Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Деякі особливості споживчого кредиту

0

Актуальним питанням сьогодення, яке цікавить громадян є звільнення від сплати штрафів, пені за споживчим кредитом.

У таких випадках фінансова освіта та обізнаність є найважливішими елементами для розширення можливостей людей приймати обґрунтовані рішення під час управління своїми особистими фінансами.

Споживчий кредит — це надання грошових коштів кредитодавцем (банком або іншою фінансовою установою) приватній особі на її особисті потреби (не пов’язані з комерційною діяльністю). Споживчі кредити слід відрізняти від мікрокредитування, що призначене для фінансування підприємницької діяльності фізичних осіб.

Споживчі кредити діляться на два типи:

-гроші до зарплати — короткострокові (до 1 місяця) на покриття поточних витрат.

-купівля в кредит — на придбання товару, наприклад, побутової техніки.

У змінах Податкового кодексу в чинній редакції від 18.03.2020 року, вказується, що від сплати пені звільняються саме договори про споживчий кредит.

«У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення.

В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 10561 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону»

У випадку виникнення додаткових питань чи у разі можливих порушень Ваших прав рекомендуємо звертатися до системи БПД, яка є за Вашим місцем знаходження або ж за телефоном:

0-800-213-103 – гаряча лінія системи БПД

095-489-14-36 – моб тел. Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Виконавець:  заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Ю. Щербей