Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівного проекту

0

1. Замовник: Виконавчий комітет  Чопської міської ради.

Юридична адреса: вулиця Берег, 2, Чоп, Закарпатська область, 89502

Телефон: 71-12-42, 71-19-90

мейлСhop@fd.carpathia.gov.ua

2. Вид та основні цілі документа державного планування:

Детальний план території щодо визначення параметрів забудови земельної ділянки із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (03.04) , в с. Петрівка, Ужгородського району обґрунтовується та розглядається можливість уточнення планування та забудови земельної ділянки.

Детальний план розробляється відповідно до Рішення VIII сесії 7 скликання Соловківської сільської ради № 104-8/2016 від 20.09.2016р. про розроблення містобудівного проекту „Детальний план території для будівництва та обслуговування Української Православної церкви, за адресою с. Петрівка, вул. Гагаріна, Ужгородського району, Закарпатської області”.

Детальний план є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає функціональне призначення, параметри забудови земельної ділянки з метою розміщення об’єкту будівництва, формування принципів планувальної організації забудови, уточнення в більш крупному масштабі положень схеми планування території району, визначення планувальних обмежень  використання території  згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами, формування пропозицій щодо можливого розташування об’єкту з користування надрами в межах однієї проектної території із дотриманням вимог містобудівного, санітарного, екологічного, природоохоронного, протипожежного та іншого законодавства з метою залучення інвестицій згідно інтересів територіальної громади, заходів щодо реалізації містобудівної політики розвитку території району, згідно п.4.1. ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території»; визначення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

3) Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів.

Обсяг СЕО визначається переліком основних екологічних проблем наявних на території. На території, яка охоплюється детальним планом, розглядається можливість уточнення планування та забудови земельної ділянки в населеному пункті, а саме розміщення на вказаній ділянці будівель та споруд торгово-офісного призначення, під’їзних шляхів до цих будівель та можливості підключення до інженерних мереж.

Об’єкт цього дослідження територія яка знаходяться в південно-західній частині села Петрівка.

Запроектований об’єкт відповідає вимогам ДБН Б.2.2-12:2019 «ПЛАНУВАННЯ та ЗАБУДОВА ТЕРИТОРІЙ», та Державним санітарним правилам планування і забудови населених пунктів.

4. Ймовірні наслідки від господарської діяльності та види впливу на навколишнє середовище.

а) Ймовірні наслідки діяльності – розміщення на вказаній ділянці торгово-офісних  будівель в населеному пункті. Наслідки для довкілля, у тому числі для населення (Оцінка за видами та кількістю очікуваних ризиків впливу (відходів, викидів (скидів), забруднення води, повітря, ґрунту та надр, шумового, вібраційного, світлового, теплового та радіаційного забруднення в результаті провадження планової діяльності).

У процесі будівництва та експлуатації будівель призначення можливе виникнення різноманітних ризиків впливу на навколишнє природне середовище, а саме:

– відходи, (побутове сміття), що буде утворюватися під час будівництва та подальшої експлуатації слід збирати в контейнери, та вивозити спеціалізованим організаціями згідно графіку та по мірі необхідності. У разі виявлення та ідентифікації серед побутового сміття небезпечних відходів, – необхідно вживати заходів для їх видалення та утилізації відповідно до вимог чинного законодавства України;

– дощові води передбачено відводити з території об’єкту по спланованій поверхні до дощеприймальних лотків, і далі в придорожню канаву.

– ґрунт та надра: створення додаткових негативних впливів на грунт та надра не передбачається;

– викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел;

– у період будівництва об’єктів та в процесі експлуатації вплив на водне середовище відсутній;

–  водопостачання – від свердловини;

– акустичне забруднення, розрахунковий граничнодопустимий рівень якого в даній забудові не повинен перевищувати допустимий рівень шуму на території населених пунктів;

– на соціальне середовище – створення нових робочих місць, сприяння розвитку малого і середнього бізнесу, наповнення бюджетів різних рівнів, розвиток інфраструктури громади.

б) Для територій з природоохоронним статусом.

Земельна ділянка, яка розглядається детальним планом, знаходиться поза межами об’єктів та територій природно-заповідного фонду, отже вплив не передбачається;

в) Транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

Транскордонний вплив відсутній.

г) Флора та і фауна.

З огляду на характер запланованих робіт, впливу на місцеву фауну та флору не очікується.

Тверде покриття будівлі не передбачає значного знищення рослин чи тварин.

5) Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі, якщо документ державного планування не буде затверджено.

У межах території, що розглядається детальним планом передбачається удосконалення планування даної території.

Відповідно до генерального плану с. Петрівка, Схеми планування території Закарпатської області територія проектування Детального плану охоплена Схемою та вільна від забудови.

Альтернатива відсутня. Якщо документ державного планування не буде затверджено, це створить умови для не виконання Схеми планування території Закарпатської області.

6) Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Метод аналізу – для узагальнення сучасного стану та напрямків удосконалення методів оцінки впливу на атмосферне повітря викидів, утворених внаслідок роботи підприємства.

Обсяг досліджень передбачається відповідно до ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Для розробки СЕО передбачається використовувати наступну інформацію: доповіді про стан довкілля, статистичну інформацію, дані моніторингу стану довкілля, оцінку впливу на довкілля планової діяльності та об’єкту, які можуть мати значний вплив на довкілля, пропозиції щодо зміни  існуючого функціонального використання території

7) Заходи, які передбачаються розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Зважаючи на державну політику в галузі енергозбереження, забезпечення екологічної безпеки, раціонального використання природних ресурсів, при будівництві об`єктів доцільно максимально повно використовувати сучасні високоефективні екоенергозберігаючі технології та матеріали, зокрема огороджуючі конструкції з мінімальним коефіцієнтом теплопровідності, сучасні альтернативні джерела енергії, інженерне обладнання з високим коефіцієнтом корисної дії, тощо.

8) Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Звіт про стратегічну екологічну оцінку має відповідати вимогам ч. 2 ст. 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

9) Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання.

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки детального плану території в с. Петрівка, території щодо уточнення цільового призначення земельної ділянки розробляється у містобудівному проекті „Детальний план території для будівництва та обслуговування Української Православної церкви, за адресою с. Петрівка, вул. Гагаріна, Ужгородського району, Закарпатської області”.

Юридична адреса: вулиця Берег, 2, Чоп, Закарпатська область, 89502

Телефон: 71-12-42, 71-19-90

мейл:  Сhop@fd.carpathia.gov.ua