Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста Чоп за 2020 рік

0

Пріоритетним напрямком була розробка та здійснення заходів, затверджених Програмою соціально-економічного і культурного розвитку міста Чоп, якою передбачено розвиток економіки та соціальної сфери з елементами стратегії для прийняття конкретних рішень щодо регулювання соціально-економічних процесів, ефективності розв’язання проблем економічного і соціального розвитку міста, досягнення стабільності та зростання, з огляду на очікувані зміни в економіці, на ринку праці, в соціальній та гуманітарній сферах.

Програмою розвитку міста затверджений ряд заходів, які спрямовані на розвиток таких сфер, як житлово-комунальне господарство, капітальне будівництво, експорт та імпорт товарів, освіта, культура, інвестиційна та інноваційна політика, охорона здоров’я, охорона навколишнього природного середовища та ін.

Реалізація цих заходів майже у всіх галузях та сферах життєдіяльності дозволила стабілізувати загальну макроекономічну ситуацію, поліпшити умови діяльності суб’єктів господарювання, відновити позитивну динаміку економічного зростання.

Метою програми – зростання добробуту і підвищення якості життя населення за рахунок забезпечення позитивних структурних зрушень  в економіці, підвищення її конкурентоспроможності, як основ для збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку.

Розвиток підприємництва значною мірою залежить від загальнодержавних процесів, що відбуваються в сфері економіки та законотворення. Внаслідок наявних труднощів, процесів пов’язаних на сході України, низька купівельна спроможність громадян, загальнодержавних процесів пов’язаних з оподаткуванням, впродовж січня-вересня 2020 року спостерігається загальне зниження ділової активності підприємців та сповільнення розвитку підприємств.

Станом на 01.01.2020  року в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій міста Чоп нараховується 230 суб’єкта господарської діяльності. Зі статусом юридичної особи зареєстровано – 219 суб’єкта.

1.1. Промисловість

Відділом економіки та інвестицій Чопської міської ради щомісячно проводиться контроль та моніторинг основних показників роботи промислових підприємств міста, відповідна інформація щомісячно подається департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської обласної державної адміністрації.

На підприємствах промислового виробництва спостерігається збільшення виробленої та реалізованої продукції. Так, за січень – вересень 2020 року обсяги реалізованої промислової  продукції у місті Чоп склали 61630,2 тис. грн., що становить 0,4 % до всієї реалізованої продукції в області.

Середня заробітна плата на підприємствах промислової продукції за січень – липень 2020 року складає 10694,69 грн., кількість штатних працівників на 01.07.2020 р. становить 197 осіб.

 1.2. Показники розвитку споживчого ринку

Обсяги роздрібного товарообороту суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та оптового товарообігу. Загальний обсяг роздрібного товарообороту підприємств – юридичних осіб за січень – червень 2020 року становить 37346,00 грн., що у співвідношенні до ІІ кварталу 2019 р. складає 81,6 %. Інформація без урахування роздрібного товарообороту фізичних осіб-підприємців.

Обсяги оптового товарообороту підприємств оптової торгівлі станом на січень-червень 2020 року по місту Чоп склали 59199,8 тис.грн. що у відсотках до січня-червня 2019 року складає 109%.

Систематично проводиться контроль за роботою ринків, дрібно-роздрібної мережі (кіосків, палаток, лотків).

З метою посилення контролю за дотриманням громадського спокою проводиться контроль за дотриманням режиму роботи мережі ресторанного господарства.

Керівникам торгівельних мереж пропонується забезпечення товарною масою переважно від виробників власної продукції.

За показниками Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України станом на 1 січня 2020 року в м. Чоп взято на облік 219 осіб. Кількість суб’єктів ЄДПОУ за організаційно-правовими формами на 1 січня 2020 року складає 230, з них:

1 фермерське господарство;

25 приватних підприємств;

7 комунальних підприємств;

106 товариство з обмеженою відповідальністю;

1 виробничий кооператив;

3 державні організації (установи,заклади);

9 комунальних організацій (установ, закладів);

1 інше об’єднання юридичних осіб;

5 політичних партій;

25 громадських організацій;

7 релігійних організацій;

14 профспілок, об’єднання профспілок;

5 благодійних організацій;

3 об’єднання співвласників багатоквартирного будинку;

11 відокремлених підрозділів без статусу юридичної особи:

  • 9 філій (інший відокремлений підрозділ);
  • 2 представництва.

1.3. Інвестиційна та зовнішньоекономічна діяльність

Зовнішня торгівля послугами характеризується наступними даними: експорт послуг за січень – вересень 2020 року склав 3582,0 тис.дол. США, що у порівнянні до ІІ кварталу  2019 року складає 61,1 %. Імпорт послуг у м. Чоп за січень – вересень 2020 року складає 612,0 тис. дол. США%, що у порівнянні до 2019 року за звітний період становить 286,8 %, сальдо 2970,0 тис.грн.

Обсяги вантажних перевезень автомобільним транспортом за січень-жовтень 2020 року

  Обсяг перевезених вантажів, тис. т У % до 2019 року Вантажооборот, тис. км У % до 2019 року
м. Чоп 129,3 98,2 2593,5 84,1


1.4. Показники рівня життя

Номінальна середньомісячна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника (без врахування  найманих працівників статистично малих підприємств та зайнятих у фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності), за ІІ квартал 2020 року становила 8580 тис. грн., що до  середнього рівня по області складає 90,8 %, а у порівнянні до ІІ кварталу 2019 року складає 87,7 %.

Середньооблікова кількість штатних працівників у м. Чоп за ІІ квартал 2020 року становить 1792 особи.

Скорочення середньооблікової кількості працівників, призводить до збільшення безробіття населення.

Утримання установи Управління праці та соціального захисту населення Чопської міської ради здійснюється за рахунок місцевого бюджету, станом на сьогодні заборгованості за спожиті енергоносії по Управлінню немає.

На 2020 рік на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян із числа мешканців м. Чоп на залізничному транспорті згідно «Міської  програми відшкодування, компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян міста Чоп на приміському сполученні загального користування залізничним транспортом на 2020 рік» передбачено 250,00 тис. грн. Станом на 01.11.2020 р. проведено оплату за  пільгове перевезення пенсіонерів по віку на суму 67,91 тис. грн.

По м.Чоп станом на сьогодні, за оперативними статистичними даними, заборгованість із виплати заробітної плати становить 43,1 тис.грн у МКП ЖКГ «Тиса». Рішенням 27 сесії VII скликання Чопської міської ради від 30.01.2018. №20 припинено зазначену юридичну особу шляхом ліквідації та призначено ліквідатора даного підприємства – Дідича Михайла Андрійовича, арбітражного керуючого Господарського суду Закарпатської області.

Ліквідатору МКП ЖКГ «Тиса» Дідичу М.А. неодноразово надсилалися запрошення на засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, та міської комісії з питань своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат; згідно листа Дідич М.А. від 10.03.2020 року у боржника МКП ЖКГ «Тиса» відсутні будь-які активи які могли б бути спрямовані на покриття вимог кредиторів, у зв’язку з чим виникла необхідність у розгляді питання щодо визначення джерел для фінансування подачі заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

1.5. Кількість, відпрацьований час та середньомісячна заробітна плата штатних працівників по місту Чоп за 2016-2020 роки

1

1.6. Населення та ринок праці

Чисельність наявного населення станом на 01.09.2020 року становить 8782  особи, кількість народжених становила 46 осіб, кількість померлих – 84 особи, природне скорочення становить –  38 осіб, кількість померлих дітей у віці до 1 року – 0 осіб. Зареєстровано 17 шлюб та 3 розлучення, прибулих – 83 особи, вибулих – 92 особи. Міграційний приріст, скорочення – 9 осіб, загальний приріст, скорочення – 30 осіб.

2

1.7. КП «Чопський ринок»

Комунальним підприємством «Чопський ринок» вживаються заходи щодо несанкціонованих місць торгівлі, створення належних умов продажу продукції, вирощеної сільгоспвиробниками.

 Також підтримуються вітчизняні товаровиробники шляхом забезпечення на ринках фермерських куточків у роздрібній мережі – місць для реалізації продукції місцевих виробників.

КП «Чопський ринок» забезпечується дотримання правил роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами і правил торгівлі на ринках, якість та безпеку продукції, популяризацію питань захисту прав споживачів.

1.8. Житлово-комунальне господарство

Основними напрямками роботи ЖКГ є забезпечення питною водою мешканців міста та прилеглих територій. В місті 105 багатоповерхівок 65% до загальної кількості житлових будинків – збудовані до 1980 року та потребують капітального ремонту та модернізації, 2 будинки у ветхому та аварійному стані. Здійснюються заміни внутрішньобудинкових мереж водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках.

Проводяться роботи з улаштування благоустрою в місті. Так протягом 2020 року у місті капітально відремонтовано вулицю Миру, проведені поточні ремонти майже на всіх вулицях, улаштовані тротуари по вул. Головна та вул. Приозерна. Відремонтовано дахи багатоповерхівок та приміщення закладів освіти та культури.

1.9. Охорона здоров’я в місті

Рішенням двадцять сьомої сесії сьомого скликання міської ради від 20.12.2017 року № 17 створено Комунальне некомерційне підприємство «Чопський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чопської міської ради Закарпатської області шляхом виділу зі складу Комунального закладу Чопської міської ради «Чопська міська лікарня» та віднесено його до сфери управління Чопської міської ради.

З метою підвищення рівня медичного обслуговування, розширення можливостей щодо його доступності та якості, впровадження нових підходів щодо організації роботи закладів охорони здоров’я та їх фінансового забезпечення, підвищення ефективності використання бюджетних коштів, керуючись Законом України від 06.04.2017р. №2002-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», ст. 16 Основ законодавства України «Про охорону здоров’я», розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.11.2016р. №1013-Р «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я», відповідно до статей 59, 78 Господарського кодексу України, статей 104 – 108 Цивільного кодексу України, враховуючи Наказ МОЗ України від 31.10.2018 року № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», керуючись  статтею 26, частиною 1 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Чопська міська рада вирішила реорганізувати комунальний заклад Чопської міської ради «Чопська міська лікарня» шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство Чопської міської ради «Чопська міська лікарня».

У Чопській міській лікарні станом на сьогодні майже всі кабінети відповідних фахівців облаштовані сучасним обладнанням, що дає змогу надавати якісну медичну допомогу всім, хто звернувся до медичного закладу.

