Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі відкрили меморіальний знак на місці старого єврейського кладовища (ФОТО)

0

Сьогодні, 14 липня, відбулося відкриття пам’ятного знаку на місці старого єврейського кладовища м. Чоп. На заході були присутні Чопський міський голова Валерій Самардак, заступник міського голови Ігор Гіжан, секретар міської ради Галина Цар, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету Вікторія Сергієнко, головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель та представник Всеукраїнського Єврейського Благодійного Фонду “Хесед-Ар’є” Юрій Галперт, депутатського корпусу та працівники міської ради.

Пам’ятний знак встановлено благодійною організацією “Закарпатський обласний благодійний фонд “Хабад Любавич Закарпаття” при фінансовій підтримці Об’єднаної єврейської общини України.

Розпочав захід представник Всеукраїнського Єврейського Благодійного Фонду “Хесед-Ар’є” Юрій Галперт: “На історію теперішнього Закарпаття сильно впливає те, що тут була сильна і велика єврейська громада. Вона мала великий вплив і на економічну, і культурну, і на всі площини життя тих часів. До голокосту, до війни. Тому дуже велика повага до міського голови, до чопської громади, що ви пам’ятаєте і підтримуєте в пам’яті, бо це дійсно важливо”.

“Сьогодні знакова подія, адже з історичної карти Чопа зникає ще одна біла пляма, і ми відкриваємо пам’ятний знак. Це знак пам’яті на честь тих, хто створював історію нашого рідного Чопа.

Багато століть на місці, де ми знаходимося (вулиця Темето), було і є поховання єврейської громади. На превеликий жаль, у 40-х роках ХХ століття єврейське кладовище було зруйновано. І потім багато десятиліть влада робила все, щоб із нашої пам’яті стерти все, що пов’язано з єврейським народом. Але час іде, і, я думаю, сьогодні видатна подія полягає в тому, що ми відновлюємо історичну справедливість.

Я дякую усім, хто брав участь у тому, щоб цей пам’ятний знак тут був. Ми йшли до цього багато років. Як кажуть, народ не має майбутнього, якщо немає історії, а найголовніше — не поважає своєї історії. І встановлюючи пам’ятний знак, ми даємо майбутньому поколінню чіткий месендж: не можна забувати свою історію”, — відзначив у своїй промові очільник Чопської міської територіальної громади Валерій Самардак.

“Бог дав кожній людині силу: силу виправити, силу зруйнувати. І, на жаль, на цьому місці було зруйноване кладовище. А два роки тому я познайомився з мером Чопа паном Валерієм, і побачив, що він хоче виправити цю помилку. Крім того, він розуміє наскільки це важливо — поважати єврейських людей, які тут поховані”, — зауважив Вільгельм Менахем-Мендель, після чого головний рабин Ужгорода та Закарпаття зачитав молитву.

Насамкінець до пам’ятного знаку поклали квіти та запалили свічки пам’яті.

Зазначимо, що вшанування пам’яті мешканців, які творили історію нашого міста, захищали нашу батьківщину, віддавали своє життя та здоров’я заради майбутніх поколінь, знайшли спокій у вічності, є одним із пріоритетних напрямків у діяльності міської ради. І для цього протягом 2016-2020 років у місті було встановлено меморіальні дошки Степану Кадару та Яну Горалу, відкритті пам’ятні знаки на честь залізничників, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій на Сході України, на місці старого реформаторського кладовища.