Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі відбулося урочисте відкриття водозабору на підземних свердловинах (ФОТО, ВІДЕО)

0

Сьогодні, 2 червня, відбулося урочисте відкриття водозабору на підземних свердловинах по вулиці Миру в Чопі. На заході були присутні: заступник голови Закарпатської обласної ради Денис Ман, Чопський міський голова Валерій Самардак, Мукачівський міський голова Андрій Балога, радники міського голови Ігор Бреставицький і Володимир Суран, почесні громадяни міста Чоп Володимир Суліма та Леонід Гурковський,  представники депутатського корпусу сьомого та восьмого скликань, працівники міської ради, священнослужителі та небайдужі жителі міста.

“Я хочу відмітити, напевно, такої наполегливості, як із боку чопської громади, не було фактично від жодного проєкту за весь час поки існує програма Державного фонду регіонального розвитку. І це обумовлено як проблемою, яка існує в Чопі вже дуже багато років, так і державницькою позицією стосовно того, що цей водозабір мав бути обов’язково збудований, обов’язково з коштами державного бюджету та чіткою позицією держави, що ми маємо забезпечити жителів міста Чопа водою, яку вони так багато чекають, за яку так багато борються.

Я хочу подякувати міському голові за ту наполегливість, яку він проявляв. Практично кожного тижня він був у будівлі ОДА, коли затримувалися кошти ДФРР. Усі проблеми, які виникали в Міністерстві регіонального розвитку й торгівлі та Кабінеті Міністрів України, ми проходили разом. І я тішуся, що ця справа сьогодні увінчалася такою хорошою яскравою подією”, — зазначив Денис Ман.

Із вітальним словом виступив радник міського голови, директор регіональної асоціації органів місцевого самоврядування “Закарпаття – за чисте довкілля”, який вручив очільнику Чопської міської територіальної громади Валерію Самардаку відзнаку за інноваційно-технологічне вирішення екологічної проблеми. Долучився до привітань й Ігор Бреставицький.

“Шановні чопівчани, я вітаю вас зі святом. До цього свята йшло багато поколінь нашого міста. До цього свята залучилося багато людей, тому я хочу подякувати усім. Насамперед мешканцям нашого рідного міста, що вони мали велике бажання цю проблему із водопостачанням вирішити. І сьогодні — це перший крок вирішення проблеми, яка існувала. Тому що ми запустили водозабір! Нагадаю вам, що до цього була запущена перша черга мережі.

Я дуже дякую всім за терпіння. Багато десятиліть ми терпіли, але ми з вами це зробили. Я хочу подякувати безпосередньо тим посадовцям, які допомагали нашому місту, і працівникам Чопської міської ради, котрі вносять свою лепту у вирішення питань” — відзначив міський голова Валерій Самардак.

Завітали на урочистості й головні розробники, реалізатори проєкту водозабору та технічного нагляду, котрі були нагороджені подяками Чопської міської ради за значне сприяння у вирішенні багаторічної проблеми водопостачання у місті та безпосередній внесок у будівництво водозабору на підземних свердловинах.

Опісля цього священнослужитель церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Микола та настоятель Парафії Преображення Господнього м. Чоп отець Аттіла провели освячення водозабору.

Насамкінець почесні гості перерізали стрічку.

Довідка про водозабір на підземних свердловинах.

Чоп — місто, яке з двох боків омивається річками: з півдня Тисою, а з півночі Латорицею. Однак, незважаючи, на таке вдале гідрологічне розташування, найбільшою проблемою нашого населеного пункту, як це не парадоксально, стало саме водопостачання. Його часта відсутність чи взагалі непридатність для використання.

Для вирішення цього наболілого питання було вирішено  будувати власний водозабір на існуючих гідросвердловинах. Для цього ще наприкінці 2015 року розпочалося виготовлення необхідної документації. Тоді ж проведена перевірка гідросвердловин із їхньою подальшою промивкою.

Після довготривалої експертизи в грудні 2016 року проєкт «Будівництво водозабору на підземних свердловинах по вулиці Миру в м. Чоп» отримав державний позитивний висновок. Наступним етапом стало проведення тендеру, котрий міська влада оголошувала 4 рази. І, нарешті, 1 вересня 2017 року був підписаний довгоочікуваний договір про спорудження водозабору: розпочалася підготовка — розчищення території та земельні роботи.

18 жовтня 2017 року стало знаковим для Чопа. Саме цього дня у міському парку провели закладання капсули у фундамент майбутнього водозабору з очищення води з підземних свердловин.

«Ця капсула стане символом наполегливості, послідовності та плідної праці багатьох поколінь керівників, працівників та простих мешканців, які приклали свої зусилля для реалізації цього проєкту»— зазначається у тексті капсули.

Упродовж 2017-2020 років збудовано насосно-фільтрувальну станцію, змонтовано резервуари для зберігання води, придбано та встановлено новітнє устаткування. Однак для спорудження НФС і закупівлі обладнання  необхідно було вкласти значні кошти — 26 162 384 гривень, котрі були надто обтяжливими для міського бюджету. Саме тому проєкт будівництва міського водозабору був поданий до Державного фонду регіонального розвитку, який для завершення робіт із державного бюджету виділив 11 617 297 гривень.

Паралельно із будівництвом у парку, у 2019 році стартувало спорудження першої черги міської мережі водопостачання.

Знаковим став і 2020 рік. Оскільки саме 7 серпня 2020 року відбувся запуск міського водозабору на підземних гідросвердловинах у тестовому режимі. Із цього моменту мешканці мають можливість набирати воду для особистих потреб на території водозабору.

І вже наприкінці вересня того ж року розпочалося підключення будинків до нової мережі у тестовому режимі. А з січня 2021 року після завершення налагоджувальних робіт стартувало підключення освітніх закладів і багатоповерхівок на постійній основі.

Завершальним етапом будівництва став травень 2021 року. Адже у результаті кропіткої праці та особистого спілкування міського голови з керівниками державних урядових установ найвищого рівня отримано сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, а саме міського водозабору на підземних свердловинах.

Із цього моменту водозабір у міському парку може експлуатуватися повноцінно та розширювати коло своїх споживачів до проєктних можливостей.