Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Фінансова підтримка сільпгосптоваровиробників

0

Постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 № 185  внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 № 587 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства».

Суб’єктам господарювання – юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичним особам – підприємцям, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства, частково компенсуються витрати, здійснені у період з 01 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року на:

1) придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю (далі – садивний матеріал), – у розмірі до 80 відсотків здійснених витрат (після проведення ними садіння або ремонту насаджень);

2) проведення робіт та придбання матеріалів для спорудження шпалер і встановлення систем краплинного зрошення (далі – роботи), – у розмірі до 50 відсотків здійснених витрат (після завершення монтажних робіт);

3) закупівлю техніки, механізмів та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві (далі –  техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання, – у розмірі до 30 відсотків їх вартості.

Суб’єктам господарювання –  виробникам плодів, ягід, винограду та хмелю, які провадять сільськогосподарську діяльність з обробки, переробки та/або консервації плодів, ягід, винограду та хмелю, бюджетні кошти надаються на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на поточний рік, для компенсації до 50 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість):

1) нового будівництва та реконструкції холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, цехів первинної переробки винограду, плодів та ягід власного виробництва, об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції (далі – об’єкти);

2) придбання ліній товарної обробки плодів та ягід, автоматизованих ліній з висушування плодів, ягід та хмелю власного виробництва, ліній з переробки плодів, ягід та технічних сортів винограду власного виробництва на соки, пюре, виноматеріали (далі – лінії) після завершення пусконалагоджувальних робіт.

Компенсації підлягає вартість об’єктів, введених в експлуатацію з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року, та/або вартість ліній, придбаних у той самий період.

Крім того, одноразово у 2021 році суб’єкти господарювання можуть отримати часткову компенсацію/доплату за період з 2019 по 2020 роки за напрямами та у розмірах, зазначених вище.

Для отримання компенсації витрат на садовий матеріал і роботи за період з 2019 по 2020 роки суб’єкти господарювання подають до 1 травня або 15 жовтня 2021 року обласним комісіям ОДА перелік документів, визначений підпунктом 1 пункту 9 цього Порядку.

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 р. № 130 (із змінами) у 2021 році продовжує діяти програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Часткова компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання, вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через уповноважений банк у розмірі 25 % вартості (без урахування ПДВ).

Компенсації підлягає вартість техніки, що включена до затвердженого Мінекономіки України Переліку техніки та обладнання, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів.

До зазначеного Переліку входять українські машинобудівні заводи, що виробляють зрошувальну техніку, що вже зараз доступна до придбання за програмою часткової компенсації. Для цього сільгосптоваровиробнику необхідно:

  1. ознайомитись із Переліком техніки та обладнання;
  2. визначитись із необхідною технікою та обладнанням;
  3. здійснити оплату за техніку чи обладнання через уповноважений банк;
  4. подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи для отримання компенсації, а саме: копію платіжного доручення, акт приймання-передачі техніки та обладнання, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та/або машини (якщо техніка підлягає обов’язковій державній або відомчій реєстрації).

За додатковою інформацією звертатися до департаменту агропромислового розвитку ОДА м. Ужгород, пл. Народна,4. Контактна особа департаменту Павлик Сніжана — начальник відділу рослинництва, землеробства, продовольства та механізації сільського господарства, тел. (0312) 63-15-19.