Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

До уваги роботодавців

0

Чопська міська рада нагадує, що з 01.07.2021 року стартувала інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання незадекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених інформаційних заходів

Заходи проводяться у межах Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, який включає два етапи:

  • інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці (перше півріччя 2021 року);
  • інспекційну кампанію серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці (друге півріччя 2021 року).

Нагадуємо, що до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Незадекларована праця наносить шкоду суспільству, державі та працівнику. Люди, які погоджуються на неофіційну зайнятість, ставлять себе у ненадійне та небезпечне становище, оскільки позбавлені захисту своїх соціально-трудових прав. Зокрема, це право на нормований робочий день та безпечні умови праці, право на лікарняні та відпустку, Крім того, людину можуть звільнити в будь-який момент.

Більше інформації про незадекларовану працю можна знайти тут https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/.