Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС (ФОТО)

0

Сьогодні, 16 липня, відбулося чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Окрім членів комісії, були  присутні начальник Управління освіти, культури, молоді і спорту Марія Лугова, спеціалісти відділу міського господарства Дмитро Зязін та Ігор Дохняк, директор КП “Соломоново” Валерій Биков.

Під час засідання розглянуто 3 питання порядку денного:

1. Про протипожежну безпеку на території Чопської міської територіальної громади за І півріччя.

2. Затвердження  переліку найпростіших укриттів.

3. Про забезпечення екологічної безпеки в поймах (заплавах) річок Тиса та Латориця в межах Чопської міської територіальної громади.

Про протипожежну безпеку доповів заступник 6 ДПРЧ Управління ДСНС України у Закарпатській області Олег Паламарчук. За 2021 рік на території м.Чоп надзвичайних ситуацій не зареєстровано.

За 2021 рік черговими караулами ДПРЧ-7 Управління ДСНС України у Закарпатській області здійснено 210 виїздів, із них: на гасіння пожеж — 43, хибні виклики — 7, пожежно-тактичні навчання — 3, заняття та відпрацювання нормативів — 131, заходи по відкачуванню води з підвальних приміщень — 7, заходи по вирізу аварійних дерев — 6, допомога населенню (відкривання вхідних дверей, винос важкохворих з багатоповерхівок) 13 разів.

Станом на 01.07.2021 року в районі обслуговування частини нараховується 50 вуличних пожежних гідрантів, 7 із яких по різних причинах неможливо застосувати для забору води пожежними автоцистернами. Зокрема, налічується 27 об’єктових пожежних гідрантів, 1 із яких непридатний для використання при гасінні пожеж.

Заслухавши інформацію, комісія вирішила: керівникам підприємств, установ, організацій Чопської міської територіальної громади забезпечити контроль за дотриманням населенням вимог пожежної безпеки та недопущення спалювання стерні, сухостою та сміття на присадибних ділянках.

Щодо затвердження переліку найпростіших укриттів доповідала начальник відділу з питань режимно- секретної та мобілізаційної роботи, ТЕБ і НС Лариса Фомічова. Відповідно до наказу МВС України від 09.07.2018 року “Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту” та на виконання п.п. 11, 12 доручення голови Закарпатської облдержадміністрації від 15.06.2021№ 02-05/19. Відповідно до розпорядження Чопського міського голови від 13.07.2021 року №182 “Про створення тимчасової комісії з проведення обстеження будівель і споруд комунальної форми власності та ОСББ для встановлення можливості їх використання для укриття населення як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів” комісією були відпрацьовані будівлі, які можуть використовуватись як найпростіші укриття. Заслухавши інформацію доповідачів з питання порядку денного, з урахуванням обговорення, комісія вирішила затвердити перелік найпростіших укриттів.

Про забезпечення екологічної та протипаводкової безпеки в поймах (заплавах) річок Тиса та Латориця в межах Чопської міської територіальної громади доповів спеціаліст відділу міського господарства Ігор Дохняк. Щовесни паводки загострюють проблеми з побутовими відходами в річках та задамбовій території Тиса та Латориця. Поймові території річок заросли чагарниками та деревною поросллю, що уповільнює пропуск води та утворює сміттєві затори. Із підняттям рівня води, сміття з берегів потрапляє до основного русла та транспортується до сусідніх країн. У зимовий період до сходження снігу збір сміття на місцевості ускладнений погодними умовами, коли важко визначити обсяги та прокласти маршрути ліквідації несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ. Це створює небезпеку утворення паводків, підтоплення населених пунктів. Для робіт у цій зоні необхідно отримати відповідні документи в Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса.

Заслухавши інформацію доповідачів з питання порядку денного, з урахуванням обговорення, комісія вирішила:

- звернутися до Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса про надання дозволу КП «Соломоново» на розчистку заплав р. Тиса та р. Латориця від чагарників та деревної порослі, у зв’зку з захаращенням заливної території  та убезпечення від підтоплень населених пунктів Чопської міської територіальної громади;

- проінспектувати прибережно-захисні смуги річки Тиса та Латориця щодо наявності несанкціонованих сміттєзвалищ  та щільності чагарників та деревної порослі;

- розробити поетапний план видалення чагарників та деревної порослі, виявлення та ліквідації сміттєвих заторів та несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ, а також план запобігання потраплянню сміття у водні об’єкти в подальшому.