Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Порушення прав військовослужбовців банками

0

Людина є найвищою цінністю держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. До категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу, відносяться і ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій (АТО). Разом із тим, піклується держава і про посилення правового захисту військовослужбовців.

У той час, коли військовослужбовці захищають територіальну цілісність України, їх права за кредитними зобов’язаннями можуть бути порушені банками чи мікрофінансовими компаніями. У таких випадках фінансова освіта та обізнаність є найважливішими елементами для розширення можливостей людей приймати обґрунтовані рішення під час управління своїми особистими фінансами.

Таким чином, у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації. Зокрема, за кредитними зобов’язаннями військовослужбовці мають пільги: звільнення від сплати відсотків за користування кредитом; звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту (військовослужбовцям – з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються, на підставі ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей»).

Тобто військовослужбовці звільняються від сплати штрафних санкцій, відсотків за користування кредитом не лише по відношенню до банків, але і небанківських фінансових установ. Зокрема, це можуть бути кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Пільги з погашення основного боргу по кредитній заборгованості (тіла кредиту) та пільги зі сплати комісій по кредиту – наразі чинним законодавством України не передбачені. Однак, щодо погашення тіла кредиту можна звернутись до банку з письмовою заявою про проведення реструктуризації (п.3.3. Постанови Правління Національного банку України від 06.08.2009 № 461 «Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів») та додати документи, що підтверджують проходження військової служби, а також інші документи, які підтверджують скрутне матеріальне становище заявника (наприклад, довідка про доходи, про розмір заробітної плати та ін.).

Перелік необхідних документів для звільнення військовослужбовців від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом

Такими документами є: військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюють службові відмітки, або довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною (згідно листа Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142). Зазначені документи можуть видаватися родинам військовозобов’язаних та резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги.

Таким чином, необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи.

У разі порушення прав військовослужбовця за кредитними зобов’язаннями необхідно:

1.Звернутись до банку з вимогою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

2.Звернутись до банку із заявою про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту та про надання кредитних канікул.

3.У разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до голови правління банку з аналогічною заявою, у якій навести відомості про попереднє листування з банком.

4.У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до суду з позовом до банку. У якості заходів забезпечення позову просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

Заступник начальника відділу правопросвітництва
та надання безоплатної правової допомоги
Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Рішко Марія