Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Аналітична довідка щодо намірів зміни тарифу на централізоване водовідведення

0

Відповідно  Закону України “Про житлово-комунальні послуги” у разі зміни протягом дії цін/тарифів обсягу окремих складових економічно-обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від виконавця/виробника послуг (суб’єкта господарювання), тобто зміни відбуваються на загальнодержавному рівні, а саме: підвищення мінімальної заробітної плати, зростання цін на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, виконавці послуг проводять коригування встановлених тарифів на житлово-комунальні послуги і подають на затвердження до органу, уповноваженого здійснювати встановлення таких цін/тарифів.

В умовах постійного зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати, вартості електричної енергії, паливно-мастильних та інших матеріальних ресурсів виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам для вироблення послуг з централізованого водовідведення, що відображається на діяльності підприємства.

Отже, коригування тарифів до економічно-обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема, для здійснення розрахунків за електроенергію, оплати податків та зборів та забезпечення споживачів якісними послугами.

Процес формування та коригування тарифів на житлово-комунальні послуги регламентовано чинною нормативно-правовою базою. Кабінетом Міністрів України затверджено єдині для всіх суб’єктів господарювання порядки формування тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, “Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення”, затверджений постановою КМ України від 01.06.2011р. №869.

Комунальним підприємством “Водоканал Чоп” здійснено коригування тарифу на водовідведення відповідно до чинного законодавства.

Діючі на цей час тарифи на послугу, затверджені рішеннями Виконавчого комітету Чопської міської ради від 19.04.2018р.  №84 та від 03.08.2018р. № 192, у наступному розмірі:

1. Населення (фіз.особи) – 14,30 грн. з ПДВ за 1 куб.м.

2. Юридичні особи (організації, бюджетні установи та інші споживачі) – 19,07 грн. з ПДВ за 1 куб.м.

З моменту встановлення діючих тарифів відбулося зростання собівартості послуги з 11,35 грн. до 13,41 грн.

Це сталося внаслідок наступних причин:

1) Зростання тарифів на енергоносії  до рівня  3,13 грн. за 1 Квт (коефіцієнт зростання – 3,13:2,80 = 1,12)

2) Підвищення мінімальної заробітної плати до 4173 грн. (коефіцієнт зростання – 4173 : 3723 = 1,12)

3) Зростання цін на паливно-енергетичні ресурси (сер.коефіцієнт зростання 32 грн. : 26 грн. = 1,23)

Тобто за рахунок вищенаведених чинників збільшилися витрати за окремими статтями економічно-обґрунтованих витрат, що зумовило зростання собівартості на послугу, а відповідно і на розмір тарифу.

Отже, із метою приведення до рівня економічно-обґрунтованих витрат підприємства, тариф становитиме:

- населення – 16,89 грн. з ПДВ;

- юридичні особи (організації, бюджетні установи, інші споживачі) – 22,52 грн. з ПДВ.

З розрахунками можна ознайомитися за посиланням.

КП ЧМР “Водоканал Чоп”