Окремо слід виділити сучасний УЗД сканер з функцією «Еластографії» – високоефективний метод ранньої діагностики новоутворень молочних залоз, печінки, передміхурової залози (простати) і ехокардіографії (ЕхоКГ). Ехокардіографія (УЗД серця) дозволяє лікарю визначити багато параметрів, норми і відхилення в роботі серцево — судинної системи, оцінити розміри камер серця, товщину його стінок, частоту ударів, наявність або відсутність тромбів і рубців. Також дане обстеження дозволяє дослідити стан міокарда, перикарда, великих судин, клапанних структур та інші параметри серцевого м’яза.

1.10. Освіта

У 2020 році створено всі умови для поліпшення якості дошкільної, загальної та позашкільної освіти, рівного доступу до якісної освіти, розв’язання питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

Всього у мережі дошкільних навчальних закладів міста – 1 заклад дошкільної освіти «Казка» за адресою: м. Чоп, вул. Миру,8.  Проектна потужність закладу на 247 місць.  Дошкільний заклад працює з 5-денним робочим тижнем. Режим роботи – 12- годинний.

У дошкільному закладі виховується 298 дітей. Всього 14 вікових груп, з них 11 – україномовних, 3 – угорськомовні. Розширено мережу закладу:  у січні 2019 року відкрито 14-ту вікову групу, функціонує інклюзивна група  наповнюваністю 16 дітей.

Черга на влаштування дітей до дошкільного закладу відсутня.

У місті Чопі функціонують два заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Навчанням і вихованням у них охоплено  1063 учні: у Чопській ЗОШ  І-ІІІ ст. №1 (з українською мовою навчання) – 683 учні  та в Чопській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. І. Сечені (з угорською мовою навчання) – 380 учнів. Навчання у школах однозмінне.

У закладах загальної середньої освіти міста  створені умови для надання якісних освітніх послуг незалежно від місця проживання та форми навчання дітей, зокрема у Чопській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. І. Сечені функціонує 1 спеціальний  клас (9 клас), у якому навчається 5 учнів. Відповідно до нормативних документів у всіх закладах  організована  інклюзивна форма навчання. Станом на сьогодні до них зараховано 6 учнів. Особи з інвалідністю мають безперешкодний доступ до першого поверху кожного закладу освіти міста.

Вжито всіх необхідних заходів щодо охоплення дітей віком від трьох до п’яти років дошкільною освітою. В ДНЗ «Казка» відсутня черга на влаштування дітей. Тому діти, які мають реєстрацію проживання в місті Чоп, діти учасників АТО або військовослужбовців які перебувають на службі, за заявою батьків зараховуються в ДНЗ.

В мережі ДНЗ «Казка» діє 1 інклюзивна група для дитини з особливими освітніми потребами старшого дошкільного віку. Згідно норм група з наповнюваністю 15 дітей. Для дитини з особливими освітніми потребами створені всі необхідні умови. За кошти державної субвенції здійснено закупівлю обладнання для проведення занять. Проводяться додаткові корекційно-розвиткові заняття з додатковими спеціалістами.

1.11. Центр надання адміністративних послуг Чопської міської ради

Рішенням сорок третьої сесії сьомого скликання Чопської міської ради від 03 жовтня 2019 року № 27 було створене Управління Центр надання адміністративних послуг, як структурний підрозділ Чопської міської ради у вигляді управління без статусу юридичної особи.

Управління Центр надання адміністративних послуг Чопської міської ради (далі – Управління ЦНАП) здійснює свою діяльність за принципом «єдиного вікна», тобто прийом документів та видача результатів послуг здійснюється виключно через адміністраторів Управління ЦНАП.

Основною перевагою Центру є максимальне спрощення отримання адміністративних послуг населенням за мінімальної кількості відвідувань та в найкоротші терміни, а також відсутність контакту суб’єкта звернення з суб’єктом надання адміністративної послуги, що виключає корупційну складову в отриманні адміністративних послуг.

Прийом суб’єктів звернень в Управлінні ЦНАП становить п’ять днів на тиждень  без перерви на обід.

Штатна чисельність Управління ЦНАП становить вісім штатних одиниць, але на теперішній час працюють начальник Управління ЦНАП,начальник Відділу надання адміністративних послуг, адміністратор, начальник Відділу державної реєстрації нерухомості, бізнесу та реєстрації місця проживання та два державні реєстратори.

Через Управління ЦНАП надають послуги 7 служб міської ради: відділ архітектури та містобудування, відділ земельних відносин, відділ економіки та інвестицій, відділ міського господарства, служба у справах дітей, відділ реєстраційних дій, управління праці та соціального захисту населення.

Для ефективної реалізації повноважень Чопської міської ради попередньо були укладені Угоди про співробітництво з органами виконавчої влади, а саме: Управлінням Держпраці у Закарпатській області, Управлінням Держгеокадастру в Ужгородському районі Закарпатської області, Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, Управлінням ДСНС в Закарпатській області, сектором Державного агентства водних ресурсів України в Закарпатській області та Головним управлінням Державної міграційної служби України в Закарпатській області.

Завдяки укладеним Угодам мешканці міста мають змогу отримати адміністративні послуги вказаних органів виконавчої влади безпосередньо у місті Чоп, що значно економить час та кошти населення.

З метою найбільш повної реалізації прав громадян України Управлінням ЦНАП були також укладені Угода про співробітництво та взаємодію між Головним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області та Меморандум про співпрацю між Ужгородським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У відповідності до вищезазначених угод у приміщенні Управління ЦНАП здійснюють прийом громадян представники вказаних структур.

Кількість послуг, які можна отримати в Управлінні ЦНАП, зросла у звітному періоді до 173.

Найбільш популярними послугами, які надані через Управління ЦНАП є послуги:  реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання, видача довідки про реєстрацію місця проживання, передача у приватну власність земельних ділянок та жилих приміщень у власність громадян, надання адресних довідок, видача витягів з ДЗК, надання довідки про нормативно-грошову оцінку земельних ділянок, вклеювання фотокарток до паспорта громадянина України при досягненні 25- та 45-ти річного віку.

До місцевого бюджету за надання адміністративних послуг у січні – червні 2020 року було сплачено 76771,74 гривень, з них адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 13,6 гривень, адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 11 900 гривень, плата за надання інших адміністративних послуг 64858,14 гривень.

За 9 місяців  2020 року Управлінням ЦНАП було надано 869 адміністративні послуги. З них: відділу Держгеокадастру в Ужгородському районі Закарпатської області – 81, РВ ГУ ДМС – 15, Департаменту екології та природних ресурсів – 3, відділ архітектури та містобудування –23, УПСЗН – 14 відділ земельних відносин – 27, відділ економіки та інвестицій – 6, відділ міського господарства – 18, служба у справах дітей – 11, Управління Держпраці – 6, відділ реєстраційних дій – 664, Управління водних ресурсів – 1.

Державним реєстратором було прийнято та опрацьовано за звітний період 411 заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Державним реєстратором було прийнято та опрацьовано за  січень-вересень 2020 року 190 заяв у сфері державної реєстрації фізичних та юридичних осіб підприємців, та було надано довідок населенню у кількості 5 шт.

У 2019 році в рамках Програми «U-LEAD з Європою» в приміщенні за адресою вул. Головна, 43, де розташоване Управління ЦНАП, був проведений ремонт, замінено вікна та двері, підлогу, а також обладнано санвузол та пандус з урахуванням потреб людей з особливими потребами. У 2020 році отримано меблі, очікується оргтехніка та програмне забезпечення для потреб Управління ЦНАП за вказаною програмою.

В приміщенні Управління ЦНАП бажаючі можуть скористатися інформаційними стендами або отримати консультацію безпосередньо від адміністраторів. Зокрема надаються роз’яснення стосовно переліку документів, необхідних для отримання адміністративних послуг, строків їх надання, способу отримання результату, суми оплати (у випадку платності послуги) тощо.

На офіційному сайті міської ради в рубриці «Управління Центр надання адміністративних послуг» у повному обсязі розміщена інформація про режим роботи Управління ЦНАП, його функції, завдання та основні напрями діяльності, працівників Управління ЦНАП, а також нове в отриманні адміністративних послуг.

Важливим показником роботи Управління ЦНАП є відсутність скарг від громадян щодо отримання послуг та роботи адміністраторів та реєстраторів. Черги в Управлінні ЦНАП відсутні, тому що адміністратори та реєстратори оперативно приймають документи, надають всю необхідну інформацію щодо вимог отримання послуг згідно чинного законодавства. Багато наших відвідувачів оцінили якість надання адміністративних послуг у книзі відгуків і пропозицій, яка розташована у секторі інформування на видному і доступному місці.

Ще у 2019 році в приміщенні Управління ЦНАП встановлено POS- термінал  для сплати за надання адміністративних послуг, що значно здешевило та спростило процедуру оплати для відвідувачів.

Пріоритетним напрямком для розвитку Управління ЦНАП є створення автоматизованої робочої станції для здійснення прийому документів для виготовлення паспорта громадянина України у формі ІD-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Робота по вирішенню питання закупівлі обладнання для видачі паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон та організації захищених каналів зв’язку ДМС для доступу до підсистеми оформлення документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу та надавання зазначених послуг через Управління ЦНАП є актуальною, доцільною, спрямованою на підвищення рівня і якості обслуговування мешканців міста.

Управління ЦНАП постійно удосконалює свою роботу, розширює спектр послуг, забезпечує комфортне перебування відвідувачів в Управлінні ЦНАП та високу якість обслуговування. Велика увага приділяється підвищенню рівня професіоналізму, обізнаності адміністраторів та реєстраторів щодо надання адміністративних послуг. Вся робота в Управління ЦНАП спрямована на якісне обслуговування населення за якомога коротший термін з дотриманням вимог чинного законодавства.

1.12. Соціальний захист та соціальне забезпечення

Також робота з реалізації заходів, спрямованих на попередження та протидію домашньому насильству, активізована. Проводяться інформаційні кампанії на дану тематику, зокрема станом на 01.11.2019 року підготовлено та оприлюднено інформації на тему: «Види домашнього насильства. Психологічне насильство», «Гендерна нерівність як причина домашнього насильства», «Види домашнього насильства. Економічне насильство» та підготовлено «План заходів з проведення щорічної акції „16 днів проти насильства».

У випадку надходження повідомлень про домашнє насильство, УПСЗН, ЦСССДМ та ССД  Чопської міської ради, якщо постраждалою чи кривдником є дитина, спільно проводиться відвідування сім’ї, щодо якої надійшла заява чи повідомлення. В разі потреби – залучається до відвідування лікар, та по можливості – працівник поліції.

