Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося третє засідання робочої групи з розробки Стратегічного плану розвитку Чопської міської територіальної громади (ФОТО)

0

Сьогодні, 7 липня, у залі засідань Чопської міської ради відбулося третє засідання робочої групи з розробки Стратегічного плану розвитку Чопської міської територіальної громади за участю керівника Закарпатського офісу “U-LEAD з Європою” Миколи Сюська та експерта з розробки стратегії місцевого розвитку Програми “U-LEAD з Європою” Зеновія Сірика. Нагадаємо, що робоча група сформована з представників виконкому, бізнесових кіл, громадських, релігійних та молодіжних організацій, політичних партій різного спрямування, фахівців з питань планування розвитку. Склад робочої групи затверджується розпорядженням міського голови. Робоча група працює постійно на основі Положення, на засадах повної добровільності, самовідданості та безкорисливості. Попередні засідання відбулися 22 січня та 22 квітня.

Захід розпочався з вітального слова, під час якого було зазначено щодо важливості економічного розвитку та конкурування на полі проєктів регіонального розвитку. Саме тому важливим є збір ідей для майбутніх проєктів, які би могли реалізуватися на території громади.

Модератор засідання начальник відділу економіки та інвестицій Тетяна Чебан розповіла про SWOT аналіз по Чопській міській територіальній громаді, котрий напрацьовувався під час попереднього зібрання робочої групи:

1) Сильні сторони:

- вигідне географічне розташування на кордоні з ЄС;

- багатонаціональність громади;

- велика кількість контактів з міжнародними сусідами;

- родючі землі та сприятливий клімат  для розвитку сільського господарства;

- водний ресурс річок Тиса та Латориця;

- наявність термальних мінералізованих джерел;

- найкращий аквапарк в області

- індустріальний парк

2) Слабкі сторони:

- низька активність мешканців;

- міграція населення з громади;

- відсутність просторового планування;

- незадовільний стан транспортної  інфраструктури між населеними пунктами громади;

- відсутність культурного відпочинку для людей похилого віку;

- часткова відсутність якісної питної води;

- застарілі об’єкти інженерної  інфраструктури водопровідно-каналізаційного господарства;

- відсутність роздільного збору сміття та його утилізація;

- часткова відсутність документів на існуючий полігон ТПВ;

- відсутність лінії переробки сміття.

3) Можливості:

- нові  міжнародні  авто-залізничні шляхи сполучення;

- нові прикордонні  пункти пропуску;

- створення багатофункціонального міжнародного транспортно-логістичного центру;

- збільшення фінансування програм транскордонного співробітництва;

- збільшення фінансування галузевих (державних) програм для розвитку закладів охорони здоров’я, СГ,  Єврорегіон-Карпати;

- розвиток нових міжнародних інвестиційних проектів Україна – ЄС;

- вступ України в ЄС;

- державна підтримка програм по будівництву для молодих багатодітних сімей житла.

4) Загрози:

- зміни в законодавстві в частині зменшення надходжень до бюджету громади;

- зростання безробіття;

- Covid-19;

- надходження ПДФО за місцем юридичної реєстрації підприємства;

- забруднення навколишнього середовища за межами громади;

- війна з Росією.

У ході обговорення було зазначено, що однією з сильних сторін громади є розміщення індустріального парку “Соломоново”.

“Слабкі сторони” пункт “відсутність просторового планування”: зауважено, що краще за все розробити для кожного населеного пункту Чопської МТГ генеральний план, а просторове планування зосередити на усій громаді вцілому. Також було запропоновано обдумати пропозицію щодо доцільності власної міської спортивної інфраструктури для розвитку ДЮСШ.

“Можливості”: запропоновано доповнити мультимодальним транспортуванням (транспортування вантажів за одним договором, але виконане принаймні двома видами транспорту; перевізник несе відповідальність за все перевезення, навіть якщо це транспортування виконується різними видами транспорту) та сервісними зонами, які допоможуть розвантажити КПП при старті роботи електронних черг до пунктів пропуску.

Серед “Загроз” заступник директора ТОВ “Сезпарксервіс” Марина Паращинець зауважила несприятливе інвестиційне середовище та постійну зміну законодавства.

Останнім блоком засідання стало питання стратегічного бачення. Чопська міська територіальна громада — це потенційний транспортно-логістичний центр на кордоні ЄС, привабливий для введення бізнесу (підприємництва) та комфортного життя. Серед стратегічних цілей: розвиток підприємництва, екологічна безпека збереження довкілля, комфортне життя, навчання, дозвілля. Детальніше цілі можна переглянути в презентації.

Разом із тим Чопська міська територіальна громада оголошує набір проєктних ідей щодо розвитку громади. Тож згодом кожен мешканець зможе внести свої пропозиції.