Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

“Сюрприз” від енергетиків

0

З першого січня в Україні з’явився ринок електроенергії. Уряд цю процедуру називає лібералізацією роздрібного ринку. Сам по собі ринок потрібен, і для електроенергії так само, але правила змінені без потрібного інформаційного освітлення, що робить незрозумілими наслідки. Тому необхідно роз’яснити громадянам, що саме чекає кожного мешканця Чопа у зв’язку з запровадженими змінами.

По-перше, індивідуальних споживачів зміни майже не торкнуться. Так само буде приходити квитанція або дві (залежить від того, як домовляться між собою компанія постачальника і оператор розподілу), по яких потрібно буде сплатити за спожиту електроенергію. Сумарна ціна звичайно зросте, як і під час будь-яких інших змін, але ці зміни не будуть значно відрізнятись від звичайного підвищення ціни. А от для юридичних осіб, бюджетних та комунальних установ і організацій зміни будуть більш суттєвими. Обленерго більше нема. Замість них з’явилися оператори систем розподілу, що беруть гроші за розподіл електроенергії по мережах, і постачальники, які виробляють та власне продають електроенергію споживачам. Таким чином для постачання електрики в школу, садок, вуличне освітлення чи КНС потрібно укласти не один, а вже два договори постачання. Провести не один, а два тендери на закупівлю послуг, на що, відповідно, потрібно витратити вдвічі більше часу та зусиль.

У зв’язку з цим споживачів комунальних послуг чекають зміни. Справа в тім, що вартість електроенергії для комунальних підприємств зросла більш ніж суттєво: з 1,46 грн. (за договором на 2018 рік) до 3,16 грн. сумарно на початок 2019 року (розподіл – 1,06, електроенергія – 2,10). Отже, освітлення місць загального користування та робота підкачуючих насосів у багатоквартирних будинках не може надалі виконуватись за діючим тарифом. Тариф на ці послуги вже більше шести місяців не забезпечував витрати за старою ціною, а нова ціна призводить до збитків для комунальників більше ніж 100 тисяч гривень на місяць. Не звертати увагу на такі збитки неможливо, тому вже розробляється новий тариф (так звана квартирна плата), здатний покрити витрати на купівлю електроенергії на ці потреби. Йде пошук і альтернативних шляхів та рішень для цієї ситуації.

Одним з таких шляхів є відключення освітлення в підвальних приміщеннях багатоквартирних будинків. Саме підвальні приміщення є найбільшими споживачами електроенергії, причому це не насоси, а звичайні крадіжки. Деякі мешканці вважають електрику з підвалу такою, якою можна користуватися в будь- яких цілях та навіть проводять її до власної оселі. По суті, таке користування є крадіжкою та повинно каратися згідно чинного законодавства. Таке користування має бути негайно припинене. Протягом 2019 року після підключення водопостачання до міської мережі та міського водозабору буде відключено та демонтовано насоси, які підкачують воду. Може не всі розуміють суть проблеми, але не повинно бути ніяких насосів. Вода з мережі повинна подаватись під відповідним тиском, що забезпечує її подачу на верхні поверхи будинків. На жаль, існуюча вулична мережа не витримує нормального тиску води, тому мешканці до звичайного тарифу на водопостачання повинні доплачувати за «підкачку». Іншого виходу немає, але чому за цю додаткову послугу сплачують мешканці, а не постачальник – незрозуміло.

Ще однією проблемою є освітлення сходових клітин. На сьогодні склалася ситуація, за якою у мешканців є реальна можливість зменшити свої витрати за рахунок різниці між ціною електроенергії для фізичних та юридичних осіб. Найближчі два роки ціна електроенергії для населення буде значно нижче, ніж для юридичних осіб, якими є і комунальні підприємства. Таку різницю потрібно використати. На практиці це виглядає наступним чином. Якщо встановити на сходових клітинах сучасні світильники з датчиками руху та підключити їх до лічильників споживачів, витрати на електроенергію, що використовується для освітлення місць загального користування, складуть близько 5 гривень з однієї оселі кожного поверху. Сьогодні такі витрати складають від 35 до 50 гривень з кожної квартири. Уже в січні стартував експеримент в декількох будинках міста, за результатами якого будуть прийняті відповідні рішення. Мешканці багатоквартирних будинків, котрі підуть на подібні зміни, зможуть вже в лютому відмовитися від частини комунальних послуг та впорядкувати споживання електроенергії у власному будинку. На жаль, інакше в під’їзді буде темно, — інформує заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства у виданні “Чопська газета” .