Робота щодо впровадження монетизації пільг, зокрема в частині актуалізації Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, триває: оновлення бази даних осіб пільгової категорії громадян, станом на 01.09.2020 року призначено пільги 365 громадянам.

Субвенція з державного бюджету на житло для дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, станом на 01.09.2020 року до УПСЗН Чопської міської ради не надходила; потреба в ній відсутня.

До кінця року буде здійснене ефективне та своєчасне використання бюджетних коштів на:

- соціальну та професійну адаптацію, психологічну реабілітацію та санаторно-курортне лікування учасників АТО на 2020 рік затверджено кошторисом на суму 96723,00 грн. та станом на 01.09.2020. отримано фінансування на суму 74968,00 грн;

- на 2020 рік затверджено кошторисом 42618,00грн, станом на 01.09.2020 року отримано фінансування на всю затверджену суму, з якої забезпечено технічними засобами реабілітації 4 людини.

- реабілітацію дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу станом на 01.09.2020. затверджено кошторисом, профінансовано та використано 16 000,00 грн.

2.  Мета, пріоритети та цілі у 2021 році

Мета Програми соціально-економічного та  культурного розвитку Чопської міської ТГ полягає у вирішенні спільних проблем мешканців  міста та сіл, які увійшли до складу Чопської міської ТГ та реалізації спільних завдань щодо економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості, якості життя у громаді через ефективне використання ресурсів та реалізацію спільних інтересів влади, громади та бізнесу,  створення рівних умов для всебічного та гармонійного розвитку людини, з наданням якісних адміністративних послуг. Саме людина стає центром та пріоритетом економічного розвитку об’єднаної громади на тривалу перспективу.

Головні завдання програми розвитку Чопської міської ТГ: аналіз теперішнього стану, виявлення головних проблем та стратегічних цілей розвитку, визначення першочергових цілей та завдань щодо їх досягнення.

            Основними пріоритетними завданнями економічного і соціального розвитку Чопської міської ТГ є:

- забезпечення стабільної роботи систем життєдіяльності міста та покращення якості життя населення;

- збереження кількості діючих підприємств Чопської міської ТГ та трудового потенціалу;

- сприяння розвитку малого і середнього бізнесу, підприємницької ініціативи та самостійної зайнятості населення, створенню нових робочих місць;

- підвищення рівня енергоефективності в усіх галузях виробництва і соціальної сфери, використання альтернативних джерел енергії;

- підтримка комплексних проектів розвитку сільської інфраструктури;

- стимулювання зайнятості в сільській місцевості, включаючи розвиток аграрного бізнесу, підприємств сфери послуг;

- підтримка розвитку галузей тваринництва в особистих селянських та фермерських господарствах;

- врегулювання питань землеустрою та землекористування територій приєднаних територіальних громад;

- розвиток мережі закладів дошкільної та шкільної освіти відповідно до потреб міста та сіл, та модернізація їхньої матеріально-технічної бази;

- продовження реалізації реформи у сфері охорони здоров’я та забезпечення населення якісними послугами, в тому числі невідкладної допомоги;

- забезпечення доступності послуг, що надаються населенню закладами культури і спорту;

- підвищення ефективності соціального захисту вразливих верств громадян, громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та підтримка учасників антитерористичної операції на сході країни;

- забезпечення мешканців міста та сіл якісними послугами в сфері ЖКГ, в тому числі цілодобовим водопостачанням;

- підвищення рівня конкурентного середовища на ринку послуг з управління та утримання будинків, споруд, прибудинкових територій (продовження роботи щодо створення ОСН та ОСББ);

-  розвиток дорожнього господарства Чопської міської ТГ;

- сприяння створенню привабливого інвестиційного клімату територіальної громади шляхом реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток;

- розширення партнерських стосунків з містами України та за кордоном,  активізація

розвитку туристичного напрямку Чопської міської ТГ;

- залучення інвестицій в економіку Чопської міської ТГ, в тому числі і іноземних з метою збереження діючих та створення нових робочих місць, зниження рівня безробіття.

Очікувані результати

підвищення рівня життя населення:

- зростання середньомісячної заробітної плати до 11602 грн., в 2022 році – 12 300 грн.,

в 2023 році – 12 950 грн.,

- створення нових робочих місць у всіх сферах економічної діяльності;

- зниження рівня прихованого безробіття за рахунок легалізації трудових відносин.

поліпшення фінансових показників:

- збільшення доходів міського бюджету (без трансфертів з держбюджету) до 71,2 млн. грн., в 2021 році – 105,0 млн.грн., в 2022 році – 105,0 млн.грн.

Основні прогнозні показники економічного та соціального розвитку Чопської ТГ на 2021 рік та прогноз на 2022-2023 (додаток 1 до Програми) сформовано на основі даних суб’єктів підприємницької діяльності Чопської міської ТГ, прогнозних розрахунків виконавчих органів Чопської міської ради.

Основні показники економічного та соціального розвитку

Показник 2019(звіт) 2020 рік  (очікувані результати) 2021 рік(проєкт) 2022 рік(прогноз) 2023 рік(прогноз)
Обсяг реалізованої промислової продукції у діючих цінах, всього, млн. грн. 122 325,5 92 445,3 99 933,0 106 628,5 113 026,2
Середньомісячна заробітна плата, грн. 9016 10 350 11602 12300 12950
Доходи міських бюджетів, (без трансфертів з держбюджету), тис. грн. 73 487,7 71 189,8 105 020,6 105 020,6 105 020,6
Видатки міських бюджетів, всього, тис.грн. 112 125,6 101 233,5     145 385,2 145 385,2 145 385,2

 3. Розвиток реального сектору економіки

3.1. Промисловий комплекс

Головна мета: створення умов для збереження та подальшого зростання промислового потенціалу Чопської міської ТГ, підвищення конкурентоспроможності місцевого виробника, сприяння інноваційному, енергозберігаючому характеру виробництва, збільшення чисельності робочих місць.

Оцінка поточної ситуації: за підсумками січня – вересня 2020 року промисловими підприємствами міста Чоп реалізовано промислової продукції на суму 61 630,2 тис грн. Питома вага реалізованої продукції міста у загальнообласному обсязі складає 0,4 відсотка.

У галузі на виробництво промислової продукції задіяно 2 основних промислових підприємств, 2 видів промислової діяльності. Очікується збільшення кількості промислових підприємств у зв’язку з приєднанням сіл на території, яких вони знаходяться.

Незважаючи на негативні фактори, що спостерігаються в економіці міста та складну ситуацію в країні, прогнозується поступове збільшення виробництва у більшості галузей промисловості, в основному за рахунок розширення ринків збуту, випуску нової конкурентноспроможної продукції та впровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій.

Основні проблемні питання: відсутність вітчизняної сировинної бази і матеріалів; залежність підприємств легкої, машинобудівної промисловості від давальницької сировини іноземного замовника; застаріле технічне оснащення окремих промислових підприємств; постійне зростання цін на енергоносії; нестача кваліфікованих кадрів на окремі спеціальності у промисловості; недостатній інноваційний рівень промислового виробництва; високі відсоткові ставки банківського кредитування, невчасне повернення ПДВ тощо.

Основні завдання на 2021 рік: збереження існуючого виробничого потенціалу; модернізація промисловості на засадах залучення інвестицій у технічне переоснащення і оновлення основних фондів підприємств, впровадження ресурсозберігаючих, енергоефективних, екологічних технологій; виробництво продукції з підвищенням питомої ваги поглибленої переробки та кінцевого споживання; подальше залучення іноземних та вітчизняних інвестицій; вихід вітчизняних товаровиробників на зовнішні ринки; забезпечення підприємств галузі державними замовленнями.

Ресурсне забезпечення:

Реалізація інвестиційних проектів за рахунок вітчизняних та іноземних інвестицій, власні кошти підприємств, фізичних осіб.

3.2. Дорожнє господарство

Головна мета: утримання доріг загального користування в належному стані, забезпечення безпечних умов руху на автомобільних дорогах, зниження аварійності на дорогах за рахунок поліпшення умов руху, інформаційне забезпечення учасників дорожнього руху.

Оцінка поточної ситуації: загальна протяжність вулично-дорожньої мережі м. Чоп становить 23852,68 м., з них з твердим покриттям 16498,18 м., з бруківкою – 3168,6 м. Однак, стан дорожньої мережі, мостових споруд та шляхопроводів потребує постійного вдосконалення.

Видатки на галузь «Житлово-комунальне господарство» протягом січня – вересня  2020 року складають 1 608,2 тис.грн. По  «Програмі благоустрою міста Чоп на 2019-2020 роки» профінансовано видатки у сумі 1 597,9 тис.грн., з них, на придбання та встановлення дорожніх знаків – 19,2 тис.грн., на придбання та встановлення елементів системи вуличного освітлення,у тому числі, (світлодіодних) ламп  – 109,8 тис.грн., на придбання та встановлення урн, лавок  та іншого інвентарю – 60,0 тис.грн.,поточне утримання вулиць (підмітання прибордюрних смуг, дорожнього покриття, тротуарів, прибирання зелених зон, очищення урн, прибирання снігу) – 461,9 тис.грн., очистка колодязів і мереж зливної та ливневої каналізації вулиць міста – 198,8 тис.грн., поточний ремонт колодязів і мереж зливної та ливневої каналізації вулиць міста – 70,5 тис.грн.,  обрізування та кронування дерев і кущів, вирізка аварійних, сухостійних та фаутних дерев, вивезення обрізаних стовбурів – 95,4 тис.грн.,ремонт та технічне обслуговування іншого електричного устаткування (послуги з утримання систем вуличного освітлення) – 86,9 тис.грн., санітарні покоси зелених зон, видалення чагарників – 119,9 тис.грн., інші види послуг та робіт, в т.ч., оплата за санітарну обробку вулиць, дитячих майданчиків та ін. на суму 22,9 тис.грн., на виконання робіт по боротьбі з ожеледицею в зимовий період, в які входять роботи по посипанню протиожеледними сумішами проїзної частини вулиць, тротуарів – 16,8 тис.грн.,утримання вуличного освітлення міста (електрична енергія) – 197,6 тис.грн., вивезення ТПВ і  сміття – 138,2 тис.грн.

За рахунок коштів міського бюджету переданих із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду)профінансовано видатки на суму 129,7 тис.грн., з них, на капітальний ремонт елементів благоустрою прибудинкової території вул. Берег, 18 та просп. Залізничників 3,4 в м.Чоп у сумі 49,8 тис.грн.,  капітальний ремонт дощової каналізації по вулиці  Загородній в м. Чоп на суму 49,9 тис.грн.,  капітальний ремонт дощової каналізації по вулиці  Вакарова в м.Чоп на суму 30,0 тис.грн.

