Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Амброзія полинолиста

0

Амброзія полинолиста (Ambrosiaartemisiifolia L.) — вид отруйних трав’янистих рослин із родини айстрових (Asteraceae). Первинний ареал — Північна Америка. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів,[1] які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. За життєвою стратегією — це рудерал, заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.

Джерела зараження

Переноситься амброзія полинолиста з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами. Крім цього, завдяки легкій масі насіння здатне переноситись водою під час злив і повеней.

Небезпечним джерелом розповсюдження амброзії є залізничний транспорт, яким перевозять на значну відстань у різні регіони гравій, пісок для ремонту колій.

Амброзія належить до тих бур’янів, що завдають шкоди не тільки сільськогосподарським культурам, а й безпосередньо здоров’ю людини. У надземній частині рослини міститься 0,014% ефірних олій, кверцетин, кумарин, псилостахіїн та багато інших складних сполук. Пилок рослин має чітко виражену сентибілізуючу дію і є основною причиною виникнення полінозів у людей, схильних до алергії. Значної шкоди здоров’ю людини рослина завдає в період цвітіння. Пилок амброзії є причиною виникнення багатьох алергічних захворювань, котрі об’єднані під назвою “полліноз” від англійського слова “pollen” — пилок. Ці захворювання відомі також під назвами “сінна лихоманка”, “пилкова алергія”, “сінна астма”, “осіння пропасниця”.

Біологія

Амброзія досягає висоти 60-140 см, іноді понад 2 м, частіше всього — близько 1 метра . Має міцне коріння — до чотирьох метрів. Розмноження іде тільки насінням, але навіть одна рослина здатна дати 40 000 — 150 000 насінин. Квітковий період і вироблення пилку-алергену у амброзії — з липня по жовтень.

Нові рослини сходять після дощів з квітня по серпень, тобто п’ять місяців на рік. Насіння тривалий час зберігає схожість у теплому навколишньому середовищі. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. За життєвою стратегією — це рудерал, заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо. Здатність до проростання зберігають як стигле, так і недозріле насіння, а в ґрунті — зберігається до 40 роківАмброзія швидко розповсюджується і сильно осушує ґрунт у культурних посівах, викликаючи пригнічення посіяних рослин. Попри те, що кожна рослина живе лише один сезон, вона може виробити до одного мільярда пилкових зерен. І “подорожувати” вони можуть на досить великі відстані. Амброзію найчастіше можна зустріти уздовж доріг, біля берегів річок, на порожніх ділянках та польових угіддях. Нерідко амброзію можна побачити й в містах.

Фітосанітарні заходи

Для попередження завезення амброзії полинолистої проводиться ретельне інспектування об’єктів регулювання (транспортних засобів, вантажів, матеріалів). Забороняється ввозити на територію України насіння сільськогосподарських культур, яке засмічене насінням бур’яну. У разі виявлення A. artemisiifolia вантаж підлягає поверненню або очищенню.

Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:

  • узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;
  • пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км);
  • сільськогосподарських угідь.

Основним заходом боротьби є агротехнічний метод: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. На землях дуже засмічених амброзією, кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де, за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %.

2

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати не менше 3-4 разів за літо. На значних площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

Виконали: Т. Ердеш, С. Місяйло,
головний та провідний спеціалісти
відділу фітосанітарних заходів на кордоні
в Закарпатській області