Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Бактеріальний опік плодових-небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень

0

Небезпечне карантинне захворювання багатьох видів плодових культур — бактеріальний опік плодових — розповсюджується, насамперед, із садивним матеріалом рослин-господарів (живці, саджанці), які містять приховану інфекцію.

Бактеріальний опік плодових: історія та географія поширення

Серед хвороб рослин, що входять до «Переліку регульованих шкідливих організмів, обмежено поширених в Україні», цю хворобу без перебільшення можна вважати найважливішою і найнебезпечнішою, адже господарями збудника бактеріального опіку є понад 170 видів рослин з 28 родин. Найчастіше уражуються рослини родини розоцвітих(Rosaceae). Крім цього, даний патоген за короткий проміжок часу здатен знищити плодові насадження на значних площах, що становить реальну загрозу для великих промислових яблуневих і грушевих садів, а також плодорозсадників. Економічні збитки виражаються не лише у зниженні врожаю, хворобі плодових дерев та їхній повній загибелі, але і у витратах на викорчовування та відновлення садів.

 В Україні вперше E. amylovora виявлено у 1999 р. в Чернівецькій області. Карантинний режим було запроваджено на площі 150 га. Потім виявили поодинокі вогнища збудника бактеріального опіку плодових у Закарпатській області на присадибних ділянках громадян у Берегівському, Виноградівському, Ужгородському та Іршавському районах. Згодом вогнища хвороби у цих областях були ліквідовані, і карантинні режими скасовано.

Бактеріальний опік плодових, збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культурErwinia amylovora — грам-негативна паличкоподібна бактерія родини Enterobacteriaceae, облігатний паразит рослин та небезпечний фітопатоген.

 Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджолиосиджмелі), мухпопелиць та інших комах. На дальшій відстані збудника опіку переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території.

Передається збудник з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.

Агротехнічні заходи

  • сильно уражені опіком плодових поодинокі плодові деревазнищують шляхом викорчовування і спалювання їх на місці;
  • при незначному ураженні окремих гілок опіком плодових проводять п’ятиразовий обробіток в період цвітінняплодових дерев бордоською рідиною;- бордоська рідина неефективна проти бактеріального опіку, оскільки збудник захворювання не грибок, а бактерія – Erwinia amylovora. Для лікування застосовувати антибіотики, наприклад – «Ампіцилін», 1 ампула на 6-8 л води, обприскати, повторно через 3-4 дні. Одночасно обробляють фунгіцидами широкого спектра дії, наприклад Топсин-М, оскільки захворюваність на бактеріальний опік часто поєднується з грибковими інфекціями.
  • у період спокоюпізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих — на відстані 10-15 см;
  • як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих грушяблуньі глоду, які можуть бути джерелом інфекції;
  • при закладанні нових садів необхідно вибрати стійкі сорти;
  • проводити боротьбу з комахами-переносниками.

Карантинні заходи

  • забороняється ввезення садивного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстровано захворювання;
  • обов’язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;
  • для вчасного виявлення захворювання необхідне обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.

1