Основні проблемні питання: збільшення інтенсивності використання індивідуального транспорту, що призводить до заторів на дорогах; недостатня кількість місць для паркування; значна зношеність дорожньої інфраструктури, в тому числі внутрішньоквартальних проїздів, мостів, шляхопроводів, елементів організацій дорожнього руху; пошкодження та крадіжка елементів дорожнього облаштування, встановлення автобусних зупинок в населених пунктах та м. Чоп, пошкоджене, або взагалі відсутнє дорожнє покриття, яке потребує капітального ремонту.

Основні завдання на 2021 рік: продовження робіт по розробленню схеми організації дорожнього руху; проведення робіт з будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонтів, експлуатаційного утримання автомобільних доріг та вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах громади в межах можливостей бюджетів різного рівня; покращення стану існуючих доріг та внутрішньоквартальних проїздів, мостів, шляхопроводів а також їх освітленості; продовження робіт з ліквідації аварійно-небезпечних місць на дорогах Чопської міської ТГ; капітальний ремонт доріг сільського призначення; інформаційне забезпечення учасників дорожнього руху; проведення робіт по збільшенню кількості регульованих перехресть доріг.

Ресурсне забезпечення: реалізація основних завдань буде здійснюватись за рахунок коштів державного, обласного та міського бюджетів, власних коштів підприємств, інвесторів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

3.3. Енергозабезпечення та енергозбереження

Головна мета: заощадження коштів за рахунок забезпечення раціонального використання енергоресурсів та енергоносіїв в закладах бюджетної та комунальної сфери; збільшення частки нетрадиційних та поновлюваних  джерел енергії в структурі споживання містом енергоносіїв, сприяння розвитку галузі альтернативної енергетики.

Оцінка поточної ситуації: на сьогодні виникла необхідність застосування принципово нових підходів до розроблення і запровадження механізмів забезпечення реалізації заходів у сфері енергоефективності та мінімізації використання природного газу, а саме: аналізується загальна (діюча)  опалювальна площа комунальних закладів з майбутнім приведенням її до максимально необхідної для використання ; утеплення стін , вікон та дверей ; по можливості заміна газових котелень на котельні, де використовується дрова або електроенергія; доведення до кожного закладу ліміту газу, виходячи з фактичних опалювальних площ ; дбайливе та економне використання усіх енергоносіїв ; проводиться інструктаж економного використання енергоносіїв з відповідальними працівниками кожної установи; ведеться щоденний облік використання електроенергії і води, що фіксується в – журналі обліку енергоносіїв; затверджуються ліміти споживання паливно-енергетичних ресурсів бюджетними установами міста на кожний поточний рік.

На захищені статті та енергоносії спрямовано  42 297,6 тис.грн., що складає 78,2% від загальної суми видатків.

Основні проблемні питання: недостатній рівень розрахунків споживачів за використані енергоносії; високі нормативні витрати електроенергії; недостатнє фінансування впровадження енергозберігаючих заходів з державного бюджету.

Основні завдання на 2021 рік: подальша модернізація електричних мереж, заміна ліхтарів на енергозберігаючі; зменшення споживання енергоносіїв у бюджетній сфері за рахунок впровадження енергозберігаючих заходів; постійне вдосконалення системи обліку енергоносіїв з метою зменшення їх понаднормативних втрат; забезпечення в повному обсязі розрахунків за поточне споживання енергоносіїв; забезпечення фінансування заходів енергоефективності та енергозбереження, в тому числі пошук інвестиційних ресурсів для втілення інвестиційних пропозицій; популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського освітнього рівня у цій сфері.

Ресурсне забезпечення: реалізація основних завдань буде здійснюватись за рахунок коштів державного, обласного та міського бюджетів, власних коштів підприємств, інвесторів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством;

3.4. Розвиток житлово-комунального господарства

Головна мета: забезпечення сталої та ефективної роботи підприємств житлово-комунального господарства, підвищення рівня безпеки систем життєзабезпечення населених пунктів Чопської міської ТГ, надання якісних послуг в повному обсязі із приведенням тарифів на житлово – комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат, та ефективне використання майна міської комунальної власності.

Оцінка поточної ситуації: житлово-комунальне господарство і надалі залишається однією з найменш сучасно оснащених сфер діяльності, характеризується дефіцитом фінансових ресурсів та незадовільним технічним станом обладнання.

По галузі «Житлово-комунальне господарство» за січень-вересень 2020 року по Програмі капітального ремонту житлового фонду  м. Чоп на 2019– 2020 роки за рахунок коштів міського бюджету переданих із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду)  профінансовано видатки на суму 2 228,6 тис.грн., з них:

за виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт мережі водопостачання та водовідведення будинку по вулиці Берег 18 в м.Чоп (Коригування) на суму 20,0тис.грн.;

на проведення капітального ремонту будинку по вул. Головна,20 та вул. Головна,22 на суму 489,6 тис.грн., в т.ч. проектні роботи – 99,6 тис.грн.;

на проведення капітального ремонту мережі водопостачання та водовідведення будинку по наступних об‘єктах:

по вул. Йосипа Бокшая,7 в м.Чоп  на суму 266,7 тис.грн., в т.ч. на проектні роботи на суму 34,9 тис.грн.;

по вул. Миру,2 в м. Чоп на суму 271,7 тис.грн., в т.ч. на проектні роботи на суму 34,9 тис.грн.;

по пров. Прикордонників 6,7 в  м.Чоп. (Коригування) на суму 200,5 тис.грн., в т.ч. проектні роботи на суму 29,8 тис.грн.;

на проведення капітального ремонту мережі водовідведення будинку по вул. Молодіжній, 11 в м. Чоп на суму 186,1 тис.грн., в т.ч. проектні роботи на суму 29,8 тис.грн.;

на проведення капітального ремонту даху будинків в м.Чоп по наступних об‘єктах:

по вул. Спортивна,1 в м.Чоп, на проектні роботи на суму 45,1 тис.грн.;

по проспекту Залізничників, 3 (під‘їзди 5-8) в м.Чоп на суму 748,9 тис.грн., в т.ч. проектні роботи на суму 49,9 тис.грн.

По даній галузі протягом періоду з початку 2020 року за рахунок коштів місцевого бюджету переданих із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду)  профінансовано видатки на суму 15 702,4 тис.грн., з них:

по міській цільовій програмі «Екологія»  на 2016-2020 роки:

на будівництво КНС № 8 в м. Чоп, Закарпатської області у сумі 480,4 тис.грн.;

по програмі «Питна вода» на 2006-2020 роки на загальну суму 5 891,5 тис.грн., в т.ч.:

на будівництво ділянок мережі водопостачання в м. Чоп, Закарпатської області, ІІ черга, на проектні роботи у сумі 89,0 тис.грн.;

на будівництво ділянок мережі водопостачання в м. Чоп, Закарпатської області, ІІІ черга, на проектні роботи у сумі 84,7 тис.грн.;

на будівництво водозабору на підземних свердловинах по вул. Миру в м. Чоп (Коригування) у сумі 5 717,8 тис.грн.;

по «Програмі  благоустрою міста Чоп на 2019-2020 роки» на загальну суму  9025,8 тис.грн., в т.ч.:

за проведення капітального ремонту частини тротуару на суму 1 939,9 тис.грн. по наступних об‘єктах:

по вул.Головна (від вул. Шкільної до переїзду) в м.Чоп у сумі 756,6 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 49,7 тис.грн.;

по вул. Приозерній  (від вул. Млинної до залізничного переїзду) в м.Чоп  у сумі 1 098,3 тис.грн.,в т.ч. проектні роботи у сумі 75,0 тис.грн.;

по вул. Квітовій парна сторона (від вул. Берег до вул. Майстерської) в м.Чоп, на проектні роботи у сумі 85,0 тис.грн.;

за проведення капітального ремонту дорожнього покриття  на суму 3 347,2 тис.грн. по вул. Миру (ділянка від просп. Залізничників до вул. Лермонтова) в м.Чоп Закарпатської області;

за проведення капітального ремонту з улаштуванням твердого покриття на суму 3 738,7 тис.грн. по наступних об‘єктах:

вулиці Грушевського в м. Чоп на суму 429,7 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 26,0 тис.грн.;

вулиці Б.Хмельницького в м. Чоп на суму 489,6 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 26,0 тис.грн.;

провулку Берегівського в м.Чоп  на суму 280,0 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 17,1 тис.грн.;

вулиці Сечені в м.Чоп на суму 719,2 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 31,2 тис.грн.;

вулиці Міксата в м.Чоп на суму 710,4 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 31,2 тис.грн.;

вулиці Кошута в м. Чоп на суму 706,9 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 31,2 тис.грн.;

вулиці Сонячна в м. Чоп на суму 378,8 тис.грн., в т.ч. проектні роботи у сумі 26,0 тис.грн.;

вулиці Садова в м. Чоп, на проектні роботи у сумі 24,1 тис.грн.;

по «Програмі проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення у м.Чоп, що підлягають викупу шляхом продажу на 2017-2020 роки» за рахунок коштів бюджету розвитку (спеціального фонду)  профінансовано видатки на суму 9,5 тис.грн.;

по міській «Програмі фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чоп на 2018-2020 роки» профінансовано внески до статутного капіталу КН ЧМР «Водоканал Чоп» на придбання обладнання та устаткування на КНС №3 на суму 248,2 тис.грн.

Профінансовано видатки за проектні роботи на капітальний ремонт каналізаційної мережі по вулиці Нова в м.Чоп (від вул. Майстерської до вул. Шкільної) у сумі 47,0 тис.грн.

Основні проблемні питання: значна зношеність основних фондів житлово-комунального господарства; недостатній рівень розрахунків споживачів за отримані житлово-комунальні послуги; водопровідно-каналізаційне господарство – зношеність обладнання та мереж каналізаційної системи, що потребує залучення великих інвестицій для проведення реконструкцій та капітальних ремонтів КОС та КНС та будівництва нових черг мереж централізованого водопостачання; поводження з побутовими відходами – залучення виконавців послуги з наявною матеріально-технічною базою та кваліфікаційними працівниками, для надання якісної послуги згідно санітарних норм; житловий фонд – залучення коштів на співфінансування для проведення капітальних ремонтів будинків при умові створення мешканцями моделі управління багатоквартирними будинками; зношеність основних фондів та недостатність фінансових ресурсів, необхідних для розвитку, утримання в належному стані та експлуатації систем водопостачання.

