Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Звіт про роботу Служби у справах дітей та Комісії з питань захисту прав дитини протягом 2015 року

0

Служба у справах дітей (надалі Служба) у 2015 році працювала відповідно до покладених на неї функціональних обов’язків, пріоритетними завданнями в роботі Служби є забезпечення прав і законних інтересів дітей.

У сфері захисту житлово-майнових прав дітей на адресу Чопської міської ради протягом поточного року надійшло – 6 звернень стосовно вчинення правочинів з нерухомим майном (приватизації, укладання договорів купівлі-продажу, іпотеки, дарування), де власником або користувачем майна є неповнолітні особи.

У звітному періоді Cлужбою  поставлено на первинний облік та внесено до Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) «Діти» 2  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 6 дітей, які перебувають  у складних життєвих обставинах.

Станом на 31.12.2015 року на обліку в банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 16 дітей, з них: 4 – діти-сироти, 12 – позбавлені батьківського піклування. Із загальної кількості таких дітей 7 – проживають у сім’ях опікунів, піклувальників,   8 – у закладах для дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування, 1 – інші форми влаштування (дитячий будинок сімейного типу). У звітному періоді проведено 10 перевірок умов проживання та виховання дітей вказаної категорії у сім`ях опікунів. На обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах 6 дітей  (3 сімей ).

Службою постійно ведеться місцевий облік дітей,  які підлягають усиновленню. Станом на 31.12.2015 р. на обліку  перебуває 4 дітей вказаної категорії. На території міста Чоп проживає 9 усиновлених дітей. За звітній період здійснено 4 перевірок умов проживання та виховання дітей вказаної категорії у сім’ях усиновлювачів.

Протягом звітного періоду працівники Служби взяли участь у 9 судових засіданнях по п’яти справах та розглянули 17 письмових звернень громадян.

В більшості випадків неповнолітні, що скоюють злочини виховуються в родинах, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, тому з метою забезпечення права дитини на захист від усіх форм насильства службою у справах дітей, нерідко із залученням працівників поліції, з метою попередження негативних проявів серед неповнолітніх, постійно ведеться моніторинг так званих неблагополучних сімей – щомісяця проводяться профілактично-виховна робота з батьками та дітьми у таких родинах, надається консультативна та матеріальна допомога. Так, в поточному році працівниками Ужгородського РВ поліції Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області було складено 5 протоколів за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками батьківських обов’язків). Щомісячно проводяться  рейди торгівельних закладів, що розташовані неподалік навчальних закладів, а також організовано та проведено ряд просвітницько-профілактичних заходів з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними. З метою усвідомлення небезпеки, яку несе СНІД, і для того, щоб зробити все можливе, щоб зберегти себе і своїх близьких, рідних від цієї страшної хвороби  в Чопській ЗОШ І-ІІІ ст.№1 та №2 проведені групові заходи на тему «Боротьба зі СНІД- ом», які були спрямовані на формування в учнів загальноосвітніх шкіл міста пов’язаної із поширенням ВІЛ-інфекції та СНІД-у навичок позитивної поведінки, здорового способу життя.

Комісія з питань захисту прав дитини є консультативно-дорадчим органом, що утворюється Чопським міським головою.

Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

Комісія відповідно до покладених на неї завдань:

1) розглядає та подає пропозиції до індивідуального плану соціального захисту дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, який складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, а також визначає перелік суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, що беруть участь у виконанні такого плану, контролює виконання його пунктів суб’єктами відповідно до їх компетенції;

2) розглядає питання, у тому числі спірні, які потребують колегіального вирішення, зокрема:

реєстрація народження дитини, батьки якої невідомі;

надання дозволу бабі, діду, іншим родичам дитини забрати її з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я, якщо цього не зробили батьки дитини;

позбавлення та поновлення батьківських прав;

вирішення спорів між батьками щодо визначення або зміни прізвища та імені дитини;

вирішення спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини;

участь одного з батьків у вихованні дитини;

побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав;

визначення форми влаштування дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування;

встановлення і припинення опіки, піклування;

утримання і виховання дітей у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу та виконання покладених на них обов’язків;

збереження майна, право власності на яке або право користування яким мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

розгляд звернень дітей щодо неналежного виконання батьками, опікунами, піклувальниками обов’язків з виховання або щодо зловживання ними своїми правами;

інші питання, пов’язані із захистом прав дітей;

3) розглядає підготовлені суб’єктами соціальної роботи матеріали про стан сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, у тому числі сім’ї, в якій існує ризик відібрання дитини чи дитина вже відібрана у батьків без позбавлення їх батьківських прав, сім’ї, діти з якої влаштовуються до навчального закладу на стаціонарне перебування за заявою батьків, та:

приймає рішення про взяття під соціальний супровід сімей, в яких порушуються права дитини (завершення або продовження у разі необхідності строку соціального супроводу);

направляє у разі потреби батьків, які неналежно виконують батьківські обов’язки, для проходження індивідуальних корекційних програм до суб’єктів соціальної роботи, які відповідно до компетенції розробляють та впроваджують такі програми.

Так, у поточному році проведено 12 засідань Комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 40 питань. За результатами розгляду підготовлено 7 висновків органу опіки та піклування, що скеровані до суду та 13 рішень Виконавчого комітету Чопської міської ради, спрямованих на захист прав та законних інтересів дітей.