Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Місто Захонь (Угорщина)

0

Захонь

Офіційний веб-сайт міста

Рік підписання угоди про співпрацю: 2007

Місто Захонь знаходиться на угорсько-українському кордоні в Саболч-Сатмарській області, у східній частині Угорщини. Захонь є найбільшим залізничним перевалочним центром держави.

Перші письмові згадки про поселення датовані 14 століттям. У той час воно відносилось до Берегської губернії.

Розвиток села розпочався у 19-му столітті, коли тут було збудовано цукровий завод, піщаний кар’єр, млин та пилораму. У 1870-му році кількість мешканців становила 885 чоловік. У 1872-му році прокладено залізничне сполучення з містом Чоп. Перша будівля вокзалу, як і міст через річку Тиса, був збудований із дерева.799px-Railway_station_Záhony_(4993)
На початку 20-го століття населення складає 1267 осіб. У селі функціонують ясельні групи в дошкільному закладі. Працює початкова і середня школа.
Після закінчення 2-ї світової війни уціліла станція. Вона мала на той час незначні масштаби, через станцію проходило 6 пар рейсів. У 40-х роках почалась інтенсивна розбудова села. Побудована перевалочна база, багатоповерхові житлові будинки, новий залізничний вокзал.
Статус міста Захонь одержало у 1989-му році. Місто має розвинену інфраструктуру, його територія становить 687 га, кількість населення 4160 осіб. На даний час у місті працюють два дошкільні заклади, середня школа, професійно-технічне училище, будинок культури, стадіон, критий басейн. На території міста діють реформаторська, римсько-католицька і греко-католицька церкви.
Основна частина населення працює на залізничних підприємствах. Оскільки місто прикордонне і знаходиться уздовж 4-ої державної автомагістралі, робочі місця тут забезпечують організації екпорту-імпорту вантажів, митного оформлення.
У місті виходить газета міської ради «Захонська зона».

Захонь (2) Захонь