Основні завдання на 2021 рік: забезпечення реалізації Закону України “Про житлово-комунальні послуги” щодо запровадження комерційного обліку надання послуг з водопостачання та водовідведення, укладення індивідуальних та колективних договорів на на надання комунальних послуг; сприяння створенню ефективного власника багатоквартирних будинків в особі ОСББ; організація та проведення навчальних семінарів для голів ОСББ; продовження виконання робіт по капітальному ремонту покрівель, системи водопостачання та водовідведення житлових будинків; продовжувати роботи по благоустрою та озелененню Чопської міської ТГ; впровадження заходів з енергозбереження; сприяння впровадженню інвестиційних проектів з будівництва і реконструкції водопровідно – каналізаційних мереж;завершення робіт по об’єкту «Будівництво водопостачання та водовідведення с. Соломоново Ужгородського району Закарпатської області. Коригування робочого проекту (ІІІ черга будівництва «Мережі водовідведення»)».

Ресурсне забезпечення:

виконання заходів:  Програми благоустрою м. Чоп на 2021-2023 роки;

Програми «Питна вода м. Чоп на 2021-2023 роки»;

Програми охорони навколишнього природного середовища в м. Чоп на 2021-2023 роки;

Програми сприяння діяльності  ОСББ, ЖБК і ОСН у м. Чоп на 2021 – 2023 роки;

Програми з встановлення та облаштування дитячих майданчиків на прибудинкових та інших територіях у  м. Чоп на 2020-2022 роки;

Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста  Чоп на 2021-2023 роки.

Програми впровадження системи вуличного відеоспостереження  у м. Чоп на 2019-2021 роки

3.5. Сільське господарство

Головна мета: збільшення виробництва сільськогосподарської продукції, забезпечення конкурентоспроможності сільського господарства громади на внутрішньому ринку, гарантування продовольчої безпеки, покращення умов життя та праці селян, створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості.

Оцінка поточної ситуації: земельний фонд  Чопської ТГ станом на 01.11.2020 року складає орієнтовно 7990 га за даними Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області. Структура земельного фонду відповідно до цільового використання земель складає орієнтовно: сільськогосподарські угіддя – 5918 га;

Основні проблемні питання: високі відсоткові ставки на кредити, залучені на поповнення обігових коштів для проведення комплексу сільськогосподарських робіт; диспаритет цін; низький рівень розвитку ринкової інфраструктури, системи зберігання та реалізації сільськогосподарської продукції, що знижує її якість, призводить до втрат під час зберігання та транспортування, а також до значних сезонних цінових коливань на продукти харчування.

Основні завдання на 2021 рік: сприяння економічному розвитку сільської місцевості та зайнятості населення; сприяння залученню інвестицій у розвиток підприємств агропромислового комплексу і сільських населених пунктів; поширення серед суб’єктів господарювання усіх форм власності інформації щодо можливості участі у грантових конкурсах та програмах; поширення серед суб’єктів господарювання всіх форм власності відомостей з основних питань діяльності сільськогосподарських кооперативів; залучення сільськогосподарських товаровиробників громади  до участі у виставково-ярмаркових заходах; туристичних ярмарках, інших іміджевих заходах з популяризації сільськогосподарського потенціалу громади; сприяння розвитку виробничої і соціальної інфраструктури; впровадження інтенсивних ресурсозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур; зростання чисельності поголів’я худоби та птиці, підвищення їх продуктивності; зміцнення конкурентоспроможності аграрного сектору.

Ресурсне забезпечення: реалізація основних завдань буде здійснюватись за рахунок коштів державного, обласного та міського бюджетів, власних коштів підприємств, інвесторів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством;

 3.6 Соціальне забезпечення.

Головна мета: сприяти добробуту та підвищенню життєвого рівня населення, підтримка вразливих верств населення, підвищення адресності соціальної підтримки населення, реалізація державної політики та програм, затверджених міською радою у сфері соціального захисту населення.

          Оцінка поточної ситуації: одним з пріоритетних напрямів соціальної політики залишається вирішення проблем соціального захисту малозабезпечених верств населення, інвалідів, багатодітних сімей.

Для мешканців міста Управлінням здійснюється забезпечення:

- нарахування та виплати соціальних допомог, пільг та субсидій;

- виплати згідно Програми «Турбота» матеріальної допомоги мешканцям міста та оплати послуг на транспортні видатки громадським організаціям міста;

- відшкодування компенсацій за бензин та пільгове перевезення;

- направлення на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю та сприяння виготовленню для них технічних засобів реабілітації, відшкодування компенсацій за їх надання;

- відшкодування компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на продукти харчування; додаткову відпустку; за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомогу на оздоровлення;

- направлення на психологічну реабілітацію, соціальну та професійну адаптації, санаторно-курортне лікування постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях з метою повернення їх до мирного життя, відшкодування та виплата компенсації за здійснені заходи;

- виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненими з  військової строкової служби;

- виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

- оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;

- направлення осіб до психоневрологічних інтернатів;

- робота з визначення місць проходження альтернативної (невійськової) служби та проміжного контролю за – повідомної реєстрації колективних договорів;

- організації роботи опікунської ради з питань забезпечення прав та інтересів повнолітніх осіб, які потребують опіки/піклування; міської координаційної ради з питань сім‘ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми; міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати; міської комісії з питань своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат; комісій з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, призначення субсидії, пільги за фактичним місцем проживання та вирішення спірних питань при призначенні та визначенні розміру державної соціальної допомоги.

- інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання норм трудового законодавства, попередження та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

- проведення актів обстежень матеріально-побутових умов, фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб та пільговиків, малозабезпечених сімей, недієздатних осіб, участь у проведенні актів оцінки потреб осіб/сімей, постраждалих від домашнього насильства;

- робота із забезпечення публічного доступу до інформації про видатки Управління (розміщення відповідної інформації на сайтах Spending.gov.ua, Data.gov.ua, Prozorro та повідомлення про видатки згідно Національної програми інформатизації).

У разі надходження інформації про заборгованість зі сплати ЄСВ, із боржниками проводиться інформативно-роз’яснювальна робота про необхідність її погашення та ризики, які пов’язані із його несплатою (нараховування пені, незарахування в повному обсязі до страхового стажу) – за допомогою телефонного зв’язку, надсилання листів-повідомлень та запрошень на засідання. Така ж робота проводиться і з боржниками зі сплати податків.

За січень – вересень 2020 року профінансовано видатки на галузь «Соціальний захист та соціальне забезпечення» у загальній  сумі  822,2 тис.грн.

За рахунок іншої субвенції, отриманої з обласного бюджету на компенсаційні виплати інвалідам на бензин, ремонт та транспортне обслуговування, профінансовано видатки в сумі 2,2 тис.грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету на інші видатки по соціальному захисту населення використано кошти на суму 543,1 тис.грн., з них, на виконання:

1) Міської програми «Турбота» на 2019-2020 рр. на заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення  населення профінансовано видатки на суму  447,8 тис.грн.;

2) «Міської програми надання інших пільг окремим категоріям громадян міста Чоп на 2020 рік» на надання інших пільг відповідно до законодавства профінансовано видатки  на суму 6,7 тис.грн.;

3) «Міської  програми відшкодування, компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян міста Чоп на приміському сполученні загального користування залізничним транспортом на 2020 рік» на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті проведено оплату за  пільгове перевезення пенсіонерів по віку на суму 63,5 тис.грн.;

4) «Міської програми впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та гендерної політики на 2016-2020 роки» на здійснення заходів використано кошти на суму 25,1тис.грн.

На утримання та забезпечення діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді використано коштів міського бюджету на суму 276,9тис.грн. Видатки за звітний період спрямовано на виплату заробітної плати з нарахуванням  у сумі 273,8 тис.грн., інші видатки – 3,1 тис.грн.

Основні проблемні питання: Необхідність вдосконалення інституційно-організаційного забезпечення соціального захисту на національному, регіональному та місцевому рівнях в частині врегулювання розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади в сфері соціального захисту різних адміністративно-територіальних рівнів; забезпечення законодавчого підґрунтя участі територіальних громад у виконанні державних програм соціального захисту населення; розподілу повноважень у сфері соціального захисту та їх фінансового забезпечення в контексті децентралізації влади.

Основні завдання на 2021 рік : забезпечення адресності в наданні державної соціальної допомоги; продовження впровадження системи монетизації пільг та субсидій; розвиток системи соціальних послуг  на рівні об’єднаної територіальної громади; організація надання соціальних і реабілітаційних послуг, проведення соціальної роботи з особами, сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах; соціальна підтримка та реабілітація учасників АТО, забезпечення їх санаторно-курортними путівками та заходами з психологічної  реабілітації; організація соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції; забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення; забезпечення реалізації державної політики з питань підтримки сім’ї; забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків; соціальної інтеграції інвалідів; у сфері захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб; контроль за додержанням законодавства про працю ( неоформлених трудових відносин, виплати заробітної плати у розмірі, меншому ніж мінімальна зарплата; та заборгованості з виплати заробітної плати); реалізація державної політики у сфері здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки; за використанням бюджетних коштів, спрямованих на надання соціальної підтримки; виявлення порушень, що призводять до перерахунку розміру виплаченої або наданої з порушенням законодавства соціальної підтримки.

            Ресурсне забезпечення:

Реалізація заходів міської програми надання інших пільг окремим категоріям громадян міста Чоп  на 2021 рік (рішення 53 сесії 7-го скликання Чопської міської ради від 03 вересня 2020 року №14);

Міська цільова комплексна програма „Турбота” на  2021 – 2022 роки (рішення 53 сесії 7-го скликання Чопської міської ради від 03 вересня 2020 року №15);

Міська програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян міста Чоп на приміському сполученні загального користування залізничним транспортом на 2021 рік (рішення 53 сесії 7-го скликання Чопської міської ради від 03 вересня 2020 року №16);

Міська програма впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та ґендерної політики на 2021-2025 роки (рішення 53 сесії 7-го скликання Чопської міської ради від 03 вересня 2020 року №21);

4. Гуманітарна сфера

4.1. Здоров’я населення

Головна мета: надання якісної медичної допомоги населенню Чопської міської ТГ, покращення профілактичної роботи серед населення, з метою попередження захворюваності, створення умов для формування здорового способу життя та зростання тривалості життя громадян Чопської територіальної громади.

Оцінка поточної ситуації: З врахуванням всієї території Чопської територіальної громади є наступні медичні заклади:

 – Чопська міська лікарня;

 – Чопський ЦПМСД;

 – Амбулаторія ЗПСМ -3;

 – Фельдшерсько-акушерський пункт – 4.

