Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Пожежі у природних екосистемах

0

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значної шкоди державі і, перш за все, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- і нафтопроводів, лісові насадження.

Із метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж їх оперативного виявлення та ліквідації. До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їх поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом установлення шлагбаумів.

Про адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки говориться у статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А саме: випалювання стернi, лукiв, пасовищ, дiлянок iз степовою, водно-болотною та iншою природною рослинністю … або її залишкiв та опалого листя на землях сiльськогосподарського призначення у смугах вiдводу автомобiльних дорiг i залiзниць, у парках, iнших зелених насадженнях та газонiв у населених пунктах без дозволу органiв державного контролю у галузi охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвiл на випалювання зазначеної рослинностi або її залишкiв та опалого листя на землях сiльськогосподарського призначення, заходiв щодо своєчасного їх гасiння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд десяти до двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб – вiд п’ятдесяти до сiмдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян. Тi самi дiї, вчиненi в межах територiй та об’єктiв природно-заповiдного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд 20 до 49 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб – вiд 70 до 100 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, сміттєзвалищах, негайно телефонуйте за номером „101”. Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!