Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян

0

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) належить до карантинних бур’янів, які наносять великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. 

Цей небезпечний бур’ян  поширений на території  України і вперше  був виявлений в 1925 р.

Амброзія полинолиста – однорічний бур’ян з родини складноцвітих. Засмічує всі польові культури, особливо просапні (кукурудза, соняшник) і ярі зернові; також росте у садах, на городах, виноградниках, луках, пасовищах, полезахисних смугах, на узбіччях доріг, відкосах залізничних шляхів, по берегах річок, ставків, зрошувальних каналів .

Амброзія полинолиста схожа на таку рослину, як полин звичайний (звідки й отримала свою назву), але не має запаху. Стебло пряме, здерев’яніле, гіллясте, висотою від 50 см до 2 м. Листки ромбічної форми, довжиною від 5 до 10 см.

Розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, амброзія полинолиста збіднює і висушує грунт. У результаті цього, врожай сільськогосподарських культур різко знижується, а при сильному засміченні повністю гине.

Коренева система за сприятливих умов може сягати вглиб до 2-4 м, що у свою чергу, ускладнює боротьбу і збирання врожаю, особливо зернових. На луках і пасовищах амброзія полинолиста витісняє злаково-бобові трави і різко знижує якість кормів. 

Амброзія також є небезпечна для здоров’я людини. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які, піднімаючись з течією повітря, переносяться вітром на великі відстані, викликаючи алергічне захворювання-поліноз.

Перші сходи з’являються в квітні. Цвітіння починається в кінці липня і триває до вересня. Такий тривалий період цвітіння пояснюється нерівномірним дозріванням і розпусканням квіток в межах однієї рослини. Цвітіння починається з нижніх квіток і поступово просувається на верхні. Плодоносить бур’ян у вересні.

Методи боротьби включать в себе багатогранний підхід. Може застосовуватися агротехнічна, хімічна і біологічна боротьба.

Агротехнічні методи підлягають у комплексному підході до вирощування с/г культур. Густі і добре розвинені посіви озимих сильно пригнічують бур’ян, який гине до цвітіння, особливо при повторних посівах культур. Посіви ж пізніх просапних культур, навпаки, є джерелами засмічення полів амброзією, тому ці культури потребують більш ретельного догляду. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування.

У господарських і на великих площах можна проводити хімічний метод боротьби. Слід застосовувати гербіциди, дозволені до використання  в Україні.

Особливу увагу при боротьбі з амброзією полинолистою слід приділяти необроблюваним землям: смугам відчуження  шосейних доріг, залізниць, пустирям і т.ін.

При сильному ступені засміченості – скошування рослин на початку цвітіння та хімічна обробка гербіцидами, дотримання агротехніки, сівозміни, правильний обробіток грунту, догляд за посівами.

Провідні спеціалісти – державні інспектори
відділу фітосанітарних заходів на кордоні
Держпродспоживслужби в Закарпатській обл.
Н. Гулей, В. Райчинець, Е. Харчій