На базі КНП ЧМР «Чопська міська лікарня» знаходиться 30 ліжко-місць терапевтичного профілю та 10 ліжко-місць денного стаціонару. Відділом охорони здоров`я Чопської міської ради проводиться робота по покращенню якості медичної допомоги, соціального захисту медичних працівників та реформуванню галузі охорони  здоров`я відповідно до Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення ”.

Видатки на галузь «Охорона здоров’я» за січень – вересень 2020 року складають  2 373,8 тис.грн., з них, за рахунок отриманої з державного бюджету  субвенції  – 1 675,4 тис.грн., видатки місцевого бюджету – 698,4 тис.грн.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» обсяг медичної субвенції передбачено на 1 квартал 2020 року. Так, змінами до Бюджетного кодексу України,передбачається перенесення термінів доручення комунальних закладів охорони здоров’я до програми медичних гарантій на 1 квітня 2020 року та збереження надання медичної субвенції.

З 1 квітня 2020 року передбачено здійснення  з державного бюджету видатків на оплату медичних послуг комунальним закладам охорони здоров’я за договорами з Національною службою здоров’я України щодо медичного обслуговування населення в рамках програми медичних гарантій відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Видатки по галузі профінансовано в розрізі призначень, з них,

1) багатопрофільна стаціонарна медична допомога:

за  рахунок  отриманої на 1 квартал 2020 року з  державного  бюджету  медичної  субвенції профінансовано багатопрофільну стаціонарну медичну допомогу населенню на суму 1 472,1 тис.грн., з них, на оплату праці з нарахуваннями медичним працівникам –1 328,7 тис.грн., на придбання матеріалів  -49,1 тис.грн.,  на оплату за медикаменти – 30,9 тис. грн., на оплату за продукти харчування – 11,1 тис.грн., на інші видатки – 52,3 тис.грн.;

за рахунок коштів міського бюджету по «Програмі фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги у місті Чоп на 2020 рік» проведено фінансування на оплату комунальних послуг та енергоносіїв на суму 334,9 тис.грн., придбано оприскувач, безконтактний інфрачервоний цифровий термометр, засоби індивідуального захисту, антисептики, дезінфекційні  засоби на суму 62,7 тис.грн.;

2) первинна медична допомога населенню, що надається центрами первинної медичної допомоги:

за рахунок коштів міського бюджету по «Програмі фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги у місті Чоп на 2020 рік» профінансовано видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв на суму 86,9 тис.грн., профінансовано видатки на закупівлю паливо – мастильних матеріалів для безперебійного забезпечення надання первинної медичної допомоги населенню міста у сумі 25,9 тис.грн.;

3) на інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я спрямовано за рахунок коштів міського бюджету на виконання міської «Програми медичного забезпечення мешканців м. Чоп у разі амбулаторного  лікування на 2020-2021 роки» у сумі 250,0 тис.грн. та використано кошти у сумі 188,0 тис.грн.;

4)на централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет проведено фінансування за рахунок отриманої субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції на цільові видатки на централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на суму 51,2 тис.грн. таза рахунок субвенції з місцевого бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету (цільові видатки на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та нецукровий діабет десмопресином у період з 1 квітня 2020р. по 30 вересня 2020р.) на суму 152,1 тис.грн.

На галузь «Охорона здоров’я»,  за рахунок коштів міського бюджету, по «Програмі фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги у місті Чоп на 2020 рік» за період з початку року придбано чотири ноутбуки на суму 48,0 тис.грн.

З метою недопущення поширення захворювань, спричинених коронавірусною хворобою COVID-19, та надання своєчасної медичної допомоги населенню міста придбано комплект обладнання для проведення досліджень методом ІФА на суму 317,9 тис.грн., придбано насос шприцевий на суму 22,0 тис.грн., апарат ШВЛ на суму 270,0 тис.грн., автоматичний зовнішній дефібрилятор – 70,0 тис.грн., монітор пацієнта – 56,0 тис.грн., кисневий концентратор – 40,0 тис.грн.

Основні проблемні питання: захворюваність, хворобливість, інвалідність та смертність населення від серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних, пульмонологічних та захворювань на туберкульоз, що негативно впливає на середню тривалість життя населення; ВІЛ-інфекції та СНІДу, вірусного гепатиту; при здійсненні аналізу галузі охорони здоров’я, у зв’язку з проведенням медичної реформи другого рівня, періодично виникають проблеми  з недостатнім фінансуванням певних  цільових медичних програм охорони здоров’я, а саме: забезпечення можливостей продовження життя реципієнтів ниркових та печінкових трансплантатів та  забезпечення лікарськими засобами  для медикаментозного лікування хворих на розсіяний склероз, на державному рівні; покращення матеріально технічної бази медичного закладу другого рівня. Для цього необхідно придбати пристрій ударно-хвильової терапії,  закупити сучасний рентген апарат, автоматичний гематологічний аналізатор,  фракційне ліжко, облаштувати централізовану систему подачу кисню для терапевтичного відділення та соляну кімнату в медустанові КНП «Чопська міська лікарня».

Основні завдання на 2021 рік: виконання робіт з незавершеного будівництва «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини в с. Есень»; формування здорового способу життя та розвиток сфери охорони здоров’я; формування спроможної мережі первинної і вторинної медицини та покращення їх якості; робота по запровадженню новітніх технологій в діагностиці та лікуванні хворих в лікувальних закладах міста; підготовка фахівців різних рівнів для надання медичної допомоги; забезпечення структурних підрозділів сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням; поліпшення якості та ефективності первинної медико-санітарної допомоги; зміцнення матеріально-технічної бази галузі; зниження рівня інфекційних захворювань, особливо ВІЛ/СНІД, туберкульозу шляхом посилення санітарно-освітньої роботи серед населення, спрямованої на підвищення особистої санітарної культури, посилення профілактичної роботи серед населення, особливо підлітків, спрямованої на профілактику наркоманії та токсикоманії; забезпечення стаціонарних відділень на 100 відсотків  ліками та лікарськими засобами для надання невідкладної медичної допомоги; забезпечення хворих, пенсіонерів та жителів міста ліками за зниженими цінами в соціальній аптеці.

Ресурсне забезпечення:

Заходи програми фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги у місті Чоп на 2021 рік, інші не заборонені законом кошти.

 4.2.Освіта

Головна мета: збереження та вдосконалення мережі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до потреб територіальної громади міста, забезпечення належного рівня їх поточного утримання та функціонування. Підвищення якості і конкурентоспроможності освіти в нових економічних та соціокультурних умовах засобами національно-патріотичної педагогіки відповідно Концепції Нової української школи.

Оцінка поточної ситуації:  У 2020 році створено всі умови для поліпшення якості дошкільної, загальної та позашкільної освіти, рівного доступу до якісної освіти, розв’язання питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

Всього у мережі дошкільних навчальних закладів міста – 1 заклад дошкільної освіти «Казка» за адресою: м. Чоп, вул. Миру,8.  Проектна потужність закладу на 247 місць.  Дошкільний заклад працює з 5-денним робочим тижнем. Режим роботи – 12- годинний.

У дошкільному закладі виховується 298 дітей. Всього 14 вікових груп, з них 11 – україномовних, 3 – угорськомовні. Розширено мережу закладу:  у січні 2019 року відкрито 14-ту вікову групу, функціонує інклюзивна група  наповнюваністю 16 дітей.

Черга на влаштування дітей до дошкільного закладу відсутня.

У місті Чопі функціонують два заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів. Навчанням і вихованням у них охоплено  1063 учні: у Чопській ЗОШ  І-ІІІ ст. №1 (з українською мовою навчання) – 683 учні  та в Чопській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. І. Сечені (з угорською мовою навчання) – 380 учнів. Навчання у школах однозмінне.

У закладах загальної середньої освіти міста  створені умови для надання якісних освітніх послуг незалежно від місця проживання та форми навчання дітей, зокрема у Чопській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. І. Сечені функціонує 1 спеціальний  клас (9 клас), у якому навчається 5 учнів. Відповідно до нормативних документів у всіх закладах  організована  інклюзивна форма навчання. Станом на сьогодні до них зараховано 6 учнів. Особи з інвалідністю мають безперешкодний доступ до першого поверху кожного закладу освіти міста.

Вжито всіх необхідних заходів щодо охоплення дітей віком від трьох до п’яти років дошкільною освітою. В ДНЗ «Казка» відсутня черга на влаштування дітей. Тому діти, які мають реєстрацію проживання в місті Чоп, діти учасників АТО або військовослужбовців які перебувають на службі, за заявою батьків зараховуються в ДНЗ.

У мережі ДНЗ «Казка» діє 1 інклюзивна група для дитини з особливими освітніми потребами старшого дошкільного віку. Згідно норм група з наповнюваністю 15 дітей. Для дитини з особливими освітніми потребами створені всі необхідні умови. За кошти державної субвенції здійснено закупівлю обладнання для проведення занять. Проводяться додаткові корекційно-розвиткові заняття з додатковими спеціалістами.

У зв’язку зі створенням Чопської територіальної громади першочерговими завданнями управління є приєднання  закладів освіти та культури, зміна їх засновника, їх перейменування, затвердження статутів у нових редакціях, поетапне створення опорних закладів освіти та їх філій, забезпечення повноцінного харчування дошкільнят, учнів 1-4 класів та пільгових категорій; належна організація фінансової та господарської діяльності.

Закладів освіти Чопської міської територіальної громади

1.Чопська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Чопської міської ради Закарпатської області:

кількість учнів – 670, кількість класів – 26.

2.Чопська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 імені Іштвана Сечені Чопської міської ради Закарпатської області:

кількість учнів – 388, кількість класів – 20.

3.Есенський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Ужгородської районної ради:

кількість учнів – 200, кількість класів – 11.

4.Соловківська філія Есенського опорного закладу загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів Ужгородської районної ради:

кількість учнів – 74, кількість класів – 9.

5.Соломонівська гімназія Ужгородської районної ради Закарпатської області:

кількість учнів – 89, кількість класів – 9.

6.Тисаашванська ЗОШ І-ІІІ ступенів Ужгородської районної ради Закарпатської області:

кількість учнів – 69, кількість класів – 9.

7.Червонівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Ужгородської районної ради Закарпатської області:

кількість учнів – 157, кількість класів – 11.

8.Комунальний заклад «Петрівська початкова школа з дошкільним підрозділом» Ужгородської районної ради:

кількість учнів – 16, кількість класів – 3;

кількість дошкільнят – 17.

