Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Чи є сьогодні важливою ґендерна рівність для суспільства?

0

Ґендерна рівність, або статева рівність — це підхід, у основі якого рівні права для представників різних статей, тобто, для чоловіків та жінок. І чоловіки, і жінки в Україні прагнуть бачити зміни у своїх традиційних ролях, а рівність між чоловіками та жінками важлива для понад трьох чвертей українців. На жаль, в Україні дуже низьке розуміння ґендерних проблем. Зазвичай, під ґендерною рівністю громадяни мають на увазі рівність прав, а наскільки ці права можуть реалізовуватися в житті – людей не дуже цікавить.

Часто на заваді цьому стають так звані соціальні бар’єри: усталені уявлення про соціальні ролі чоловіка та жінки у суспільстві, страх осуду, ґендерні стереотипи тощо.

Розподіл соціальних ролей має негативний вплив не тільки на жінок, але й на чоловіків. Зокрема, надмірні вимоги з боку суспільства мають негативні наслідки для емоційного стану чоловіків.

Один із популярних стереотипів — нібито у декретну відпустку по догляду за дитиною обов’язково має іти жінка, адже, якщо керуватися суспільними стереотипами, виховання дітей — теж справа суто жіноча. Чоловіки часто гребують такими обов’язками — через суспільні упередження.

Вірогідність пережити жінками акт насильства від знайомих чоловіків (чоловіки їхніх родин, їхні родичі та сусіди) насправді набагато вища, ніж від чоловіків на вулиці. Це пов’язано зі стереотипом ведення домашнього побуту, яким зазвичай повинна займатися жінка, при цьому ще й гарно виглядати та приділяти увагу чоловіку. Варто розуміти, що насильство — це не лише побиття або зґвалтування. Це також фінансовий контроль, тобто, контроль витрат та прибутків, також — психологічний тиск, словесні приниження.

Часто при згадці про ґендерну рівність, згадують про правила етикету. Згідно багатьох з них жінка сприймається як «слабке створіння», яке підвладне чоловіку.

Коли чоловік дарує квіти жінці, співробітники начальству, родичі та колеги ювіляру, цей жест є традиційним способом мовити: «Я ціную тебе як колегу, начальника, людину, друга або жінку».

Хоча, згідно стереотипних поглядів, для жінки отримати букет квітів від залицяльника є символічним підкресленням її влади над ним, а також демонстрація чоловіком власної спроможності буди здобувачем благ і, що є немаловажливим, ділитися своєю здобиччю з жінкою, а останнє, принаймні в нашому суспільстві, розглядається як атрибут «справжнього чоловіка».  Тому, у підсумку, противники ґендерної рівності вирішують, що «оскільки хочеш рівності, то й квіти тобі ні до чого». Власне, якщо така позиція, то про цінування жінки мова не йде взагалі, тоді й справді, навіщо квіти?

Те ж саме стосується допомоги жінці нести щось дуже важке, наприклад, валізу. Хочеш рівності – неси сама. Проте не допомогти фізично слабшій від природи людині, першочергово не як жінці, а саме – людині, вважається невіглаством.

Даний підхід демонструє, що приватна, домогосподарча сфера, до складу якої входить як підтримка чистоти в будинку, готування їжі, так і виховання власне самого чоловіка (не хлопчика, але мужа!) до сих пір залишається обов’язком суто жіночим, отже, жінка і тільки жінка винна у тому, що поряд не знайшлося чоловіка чи сина, або просто усміхненого незнайомця, аби ті мали змогу як завжди з гарячністю та щиросердям продемонструвати досконале знання правил етикету щодо перенесення важких речей.

Суспільні стереотипи нерідко виникають через брак інформації Проблема у тому, що наше суспільство перебуває у вирі трансформацій, в той час як суспільна свідомість демонструє дивовижну ригідність.

Що вже зробили для того, аби змінити ситуацію? У 2017 році Кабмін скасував так званий перелік «не жіночих» професій. Це близько 450 посад у різних галузях — будівництві, металургії, транспортній, авіаційній, гірничій сферах тощо, на які раніше жінок не брали. Крім того, у 2019 році Верховна Рада затвердила гендерне квотування. Відповідно до цієї поправки, у кожній п’ятірці партійного виборчого списку обов’язково мають бути жінки — не менше, ніж двоє. Норма набуде чинності з 2023 року.

Суспільства, які досягли більшої рівності між чоловіками та жінками, безпечніші та успішніші. Тому досягнення ґендерної рівності є значним внеском для розвитку держави в цілому.