатися одним із вищевказаних варіантів. Тимчасово насос можна підключити до лічильника одного з мешканців будинку (перевага надається тим, хто проживає на першому поверсі у під’їзді, де встановлено насос), якому усі інші мешканці будуть сплачувати витрачені на електроенергію кошти. Такий варіант є найменш затратним, оскільки фізична особа сплачує за 1 кВТ – 1,68 грн., а у разі надання послуги управлінською компанію, яка є юридичною особою, – 3,14 грн., що відповідно тягне за собою більші витрати для населення.

Протягом цього тижня з усіма мешканцями багатоповерхових будинків (3-5 поверхів) будуть проводитися збори, на яких роз’яснюватиметься ситуація, котра склалася у зв’язку з рішенням міських депутатів.

Заздалегідь просимо мешканців приходити на збори та вирішувати проблему у найшвидші терміни, оскільки проблема відсутності водопостачання ВИНИКНЕ уже наступного тижня.

Час і місце зборів в інших багатоквартирних будинках:

- на вулиці Йосипа Бокшая, 1, 2, 3, 5, 7, Миру, 2, 4, Привокзальній, 2;

- вулиці Миру, 17, 19, 21, проспекті Залізничників, 2, 2А, 2Б, 2В, 2Г;

- на вулиці Миру, 15, Берег, 18, Спортивній, 1, 3, проспекті Залізничників, 3, 4.