9.Есеньський дошкільний навчальний заклад «Веселка»:

кількість дошкільнят – 17 (20 на черзі).

10.Соломонівський дошкільний навчальний заклад «Усмішка»:

кількість дошкільнят – 28.

11.Тисаашванський дошкільний навчальний заклад:

кількість дошкільнят – 30.

12.Соловківський дошкільний навчальний заклад:

кількість дошкільнят – 14.

На утримання установ освіти міста за звітний період 2020 року використано  кошти у загальній сумі  24 719,4 тис.грн.

На фінансування ДНЗ «Казка» з міського бюджету за звітний період поточного року використано 6 834,8 тис.грн., з них, на виплату заробітної плати з нарахуванням спрямовано 5 818,3 тис.грн. Забезпечено в повному обсязі виплату заробітної плати з врахуванням діючої мінімальної заробітної плати та розмірів посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС. На оплату видатків на придбання продуктів харчування по вказаній установі використано 111,4 тис.грн.; 1,0 тис.грн. – медикаменти та перев’язувальні матеріали, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв  спрямовано кошти у сумі 419,8 тис.грн., на придбання матеріалів – 277,6 тис.грн., них, для проведення поточного ремонту приміщення харчоблоку, систем вентиляції, каналізації та електромережі харчоблоку – 208,5 тис.грн.(12,4 тис. грн.-будівельні матеріали, 48,2 тис. грн. -покриття для підлоги, 24,9 тис. грн. – мийки,тумби, 15,2 тис.грн. -меблі, 2,8 тис. грн. – водонагрівач електричний, 99,7 тис. грн. – господарські товари, 5,3 тис.грн. – вага електронна), також придбано 14 шт. безконтактних інфрачервоних термометрів для вимірювання температури на суму 18,5 тис. грн., кварцеві опромінювачі на суму 1,2 тис.грн., захисні екрани на суму 6,6 тис.грн, інше 42,8 тис.грн.,на оплату послуг – 202,3 тис.грн., з яких, сплачено за послуги по монтажу системи оповіщення про пожежу на суму 85,0 тис.грн., на ремонт харчоблоку на суму 47,3 тис.грн. та за монтаж системи вентиляції на суму 48,6 тис.грн.

За рахунок субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету на заклад дошкільної освіти профінансовано видатки на заробітну плату з нарахуванням педагогічним працівникам на суму 4,4 тис.грн.

На фінансування загальноосвітніх шкіл міста за січень – вересень  звітного року проведено видатки на суму 14 499,1 тис.грн., з них, за рахунок освітньої субвенції на виплату заробітної плати з нарахуванням педагогічних працівників спрямовано 10 989,9 тис.грн. За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за звітний період 2020 року в загальноосвітніх закладах профінансовано видатки на заробітну плату педагогічним працівникам  на суму 2,0 тис.грн.

На забезпечення вимог статті 77 Бюджетного кодексу України, додатково,понад обсяг освітньої субвенції, спрямовано кошти з міського бюджету на оплату праці педагогічних працівників на суму 325,0 тис.грн., з них, використано 227,5 тис.грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету профінансовано видатки на оплату праці з нарахуваннями інших працівників загальноосвітніх шкіл – 2 352,7 тис.грн.,також, спрямовано кошти на оплату комунальних послуг та енергоносіїв  у сумі 560,5 тис.грн., на придбання матеріалів –154,4 тис.грн., в т.ч. безконтактні інфрачервоні термометри для вимірювання температури на суму 11,4 тис.грн., захисні екрани – 12,7 тис.грн., на  оплату послуг – 60,1 тис.грн.

На забезпечення вимог Постанови КМУ від 29 квітня 2020 року №325 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2018р. №237  і від 12 лютого 2020 р. №105» профінансовано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» на суму 58,9 тис.грн., з них, 16,2 тис.грн. – багатофункціональний пристрій(4 шт), 42,7 тис.грн. – інше обладнання. За рахунок коштів місцевого бюджету проведено співфінансування до субвенції з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»  на суму 25,2 тис.грн., з них, 6,9 тис.грн.- багатофункціональний пристрій, 18,3 тис.грн. – інше обладнання.

За звітний період по «Програмі розвитку освіти м.Чоп на 2017-2022 роки» з міського бюджету профінансовано видатки на оплату продуктів  харчування на суму 67,9 тис.грн., також, проведено винагороду медалістам випускникам загальноосвітніх шкіл на суму 4,0 тис.грн. та винагороду за призові місця на олімпіадах  на суму 12,4 тис.грн.. По «Програмі впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та гендерної політики на 2016-2020 роки» профінансовано одноразову виплату дітям-сиротам, яким виповнилося 18 років на суму 1,8 тис.грн.

Видатки на фінансування шкіл естетичного виховання за рахунок місцевого бюджету за даний період становлять 3 367,3 тис.грн., з них, на виплату заробітної плати з нарахуванням спрямовано 2 982,5 тис.грн., на придбання матеріалів – 181,4 тис.грн.,з них, придбано матеріали для проведення робіт з поточного ремонту приміщень будівлі та улаштування системи вентиляції на суму 154,2 тис.грн., придбано термометри для вимірювання температури на суму 2,3 тис.грн.,захисні екрани на суму 2,5 тис.грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв  спрямовано кошти  у сумі 117,2 тис.грн., на оплату послуг – 86,2 тис.грн., з яких 79,0 тис.грн. сплачено за поточний ремонт приміщень будівлі та системи вентиляції.

Основні проблемні питання: розвиток мережі закладів дошкільної освіти; сприяння діяльності закладів дошкільної освіти; зміцнення навчально-матеріальної бази закладів освіти в частині створення відповідних умов навчання і виховання учнів, вихованців; недостатня забезпеченість закладів освіти сучасним навчальним приладдям й унаочненням, меблями. Добудова незавершеного будівництва об’єкту «Будівництво ЗОШ І-ІІІ ст..на 300-360 учнів в с. Червоне, вул. Шкільна,30» з перепрофілюванням під центр соціальних установ.

Основні завдання на 2021 рік: спрямування діяльності управління освіти, молоді та спорту,  педагогічних колективів, методичної служби на  підвищення якісного рівня освітніх послуг; вивчення,  узагальнення та впровадження в  педагогічну  практику  досвіду  використання інноваційних технологій і сучасних  форм організації навчально-виховного процесу; формування та удосконалення професійних компетентностей учителів початкових класів в умовах нової української школи; реорганізація закладів освіти відповідно до типів навчальних закладів; впровадження системи заходів, направлених на створення відкритого інформаційного освітнього ресурсу; спрямування діяльності педагогічних колективів на реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання, впровадження у практику нових форм, методів національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді; забезпечення учнів широким спектром гуртків, що створить оптимальне поєднання навчальної та позанавчальної сфер діяльності учнів на базі закладів освіти; формування  творчої  особистості, збагачення її духовного потенціалу та формування навичок здорового способу життя; збереження і пропаганда історико-культурної спадщини та традицій українського народу; формування екологічної компетентності дошкільників; формування навичок практичного життя у дошкільників; сприяння подальшому розвитку у закладах освіти  учнівського самоврядування, виховання в учнів активної громадянської позиції; співпраця педагогічних колективів з громадськими організаціями та  батьківською громадськістю; розвиток та підтримка волонтерського руху; виявлення і підтримка талановитої та обдарованої учнівської молоді, активізація співпраці закладів позашкільної освіти  та закладів загальної середньої освіти щодо залучення дітей до гурткової роботи; забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти; удосконалення та розвиток напрямку соціально-психологічної допомоги сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах; розробка та впровадження програми розвитку психологічних компетенцій та підтримки педагогічних працівників, що працюють в інклюзивних класах; удосконалення роботи психологічної служби з питань профілактики і превенції протиправної, агресивної, жорсткої, насильницької поведінки серед школярів.

Ресурсне забезпечення:

передбачається реалізація заходів: Програми розвитку освіти на 2017-2022 роки; Програми впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та ґендерної політики на 2021-2025 роки; Міської програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2019-2021 роки;

4.3 Культура і мистецтво

Головна мета: здійснення заходів щодо реалізації державної політики у галузі культури, збереження культурного потенціалу міста, всебічного задоволення культурно-мистецьких та інформаційних потреб населення.

Оцінка поточної ситуації: заклади культури та народні колективи Чопської міської територіальної громади:

1. Чопський міський Будинок культури (кількість гуртків – 14 (у тому числі любительських об’єднань та клубів за інтересами), у них – 234 учасники.
2. Чопська дитяча музична школа (кількість вихованців – 150, кількість відділень – 5 (фортепіано, скрипка, духові інструменти, народні інструменти, вокал).
3. Чопська міська дитяча бібліотека.
4. Будинок культури села Есень.
5. Бібліотека села Есень.
6. Будинок культури села Соловка.
7. Бібліотека села Соловка.
8. Будинок культури села Соломоново.
9. Бібліотека села Соломоново.
10. Будинок культури села Тисаашвань.
11. Народний хореографічний ансамбль сучасного танцю «Арабеск» Чопського міського Будинку культури.
12. Народний клуб східного танцю «Наргіс» Чопського міського Будинку культури.
13. Народний хореографічний ансамбль угорського танцю «Ритм» села Есень.
14. Народний вокальний ансамбль «Стражанка» село Соломоново.

На утримання установ культури міста Чоп за січень – вересень поточного року  використано коштів у сумі 687,3 тис.грн.

На виплату заробітної плати з нарахуванням працівникам бюджетних установ   закладів   культури  з  бюджету  міста   профінансовано видатки в сумі 600,6 тис.грн.

Забезпечено в повному обсязі виплату заробітної плати з урахуванням діючої мінімальної заробітної плати та розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

На оплату комунальних послуг та енергоносіїв з міського бюджету спрямовано кошти  у сумі 57,6 тис.грн., на придбання матеріалів  – 21,1 тис.грн., в т.ч. захисні екрани на суму 1,0 тис.грн., на оплату послуг  5,7 тис.грн.

За звітний період по «Програмі відзначення в місті Чоп державних та місцевих свят, історичних подій, знаменних і пам’ятних дат та інших заходів  на 2018-2020 роки» на інші заходи в галузі культури і мистецтва на проведення культурно-мистецьких заходів використано кошти у сумі 2,3 тис.грн.

Основними проблемними питаннями залишаються: потреба у капітальних ремонтах окремих приміщень культури і мистецтв; потреба у нових музичних інструментах та сценічних костюмах; потреба у поповненні бібліотечних фондів новими документами, передплата більшої кількості періодичних видань для задоволення читацького попиту.

Основні завдання на 2021 рік: матеріально-технічне забезпечення, модернізація матеріально-технічної бази закладів культури і мистецтв, оснащення сучасним обладнанням, придбання музичних інструментів, сценічних костюмів тощо; організація та проведення культурно-мистецьких заходів; підтримка системи роботи з обдарованою і талановитою молоддю, різнобічний розвиток індивідуальності дитини на основі виявлення її задатків і здібностей, формування ціннісних орієнтацій, задоволення інтересів і потреб, розвиток творчих здібностей і навичок самостійного наукового пізнання, самоосвіти та самореалізації особистості, створення умов для розвитку обдарованих дітей та молоді; пошуки інвестиційних ресурсів для втілення інвестиційних пропозицій

Ресурсне забезпечення:

реалізація заходів Програми відзначення в місті Чоп державних та місцевих свят, історичних подій, знаменних і пам’ятних дат та інших заходів на 2021-2023 роки;

4.4.Фізична культура і спорт

Головна мета: створення необхідних соціально-економічних заходів для стабільного розвитку сфери фізичної культури та спорту, максимальне залучення до здорового способу життя всіх категорій  населення міста.

Оцінка поточної ситуації:

Міська дитячо-юнацька спортивна школа м. Чоп: кількість вихованців – 70; кількість відділень – 4 (бокс, легка атлетика, художня гімнастика, футбол).

За період з початку року профінансовано видатки на галузь «Фізична культура і спорт» на суму 493,0 тис.грн.

Видатки спрямовані на оплату праці з нарахуванням працівників ДЮСШ – 358,8 тис.грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв у сумі 5,7 тис.грн., на оплату послуг – 8,2 тис.грн., на придбання матеріалів на суму 1,2 тис.грн.

На виконання «Програми розвитку фізичної культури і спорту м. Чоп на 2017-2022 роки» щодо зміцнення матеріально-технічної бази ДЮСШ та спортивних залів загальноосвітніх шкіл міста, прийняття участі шкільних команд міста та  вихованців ДЮСШ у обласних спортивних змаганнях, використано кошти у сумі 119,1 тис.грн., з них: придбано матеріали на суму 52,0 тис.грн.,оплата послуг – 40,3 тис.грн., оплачено відрядження на суму 6,4 тис.грн., інші виплати – 20,5 тис.грн.

За рахунок власних надходжень бюджетних установ за період з початку року придбано матеріали на суму 12,7 тис.грн. та оплачено послуги на суму 3,0 тис.грн.

Основні проблемні питання: невідповідність сучасним вимогам  кількості та оснащеності та відсутність спортивних споруд; недостатність кваліфікованих фізкультурних кадрів, тренерів.

Основні завдання на 2021 рік: проведення системної роботи, направленої на зростання авторитету фізичної культури та спорту, кількості населення, яке веде системний здоровий спосіб життя; покращення якості: надання населенню спортивно-оздоровчих послуг, роботи комплексної дитячо-юнацької спортивної школи; залучення молодих перспективних кадрів до роботи в сфері фізичної культури і спорту Чопської міської ТГ; підвищення рівня проведення спортивно-оздоровчих заходів; сприяння високими спортивними досягненнями зростанню іміджу міста в області, Україні та Європі; відновлення покриття на існуючих футбольних полях; благоустрій стадіону.

Ресурсне забезпечення:

 реалізація заходів Програми розвитку фізичної культури і спорту м. Чоп на 2017-2022 роки.

5. Управління об’єктами комунальної власності, містобудування

           5.1. Нерухомість

Головна мета: підвищення ефективності управління комунальним майном територіальної громади, дотримання прозорості процедури передачі в оренду та приватизації об’єктів комунальної власності з метою підвищення ефективності їх подальшого функціонування, а також збільшення бюджетних надходжень від приватизації та оренди комунального майна для забезпечення соціально-економічного розвитку міста.

Оцінка поточної ситуації: стабільному розвитку економіки сприятиме забезпечення ефективного використання комунальної власності, прозорість діяльності підприємств комунального секторів, вироблення нових підходів і принципів у реалізації своїх функцій власника та збільшення надходжень до бюджету.

На сьогодні нараховується 3 унітарних комунальних підприємств міста, що створюють сектор економіки та надання послуг населенню, в тому числі КМП ЧМР «Чистий Чоп», КМП ЧМР «Водоканал Чоп».

Надходження в міський бюджет від використання майна комунальної власності на правах оренди станом на 01.12.2020 року склали 145,390 тис.грн.

по міській «Програмі фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чоп на 2018-2020 роки» профінансовано внески до статутного капіталу КН ЧМР «Водоканал Чоп» на придбання обладнання та устаткування на КНС №3 на суму 248,2 тис.грн.

         Основні проблемні питання: відсутність документального оформлення права комунальної власності на об’єкти нерухомого майна територіальної громади міста.

Основні завдання на 2021 рік: забезпечення ефективного управління  об’єктами   комунальної власності; створення єдиного реєстру бази даних об’єктів комунальної власності; інвентаризація об’єктів комунальної власності та виготовлення технічної та юридичної документації на ці об’єкти; збільшення надходжень до міського бюджету.

Ресурсне забезпечення:

реалізація заходів міських програм, кошти не заборонені законодавством.

 5.2. Охорона навколишнього природного середовища

Головна мета: створення сприятливого середовища для життєдіяльності громадян, забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров’я мешканців населених пунктів від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонії взаємодії суспільства і природи.

Оцінка поточної ситуації: збереження та охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів є особливо важливими питаннями, невід’ємною частиною соціально-економічного розвитку міста, забезпечення екологічної безпеки населення краю.

Основний вплив на водні ресурси зумовлюється скиданням забруднених стічних вод у поверхневі водні об’єкти без очищення. Головними причинами цього є відсутність або незадовільний технічний стан функціонуючих каналізаційно – очисних споруд та зменшення їх потужності.

Основні проблемні питання: незадовільний технічний стан функціонуючих каналізаційно-очисних споруд та мереж.

Основні завдання на 2021 рік: робота по очищенню та підтриманню належного санітарного стану дамби р. Тиса (вирубка та вирізка чагарників, проведення санітарної очистки сміття та наносів води); реконструкція КОС в місті Чоп; постійне проведення робіт по озелененню міста; створення сприятливих умов для відпочинку жителів міста; заміна застарілого існуючого насосного обладнання на всіх КНС; заміна застарілого електрообладнання із забезпеченням роботи насосного обладнання в автоматичному режимі.

Ресурсне забезпечення:

 Реалізація заходів Програми «Підтримання в належному стані правобережної дамби р. Тиса в районі міста Чоп  2020 – 2022 р.р.»; Програми «Екологія».

5.3. Земельні ресурси та земельні відносини

Головна мета: розвиток земельних відносин, упровадження правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, встановлення меж населених пунктів, проведення нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів, проведення інвентаризації населених пунктів, збільшення надходжень від плати за землю до місцевого бюджету, підвищення ефективності оренди землі, створення ринку землі та отримання доходів від продажу земель несільськогосподарського призначення, а також забезпечення цілеспрямованої діяльності органу місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян, яка включає прогнозування розвитку і планування територій, проектування будівництва і реконструкцію об’єктів житлово-цивільного, виробничого призначення, спорудження інших об’єктів, створення інженерної і транспортної інфраструктури.

Оцінка поточної ситуації: земельний фонд  Чопської ТГ станом на 01.11.2020 року складає орієнтовно 7990 га за даними статистичного звіту. Структура земельного фонду відповідно до цільового використання земель складає орієнтовно: сільськогосподарські угіддя – 5918 га.

Основні проблемні питання: недосконала законодавча та нормативно-правова база щодо ринку землі; відсутність правоустановчих документів, які б посвідчували право користування земельними ділянками, банкрутство та ліквідація постійних користувачів земельних ділянок комунальної власності та відсутність договірного оформлення користування земельними ділянками новими власниками нерухомого майна.

Основні завдання на 2021 рік: збільшення дохідної частини міського бюджету за рахунок надходжень від плати за землю, своєчасне надходження орендної плати, оформлення документів щодо користування земельними ділянками під об’єктами комунальної власності; проведення інвентаризації земель населених пунктів; забезпечення проведення нормативно-грошової оцінки земель; оформлення документів на земельні ділянки усіх наявних землекористувачів; удосконалення порядку справляння плати за землю; недопущення порушень земельного законодавства; посилення контролю за виконанням інвесторами умов договорів купівлі-продажу; встановлення дієвого контролю за використанням відчуження земельних ділянок для підприємницької діяльності; сприяння обласних та загально – державних структур по залученню довгострокових інвестицій по об’єктах; здійснення комплексу робіт щодо регулювання надходжень в міський бюджет від сплати земельного податку, орендної плати за користування землею, укладення земельних сервітутів для розміщення об’єктів інженерної, транспортної , енергетичної інфраструктури та зв’язку.

Ресурсне забезпечення:

 реалізація заходів Програми розвитку земельних відносин на території м. Чоп на 2019-2021 рр.; Програми проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського

призначення у м. Чоп, що підлягають викупу шляхом продажу на 2021-2023 роки.

 5.4. Містобудування

Головна мета: створення певного матеріального середовища, у якому потреби людей повинні задовольнятися у найкращий спосіб шляхом проведення містобудівної політики, яка полягає у розробці державних стандартів, норм і правил, пов’язаних з плануванням, забудовою й іншим використанням території, у підготовці і впровадженні містобудівної документації та інвестиційних програм розвитку населених пунктів, а також у створенні системи моніторингу і контролю за дотриманням містобудівного законодавства та документації.

Основні проблемні питання: необхідність проведення відповідно до ст. 22 Закону України “ Про регулювання містобудівної діяльності ” організаційної роботи щодо створення містобудівного кадастру.

Основні завдання на 2021 рік: проведення комплексу робіт з розроблення містобудівної документації місцевого рівня, а саме-комплексного плану просторового розвитку громади,генеральних планів населених пунктів, проведення громадських обговорень містобудівної документації, координування роботи, пов’язаної з розробленням та актуалізацією містобудівної документації м. Чоп та населених пунктів, що входять до складу Чопської міської ТГ; впровадження системи містобудівного кадастру; ведення постійного контролю за забудовою Чопської міської ТГ; впровадження програми співфінансування капітальних ремонтів будівель, капітальний ремонт фасадів будівель у центральній частині міста.

Ресурсне забезпечення:

Програма комплексного розвитку території м. Чоп на 2021 — 2023 роки; Програма інвентаризації та державної реєстрації об’єктів права комунальної власності територіальної громади м. Чоп на 2020 — 2022 роки.